Tudomány

A Dűne férgeire hasonlító állatot találtak

WARNER BROS. - LEGENDARY ENTERTA / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
WARNER BROS. - LEGENDARY ENTERTA / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Ősi féreg megkövesedett maradványaira bukkantak Angliában – számolt be róla a The Guardian. A fosszília egy Radnorscolex latus nevű fajhoz tartozik, amely mintegy 425 millió évvel ezelőtt élt.

A tudósok szerint az állat egy tengeri ragadozó lehetett, amely ki tudta tolni torkát, hogy azzal elkaphassa tengerfenékbe ásva rejtőzködő zsákmányát.

Dr. Richie Howard, a londoni Természettudományi Múzeum kurátorát a kihalt lény a Dűne című filmben szereplő óriási férgekre emlékeztette. A homokférgekhez hasonlóan ugyanis feltehetőleg a Radnorscolex latus sem volt túl válogatós az étellel kapcsolatban, csak belenyomta torkát az iszapba és megragadott bármit, amit csak tudott.

Richard Howard / Luke Parry / National History Museum / Papers in Paleonthology

Ezt a féregfajt egyébként körülbelül 100 éve fedezték fel, azonban akkor még a technológia nem tette lehetővé részletes elemzését. A modern vizsgálatoknak köszönhetően viszont most megállapították, hogy a Radnorscolex latus példányainak több sornyi éles foga lehetett, fejükön pedig kampószerű kinövések alakultak ki, amelyeket a talajba akasztva előre tudta húzni testét.

Annak ellenére, hogy ragadozó volt, ezek az állatok csupán 8 centiméter hosszúra nőttek. 400 millió évvel ezelőtti kihalást a hirtelen érkező klímaváltozás okozta, amely a tengerek gyors felmelegedésével járt.

Kapcsolódó
Cápákat is ölhetett a hatalmas „kardfogú lazac”
A gigantikus hal mérete a két és fél métert is meghaladhatta, agyarai pedig félelmetes fegyverek lehettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik