Élet-Stílus

A stressz nélkül ma egészen biztosan nem tartanánk itt, de most már inkább szabadulnánk tőle

Getty Images
Getty Images
A stressznek kulcsszerepe volt az evolúcióban, mára viszont a modern életmód miatt veszélyt jelent ránk, amit komolyan kell venni.

A címben megfogalmazott állítás egyetemesen igaz minden emberre, hovatovább az egész emberiségre. Ha nem létezne a stressz, mint jelenség, mint állapot, lehet, hogy az emberiség már régen kipusztult volna, de az egészen biztos, hogy nem tudta volna uralma alá hajtani a bolygót.

A stressznek kulcsfontosságú szerepe volt az evolúcióban, ez segíti ugyanis az élőlényeket – embereket és állatokat egyaránt – az új kihívásokkal teli helyzetekben vagy környezetben az alkalmazkodáshoz. Az evolúció során azok az élőlények, amelyek hatékonyan tudtak alkalmazkodni a stresszes környezeti kihívásokhoz, jobb eséllyel maradtak fenn és szaporodtak, mint azok, amelyek erre nem voltak képesek, így tulajdonképpen hálásnak is kell lennünk, hogy stresszesek vagyunk.

De mi pontosan a stressz? Mi zajlik le ilyenkor a szervezetünkben?

A szervezetünkben a stresszreakció az idegrendszer és az endokrin rendszer összehangolt működésén keresztül jön létre. A szervezetünk azonnal reagál a stresszre, és fokozza a kortizol, az adrenalin és a noradrenalin nevű hormonok termelődését, amelyek elősegítik a fizikai és mentális teljesítőképesség növelését.

A kortizol a mellékvesékben termelődik, és fontos szerepet játszik a szervezetünkben, mivel számos élettani funkciót szabályoz, például a vérnyomást, a vércukorszintet, az immunrendszer működését és a gyulladásokat. A kortizoltermelődés fokozódik a stresszes helyzetekben, és segíti a testet az alkalmazkodásban. A kortizol hatására a máj glükózt bocsát ki a véráramba, így növelve az energiaszintet. Emellett a kortizol csökkenti a gyulladásokat és segít fenntartani az immunrendszer működését. Az adrenalin és a noradrenalin szintén két fontos hormon, amelyeket ugyancsak a mellékvesék termelnek. Hasonló hatást fejtenek ki, de vannak lényeges különbségek. Az adrenalin fokozza a szívverés sebességét és erejét, ami növeli a vérnyomást, és az izmok vérellátását is javítja, hogy a szervezetünk képes legyen megküzdeni a stresszel. Az adrenalin emellett segít a májban a glikogén glükózzá bontásában, ezáltal energiát biztosít a szervezetnek. A noradrenalin lassúbb, de hosszabban tartó hatással rendelkezik, mint az adrenalin. A noradrenalin a vérnyomást és a szívritmust is emeli, ahogy az adrenalin is, de a hatását hosszabb ideig tartja fenn. A noradrenalin az éberségre és a figyelemre is kihat, mivel az idegrendszer működésében szintén fontos szerepet játszik.

Az említett hormonok szerepe megkerülhetetlen tehát, amikor stresszről beszélünk, és nap mint nap nagyüzemben termelődnek mindenkinél, mert bár uraljuk a bolygót, és nem kell folyamatosan az életünkért küzdenünk, a stressz a modern életben is jelen van. A stressz lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyan reagáljunk a veszélyes helyzetekre, és alkalmazkodjunk a változó körülményekhez.

A modern életmódunk miatt azonban gyakran vagyunk kitéve krónikus stressznek, ami hosszú távon káros hatással lehet az egészségünkre.

A tartós vagy gyakori stresszhatás komoly egészségi problémákat okozhat. A krónikus stressz például csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, növelheti a szívbetegségek és egyéb egészségi problémák kialakulásának kockázatát, valamint szorongást és depressziót okozhat. Ezért fontos, hogy megtanuljuk kezelni a stresszt, és olyan módszereket alkalmazzunk, amelyek segítenek csökkenteni azt, és támogatják a test és az agy egészségének megőrzését.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik