Élet-Stílus

Egy podcast buktatta le 40 évvel a gyilkosság után a feleségét megölő tanárt

A podcast miatt a hatóságok újra elkezdtek vizsgálódni, mostanra pedig a bíróság is kimondta a férfi bűnösségét.

Egy 74 éves, korábbi középiskolai tanárt elítéltek Ausztráliában, mert 1982-ben megölte a feleségét. Az ügy ma sem lenne lezárva, hacsak nem kezd el vele foglalkozni egy valós bűntényekkel foglalkozó podcast, a The Teacher’s Pet (azaz A tanár kedvence). A bíró arra jutott, hogy Christopher Dawson azért ölte meg az akkor 33 éves feleségét, Lynette-t, mert kapcsolatot folytatott egy 16 éves tanulóval, aki a két kislányuk bébiszittere volt – számolt be róla a BBC is.

Dawson életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat, ahogy az is valószínű, hogy a védelem fellebbez az ügyben.

A férfit 2018-ban tartóztatták le a podcast megjelenése után, amely a volt tanár Lynette-tel való kapcsolatát és az eltűnéséhez vezető, 1982. januári eseményeket vizsgálta.

Kapcsolódó
36 év után vették őrizetbe felesége meggyilkolásáért
Egy ausztrál hírportál népszerű nyomozós podcastja segített felderíteni az ügyet.

Az ügyben eljáró bíró szerint noha a podcast hatással lehetett a tanúk vallomására, megfelelőnek találta a közvetett bizonyítékokat, és megállapította, hogy Dawson megszállottja volt a csak JC-nek nevezett lánynak, aki az iskolájában tanult és vele akarta „helyettesíteni” a feleségét. Attól félt, hogy elhagyja a lány, ezért eldöntötte, megöli feleségét.

Ellenben elutasította a bíró Dawson azon állítását, miszerint Lynette elhagyta őt – vélhetően azért, hogy egy szektához csatlakozzon –, és felhívta a figyelmet a tanár védekezésében megmutatkozó ellentmondásokra.

Az egyébként továbbra sem világos, hogy mi lett a feleséggel, mert a holttestét sohasem találták meg.

JC és Dawson végül össze is házasodtak, született egy gyerekük, de néhány évvel később elváltak. A nő a tárgyaláson azt mondta, Dawson rabszolgaként bánt vele miután Lynette eltűnt.

A meggyilkolt feleség fivére az ítéletnek örült, de azt mondja, még nincs vége az útnak, mert továbbra sem kapták meg nővére holttestét, arra kérte Dawsont, hogy hadd temethessék el békében Lynette-t, és árulja el, hol a teste.

A Teacher’s Petet a mai napig több mint 60 milliószor töltötték le, Ausztráliában a legnagyobb újságírói elismerést is bezsebelték a készítői vele. Az Apple-nél itt lehet meghallgatni az epizódjait, a Spotify-on pedig itt.

Ha még esetleg nem ismernék, nekünk is van egy bűnügyekkel, elkövetőkkel, bűntársadalommal foglalkozó podcastünk, a Tangó és Kes, amelynek a részeit itt hallgathatja meg.

Kapcsolódó
Tangó és Kes - Podcast
A Tangó és Kes nyomon követi a bűnelkövetések sok évtizedes trendjeit, a bűntársadalom mocorgóit és „újításaikat”. Legendás leleplezések, soha el nem kapott elkövetők, eszes és balek tettesek, sorozatgyilkosok és maffiacsaládok, lebukások és lebuktatók itthonról és a világból. Magyar rendszerváltások és azt azokat követő bűntársadalmi, politikai és gazdasági összefonódások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik