Gazdaság

Az áramszámlák miatt is versenyfelügyeleti eljárást kezdeményezett Tóth Bertalan  

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az MSZP frakcióvezetője, ígéretéhez híven, versenyfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál az áramszámlák ügyében is, mivel az állami MVM a gázszámlákon kívül az áramszámlák rezsiboxában is félrevezető tájékoztatást nyújt a magyar fogyasztóknak.

A gázszámlákon 3,3 milliónyi lakossági földgázfogyasztót, az áramszámlákon pedig 4,5 millió háztartási áramfogyasztót vezetnek félre azzal, hogy a kormányzat úgynevezett rezsicsökkentése miatt megtakarítást érnek el. Közben nemhogy megtakarítanának, de a világpiaci ár többszörösét fizetik – írta a politikus közleményében.

Tóth Bertalan először az MVM-es gázszámlák ügyében kezdeményezett versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatalnál, ám a GVH az eljárás megindítása helyett inkább a fideszes propaganda védelmére kelt. Ezt azonban az MSZP frakcióvezetője nem hagyta annyiban, jogi útra terelve az ügyet, és már jogerős bírósági döntés kötelezi a GVH-t a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására.

A frakcióvezető abban bízik, hogy a GVH okult a gázszámlák ügyében hozott jogerős ítéletből, és az áramszámlákkal kapcsolatban minden további nélkül hajlandó lesz megindítani a versenyfelügyeleti eljárást. Az ugyanis nem járja szerinte, hogy éveken keresztül becsapják a magyar családokat és torzítják a versenypiacot, ezzel olyan döntésre kényszerítve a fogyasztókat, melyet normális körülmények között nem hoznának meg.

Leszögezte, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot jelenleg is törvény tiltja. Ez kimondja: ha egy termék vagy szolgáltatás árával kapcsolatban olyan valótlan információkat terjesztenek, melyek alkalmasak arra, hogy a fogyasztó valamely üzleti döntését befolyásolják, az tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, az ilyen gyanút pedig a GVH-nak vizsgálnia kell. Hangsúlyozta, pártjuk fellép a kormányzati hazugságok ellen, és kiáll az elhibázott kormányzati adópolitika miatt a napi megélhetésért egyébként is küzdő magyar családok mellett.

A frakcióvezető a bejelentése után várja a GVH részéről a versenyfelügyeleti eljárás megindításáról szóló értesítését az áramszámlák ügyében.

Hónapról hónapra mesés összegű megtakarítást mutat ki az áramszámlákon az MVM – hívta fel a figyelmünket egyik olvasónk, aki az egyetemes szolgáltatási körbe tartozik, de az átlag felett fogyaszt. Az állami cég ugyanis az áramnál is ugyanúgy folytatja a lakossági rezsidíjak kommunikációját, mint a földgáz esetében, vagyis a 2022. végi extrém magas energiaárakat tünteti fel viszonyítási alapként.

Kapcsolódó
Rezsibox: az áramszámlákon még több fogyasztót tévesztenek meg, mint a gázszámlákon
Mintegy 4,5 millió fogyasztót „tájékoztatnak” arról, hogy mennyit spóroltak 2022-höz képest, noha az akkori rekord árszint hamar a múlté lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik