Élet-Stílus

Mindenkit megőrjít egy hang az interneten, kettészakadt a világ

Yanny vagy Laurel?

Emlékszik az internetet megosztó nagy ruhavitára? Hát persze, hogy emlékszik, mindenki agyába belevéste magát a nap, amikor emberek milliói azon rágódtak, hogy milyen színű egy ruha. Egy részük fehér és arany színűnek látta ugyanazt az alkalmi rucit, amit mások feketének és kéknek. Optikai csalódás okozta a nézet-eltérést.

Na, most ugyanez a helyzet állt elő, csak ezúttal nem a szemünk, hanem a fülünk van a középpontban (tehát nem optikai, hanem akusztikai csalódás), és nem egy ruha, hanem két szó.

Valaki (majd később elmondjuk, de annyira nem is lényeges) megosztott egy szavazást a Twitteren, azzal a kérdéssel, hogy ha rányomunk a lejátszás gombra, mi az a szó, amit hallunk:

Yanny vagy Laurel?

Próbálja ki mindenki, aztán folytatjuk a fejtegetést.

Mi például Yannyt hallunk, akárhányszor meghallgatjuk, de az internet megosztott e téren, és legalább ennyien hallják úgy, hogy a gép Laurelt mond.

A rettenetesen fontos téma bekerült a világ legnagyobb internetes újságjaiba, a rangos lapok szakértőket szólaltattak meg, hogy akkor most Yanny vagy Laurel.

Volt, aki azt magyarázta, hogy más korú emberek máshogy hallhatják a hangot, hiszen idősebb korban az egyes frekvenciákat rosszabbul halljuk. Mások szerint az lehet a hallásháború oka, hogy az sem mindegy, milyen lejátszóval hallgatjuk, hangfalakon vagy fülhallgatóval szólaltatjuk meg, és hogy halkan vagy üvöltve szól a felvétel.

A hangot egyébként egy Cloe Feldman nevű YouTuber osztotta meg a kétszázezer ember által követett Twitter-oldalán, de állítólag ő maga sem tudja, kitől származik az eredeti fájl.

Ön Yannyt vagy Laurelt hall a felvételen? Ne mondja, hogy van ennél fontosabb kérdés manapság!

(via Washington Post, The Verge; kiemelt kép: Wikipedia/Morten Bisgaard)

Igazán formás kis segge van ennek a szendvicsnek!
Csak egy sima pulykafelvágottas kenyérke, vagy anális több?
Az internetezők nem értik, hogy lehet ennyire vékony lába egy lánynak
Már megint optikai csalódáson rugóznak az unatkozók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik