Nagyvilág

Hat hónap után megállapodtak a holland pártok a kormánykoalícióról, már csak vezetőjük nincs

PHIL NIJHUIS / ANP MAG / AFP
Geert Wilders (PVV) és Rob Jetten (D66) a képviselőházban 2024. május 22-én.
PHIL NIJHUIS / ANP MAG / AFP
Geert Wilders (PVV) és Rob Jetten (D66) a képviselőházban 2024. május 22-én.
A leendő koalíciós pártok már arról is nehezen tudtak megegyezni, hogy együttműködnek. Program már van, a miniszterelnök személye kérdéses.

Együtt írjuk a történelmet, Hollandia felett újra kisüt a nap

közölte múlt szerdán Geert Wilders azzal kapcsolatban, hogy csaknem hat hónap után sikerült megegyeznie a választást megnyerő migráció- és iszlámellenes Szabadságpártjának (PVV) Mark Rutte jelenlegi ügyvezető kormányfő Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) pártjával, a centrista Új Szociális Szerződéssel (NSC), valamint a populista Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB). Az elmúlt évtizedek legjobboldalibb kormánykoalíciója jött létre így Hollandiában.

Még Wilderst is meglepte, hogy megnyerték a novemberi választást, bár csak relatív többséget szereztek:

  • a törvényhozás alsóházában a 150 helyéből 37 lett az övék, és azóta a népszerűségük a felmérések szerint meredeken nőtt is.
  • 24 képviselői hellyel a második legnagyobb koalíciós partner a 13 éve kormányzó jobbközép-liberális VVD,
  • a harmadik 20 hellyel a korábbi kereszténydemokrata Pieter Omtzigt vezetésével az NSC, amely csak pár hónappal a választás előtt jött létre,
  • a negyedik helyezett, a klímaváltozás elleni intézkedésekkel szemben szkeptikus BBB hét képviselői helyet szerzett.

A koalíciónak 88 mandátuma van a parlamentben, a többséghez 76 képviselői helyre van szükség.

Előzmények

Nem véletlenül tartott hat hónapig, amíg a pártok megállapodtak. A VVD-n kívüli három pártot protestpártnak tartják, kettő még sehogy, a PVV csak kívülről volt támogatója kormánykoalíciónak. Előretörésük jól mutatja, hogy megtorpant a hagyományos pártokba vetett bizalom.

Nehéz időszakát is éli Hollandia, noha a boldogság, a korrupció és a gazdagok és a szegények közötti szakadék szempontjából is a világ élvonalába tartozik.

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik