Élet-Stílus

Beismerte tettét az olasz rendőr gyilkosa

Beismerő vallomást tett az a 17 éves szurkoló, akit a múlt pénteki Catania-Palermo bajnoki labdarúgó-mérkőzés után kitört rendbontások során elhunyt rendőr meggyilkolásával gyanúsítottak. A kormány eközben ügy döntött, hogy a hétvégén folytatódhat a bajnokság.

BL-meccsek külföldön

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében érdekelt AC Milan a skót Celtic Glasgow elleni „hazai” összecsapását külföldön rendezi meg. Erre azért van szükség, mert a Giueseppe Meazza Stadiont – ismertebb nevén San Sirót – a múlt héten kirobbant olasz futballbotrányt követően októberig átalakítják. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetői csütörtök megadták erre az engedélyt. A március 7-ei találkozót várhatóan Svájcban vagy Franciaországban rendeznék meg.

A rendőrség bejelentése szerint a videófelvételeken látható, amint a fiatalkorú elkövető a cataniai stadion északi kanyarjának mellékhelyiségéből kiszakított mosdókagylóval megdobta a később elhunyt 38 éves Filippo Racitit, aki két gyermeket hagyott hátra. A fiú nem ismeretlen a hatóságok számára, mivel egy ultracsoport tagja. Kihallgatták, és kedd óta börtönben van.

Az olasz rendőrség szerda esti tájékoztatása szerint már 41 személyt, köztük 16 fiatalkorút vettek őrizetbe az ügy kapcsán.

Szigorú büntetések

Az olasz kormány rendkívüli ülésén szerda este elfogadta a stadionokra vonatkozó megszigorított biztonsági előírásokat, így hétvégén folytatódhat a labdarúgó-bajnokság, de nézőket csak azokba az arénákba engedhetnek be, amelyek teljes mértékben megfelelnek az új szabályoknak. A szövetség vizsgálata szerint a római Olimpiai Stadion mellett, Genovában, Sienában, Cagliariban, Torinóban és Palermóban lehet drukkereket fogadni.

A kabinet szigorított a rendbontókkal szemben kiszabható büntetéseken: az új rendelkezések értelmében 1-től 4 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki a stadionokban követ el törvénytelenséget, illetve az eddigi 3 év helyett 5–15 év börtönbüntetést kaphat, aki rendőrre támad, vagy akadályozza az intézkedésben, ráadásul szabadulása után további 5 évig kitiltják valamennyi stadionból, s a meccsek ideje alatt szociális munkát kell végeznie.

Nincsenek kiskapuk

„Minden szabály azonnali hatállyal lép életbe, és semmilyen kiskaput nem hagy nyitva” – mondta Giuliano Amato belügyminiszter. „Csak abban a stadionban lehet nézők előtt meccset rendezni, amely minden szabványnak száz százalékig megfelel. A 99 százalék nem elég.”

A legújabb rendelkezés értelmében a 37 első és másodosztályú stadion közül 29-ben a jelenlegi állapotok szerint csak zárt kapus találkozó rendezhető. Az élvonalban csak Rómában, Torinóban, Palermóban és Sienában biztathatják helyszínen kedvenceiket a drukkerek.

A másodosztályú Napoli vezetői a rendkívüli kormányülés után megerősítették azt a szándékukat, hogy sztrájkolnak a hétvégén, ha zárt kapuk mögött kell pályára lépniük. A nápolyiakhoz csatlakozott az élvonalbeli Livorno is.

Eljárás a liga elnöke ellen

Az AC Milan elfogadta a döntést, ugyanakkor tárgyalásokat kezdeményezett arról, mekkora kártérítést kaphatnak a klubok a nézők hiánya miatt elmaradó bevételek kompenzálására. A milánóiak álláspontja szerint több helyen nem a klubok a létesítmények tulajdonosai, ezért nem is lehet őket felelősségre vonni azok állapota miatt.

Szintén szerda este jelentették be, hogy az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) fegyelmi eljárást indított Antonio Matarrese, a liga elnöke ellen. A vezetőnek az elmúlt napokban tett kijelentéseire kell magyarázatot adnia. Elsősorban arra kíváncsi a FIGC illetékes testülete, hogy miért gondolja Matarrese úgy, hogy a „halálesetek sajnálatos velejárói a futballüzletnek”.

Arról is döntés született, hogy április 18-án pótolják a hétvégén elhalasztott 22. fordulót, köztük az Internazionale–AS Roma rangadót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik