Tudomány

Ezért nem érdemes kidobni a banánhéjat

SimpleImages / Getty Images
SimpleImages / Getty Images

A legtöbben egyszerűen kukába dobják, a környezettudatosabbak pedig komposztba hajítják a banánhéjat, egy friss kutatás szerint azonban létezik ennél sokkal jobb felhasználási módja is a maradéknak, írja a Science Alert.

A tanulmány szerint amennyiben a banánhéjat blansírozzuk, majd kiszárítjuk és lisztté őröljük, olyan pékárut készíthetünk belőle, amely ugyanolyan finom lesz, mintha búzalisztet használnánk. Ez a módszer a tudósok szerint nem csak hogy teljesen biztonságos, valójában még egészségesebb megoldás is.

Az ízteszt során a fogyasztók ugyanolyan értékelést adtak az így készült termékekre, mint a hagyományos péksüteményekre. Emellett kiderült, hogy kifejezetten hasznos ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is kaphat.

A banánhéjjal dúsított sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak.

Bónuszként az áru három hónapig szobahőmérsékleten is jól elállt a polcon. Bár a tanulmány csak süteményeknél vizsgálta a hatást, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéj lisztet kenyerekben, süteményekben és tésztákban is érdemes lehet kipróbálni.

A gyümölcs héjának elfogyasztása nemcsak egészséges, hanem segíthet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is. A banán súlyának ugyanis körülbelül 40 százalékát a héja adja, és a legtöbbször ezt a tápanyagban gazdag borítást egyszerűen kidobják. Persze a banánhéj nyersen teljesen haszontalan, feldolgozva azonban értékes alapanyag lehet.

Bár a tanulmány nem tesz róla említést, fontos kiemelni, hogy a déligyümölcsöket gyakran még éretlenül takarítják be, ugyanis hetekbe, hónapokba telhet, mire eljut a polcainkra. Ahhoz hogy lelassítsák az érési folyamatot, fertőtlenítő-, illetve gombaölő szereket használnak, és gyakori a viaszolás is a szállítás előtt. Így hazánkban nem tanácsos banánlisztkészítésbe kezdeni házilag.

Kapcsolódó
Ezért nem szabad megmosni a nyers csirkét
Bár a legtöbben reflexből így cselekednek, csak rosszat tesznek maguknak és a környezetüknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik