Élet-Stílus

A lakásvásárlás pont az, amivel nem kéne sietned

Az első saját otthon megvásárlása életünk legfontosabb és talán egyik legnagyobb kiadása, ezért célszerű alaposan végiggondolni a ránk váró folyamatot. Szakértőt kérdeztünk a témában.

Néhány jól irányzott keresztkérdés

A nézelődést, amolyan nulladik lépésként, szinte mindenki az online hirdetési portálokon kezdi, hiszen viszonylag kevés energiabefektetéssel és időráfordítással képbe lehet kerülni az aktuális árakról, ráadásul bármilyen paraméterre tudunk szűrni, ezért teljesen az igényeinkre szabhatjuk a keresést. A kezdeti terepszemle után azonban hasznos lehet egy tapasztalt, a környéket jól ismerő ingatlanos segítsége, mert rávilágíthat olyan szempontokra is, amikre magunktól nem gondoltunk.

Egy jó szakember beszélget a potenciális vevővel és feltesz keresztkérdéseket, például: Végiggondoltad, hogy gyereked fog születni? Egyáltalán hány babát terveztek? Feltűnt, hogy mostani munkahelyedhez választottál lokációt? Észrevetted, hogy nincs lift a negyedikre, hogyan fogod felcipelni a babakocsit, és hol fogod tárolni a bicikliket? Illetve az ingatlanos ki tud nyitni még két-három kerületet vagy városrészt, ahol ugyanúgy van zöld övezet és megfelelő infrastruktúra. Hiába van kilométerre közelebb A lakás, mint B, ha jobb a közlekedés, lehet utóbbiból gyorsabban eljutunk a kívánt célhoz

– mondja Kormos Zoltán, az OTP Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója.

A ingatlanpiac felmérése közben a jövőt is célszerű szem előtt tartani. Ha terveink szerint a megvásárolt ház, lakás lesz a végleges otthonunk, akkor az értékállóságot nem kell annyira előre sorolni a szempontok között, de ha elképzelhetőnek tartjuk, hogy 5-10 év tovább állunk, akkor a lakás ergonómiája és élhetősége mellett gondolkodjunk befektetői fejjel is. Ilyen alapon pedig egy belvárosi lakás mindig jóval értékállóbb egy agglomerációban fekvő házhoz képest.

Fix vagy változó kamatozású hitel?

Teljesen biztos, hogy a számunkra tökéletes otthon felkutatása hónapokba telik majd, de ha letudtuk ezt az első, és egyben legnehezebb részt, jöhetnek a pénzügyek. Persze ne szigorúan pontról pontra haladjunk, a bankválasztás az ingatlan kereséssel párhuzamosan történjen, hiszen nem fog egyik napról a másikra menni – mondja Kormos.

Először célszerű a saját számlavezető bankunkhoz betérni, mert ott a legegyszerűbb a hitelfelvétel. Csináltassunk egy adósminősítést, hogy lássuk, mennyiért kapnánk hitelt. Az egész nem hosszú idő, nagyjából 20 perces beszélgetésről van szó, amiből kiderül, hogy a kínált konstrukciók és az én igényeim találkoznak-e. Természetesen célszerű a piac többi kínálatát is megnézni, ugyanakkor érdemes mérlegelni, hogy kis mértékű törlesztőrészlet különbség esetén érdemes-e bankot váltani, és bevállalni a plusz macerát.

Ugyanezen lépéshez tartozik a kamatperiódus kiválasztása. El kell dönteni, hogy az 5-10-15 évig kiszámítható, fix törlesztőrészlet a fontosabb számunkra, vagy szeretnénk akár 20-25 százalékkal kevesebbet fizetni havonta, de akkor tervezhetetlenebbek lesznek a jövőbeni kiadásaink. Ha ez megvan, keressünk ügyvédet az adásvétel lebonyolításához. Ne feledkezzünk meg az illetékfizetési kötelezettségünkről sem, ami 2017-ben a lakás, ház vételárnak a 4 százaléka. A vásárlást követő 30 napban be kell jelentenünk az adóhivatalhoz a tranzakció tényét, amit az adásvételi szerződés bemutatásával lehet igazolni. Ha ezt elmulasztjuk, akkor bírságot szabhat ki az adóhatóság.

Halom adminisztráció és szövevényes bürokrácia

Ha megtörtént az adás-vétel, és kifizettük a súlyos milliókat, akkor a következő lépés a szolgáltatók felkeresése, a villany, víz, gázóra és szemétdíj átírása, illetve ne feledkezzünk meg a lakcímkártyánk cseréjéről és ha szükséges, a parkolás rendezéséről sem. A szakértő tanácsolja, hogyha megoldható, célszerű a régi tulajdonossal közösen ügyintézni, különben pokoli nyűg lesz mindennek a végére érni. Készüljünk fel, irgalmatlan adminisztráció hegyek várnak ránk!

Felújítás: most vagy később?

Akinek már volt szerencséje saját ingatlanhoz, az pontosan tudja, hogy a lakás állapotát körültekintően fel kell mérni vásárlás előtt. A kezdőknek jól jön ilyenkor egy szakértő vagy építkezésben, felújításban jártas családtag segítsége, velük át lehet beszélni a szükséges munkálatokat, és azok praktikus ütemezését. Természetesen a legideálisabb állapot az, ha egy kalap alatt, még a költözés előtt minden apró munkát meg tudunk csináltatni, és a csodálatosan felújított otthonunkba pakoljuk be a bútorainkat, de ez csak keveseknek adatik meg.

Ám akárhogy is döntünk, egyetlen dolgot tartsunk szem előtt: a felújítás mindig többe kerül, mint azt előre kalkuláljuk. Nem lőhetünk nagyon mellé, ha kétszeres, de inkább háromszoros szorzóval számolunk

– mondja az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik