Az feltehetően senkinek nem újdonság, hogy nagyban megnőtt az otthoni főzés ezekben az időkben, bár azt mi sem sejtettük, hogy a válaszadók 92%-a átállt a saját kézzel készült ételekre. Persze alternatívaként még mindig ott van az ételrendelés, de ki ne szeretne inkább valami minőségibb ételt enni a családjával, mint mondjuk egy futószalagon készült pizzát. Hiszen a válaszadóink nagy részénél a család többször összeül, mint korábban, hogy közösen töltsék el étkezésüket.
A kezdeti boltrohamot mindannyian láttuk, többen pánikszerűen bevásároltak alapanyagokból, mások inkább a véletlenre bízták a dolgot, ami tökéletesen meg is látszódik a szokásokon.
Ugyan időtartamban nem változott jelentősen a főzésre fordított idő a karantén alatt, körülbelül egy órát ácsorgunk a konyhában (48 %), míg válaszadóink 32 százaléka mondta azt, hogy valamivel többet tölt a konyhában. Persze, az nem mindegy, hogy a főtt rizsre várunk ennyit vagy esetleg a négyfogásos francia fogásokat flambírozzuk, illetve hány személyre kell főznünk.
Szeretjük a szendvicset, de leginkább egy időszakban
Hazánkban évtizedes hagyománya van a reggelire vagy vacsorára fogyasztott péksüteményeknek és különböző szendvicseknek, ami az úgynevezett hideg étkezés. Szavazóink igen nagy százaléka, egészen pontosan 58, főleg a 18-24 év közötti korosztályból, akiknek a szendvics inkább reggelit jelent. Nekik különösen egyszerűvé teszi a mindennapokat, iskolába, diákmunkába a legjobb választás a szendvicskészítés, úgy látszik, ez a szokás a karantén ideje alatt is megmaradt. Hatalmas előnye mindenkinek, hogy a szendvicskészítés kevés időt vesz igénybe, pikk-pakk összedobható az egész családnak, jól variálható, szinte megunhatatlan a lehetőségek tárháza. Azonban a felmérésből az látszik, hogy mindannyiunk kedvence a szalámis és a sajtos változat, válaszadóink 60 százaléka voksolt ezekre, ezután következnek csak sok zöldéges szendvicsek. Természetesen mindegyik fajtát sok más alapanyaggal készíthetjük, de a háznak is szüksége van alapra, így a szendvicsnek is, ami mi más lehetne, mint a margarin.
Ha már margarin
Margarint viszont nem csak a szendvicsekhez használhatjuk, persze többségünknek azonnal ez jut eszébe, de ki ne látott volna még reklámot, ahol például édes süteményeket, kuglófot sütöttek belőle. Nos, a margarint vírushelyzetben is kenjük-vágjuk, sőt, a válaszadók 16%-a most többször veszi elő a hűtőből, a főleg szendvics készítéshez és édes süteményekhez használt margarint, mint azelőtt.
Válaszadóink szerint a margarin legnagyobb előnye a vajjal szemben, hogy a hűtőből kivéve is könnyen kenhető (59 %), finom (33 %) és növényi eredetű (25 %). A legtöbben tudják, hogy a margarin Omega-3 és Omega-6 zsírsavat, valamint E-vitamint is tartalmaz. Bár ma már az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta marad az EMMI rendeletben meghatározott határértéknek (2 g transzzsírsav/100g zsírtartalom), továbbra is tartja magát a tévhit, hogy a margarin hidrogénezett olajokból (34%) készül, és az egészségre káros mennyiségű transzzsírt tartalmaz (17%).
Úgy tűnik, még mindig kicsit kevesebben gondolják, hogy a margarin az egészségesebb (12%) és többen vannak meggyőződve ennek ellenkezőjéről (19%). Számukra javasoljuk, hogy járják nyitott szemmel a világot, hallgassák meg a legújabb dietetikai ajánlásokat, és adjanak esélyt a kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező növényi alternatíváknak.
Kiemelt kép: Getty Images