Élet-Stílus

Egyre terjed a számítógépes bűnözés

Az IBM globális biztonsági jelentésében összegezte 2005 biztonsági trendjeit és felvázolta a 2006-os kilátásokat.

A 2005 Global Business Security Index Report – az IBM biztonsági jelentése – elemezve 2005 terndjei, felvázolta a 2006-ban várható potenciális biztonsági fenyegetéseket. Az eddigi jelekből az IBM úgy ítéli meg, hogy gyökeres változás, illetve ugrásszerű fejlődés várható a számítógépes bűnözés terén, amelynek hangsúlya a kiterjedt, globális támadások helyett a konkrét szervezetek ellen, haszonszerzési szándékkal végrehajtott, kisebb és rejtettebb támadások felé tolódik el.

Az IBM biztonsági felderítésre szakosodott, globális csapata által írt tanulmány szerint 2005-ben többnyire közepes volt az IT-fenyegetések szintje az informatikai környezetekben. Bár az ismert médiaszervezeteket megbénító Zotob féreg nemzetközi figyelmet kapott, a korábbinál határozottan kisebb volt a globális léptékben terjedő rosszindulatú programok mennyisége.

Az elmúlt évben kiderült, hogy az IT-támadásokat, a levélszemét-küldést és a rosszindulatú programok terjesztését sok esetben a nyereségvágy vezérli. Az USA-ban és más országokban végrehajtott nagyszabású letartóztatások során nyilvánvalóvá vált az érintett személyek kapcsolata a szervezett bűnözéssel, csakúgy mint a tetteiket motiváló pénzszerzési szándék. És mivel a szoftverek és a hálózatok egyre védettebbek, a bűnözők jelentős része a jövőben várhatóan a szervezetek legsérülékenyebb hozzáférési pontján – a dolgozókon – keresztül próbál támadni.

Feltörekvő piacok

A bűnözők a kiberbűnözés elleni lanyha nemzetközi együttműködést kihasználva kis személyes kockázattal járó, határokon átívelő támadásokat indítanak, így megnő a feltörekvő és fejlődő országokból induló illetve azokba irányuló támadások valószínűsége. Ezekben az esetekben jóval nehezebb meghatározni a támadás forrását, különösen, mivel a trendek tanúsága szerint a tevékenység egyre gyakrabban a jóval enyhébb szankciókat alkalmazó és a jogszabályok foganatosítása terén is lemaradt régiókból, például Kelet-Európából és Ázsiából indul.

Bennfentes támadások

A szoftverbiztonság növekedésével a szervezeteknél a számítógépfelhasználók jelentik a leggyengébb láncszemet. A szoftverek sérülékeny pontjainak hosszadalmas kutatása helyett a bűnözők várhatóan arra fordítják majd energiáikat, hogy végfelhasználókat vegyenek rá a támadás végrehajtására. A globális erőforrásbázis használata, az elbocsátások, a fúziók és a vállalatfelvásárlások komoly kihívást jelentenek minden olyan szervezetnél, ahol fel kívánják készíteni a felhasználókat e veszélyek elhárítására.

Azonnali üzenetküldés

Az interneten továbbra is a botnet néven ismert szoftverrobot-csoportok jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezek a hálózatok a tulajdonos tudomása nélkül megszerzik az irányítást rendszere felett. Az újabb, kisebb cellákkal dolgozó botnetek jobban el tudnak rejtőzni, és a jövőben valószínűleg az azonnali üzenetküldő (instant messaging) és a peer-to-peer hálózatokon keresztül próbálják majd uralmuk alá vonni a megfertőzött rendszereket.

Mobil eszközök

Az elmúlt évben jelentősen megugrott a mobiltelefonokat, PDA-kat és más vezeték nélküli eszközöket megfertőző kártékony programok száma, de a probléma nem öltött globális méreteket, mivel ezek a kódok – még – nem képesek önállóan terjedni. Erre a jelenségre 2006-ban is kiemelt figyelmet fordítunk.

Mi várható 2006-ban?

Célzott e-mail támadások

Tavaly 2-3 célzott e-mail támadást hárítottak el hetente. Egy évvel korábban még egészen elhanyagolható volt ez a szám, ami változást jelez a támadások jellegében és céljában. A gyakran pénzügyi, versenypiaci, politikai vagy társadalmi motivációjú támadások többnyire kormányhivatalok, katonai vagy más nagyobb szervezetek ellen irányultak, elsősorban a repüléstechnika, az olajipar és az emberi jogok területén. Több ügy is nagy port vert fel a médiában, de általános vélemény, hogy a vállalatoknál nagyon sok ilyen jellegű támadás zajlik le észrevétlenül.

Spear Phishing

A 2005-ben mind népszerűbb koncentrált támadások egyike a célzott adathalászat, angol nevén „spear fishing”. A bűnöző ilyenkor pontosan célzott levélszeméttel bombázza a vállalatot, amelyről a címzettek jóhiszeműen úgy vélik, hogy a szervezeten belülről (jellemzően az IT vagy HR részlegtől) ered. Az elkövető gyakran apró jutalmat ajánl fel bizonyos információkért cserébe, és az e-mailt eredetinek vélő felhasználók teljesítik kérését. Az így kiadott információk segítségével a támadó hozzá tud férni a céges hálózat védett részeihez, ahonnan szellemi tulajdont és más kényes vállalati adatokat szerezhet meg. A célzott adathalászatot a „social engineering” egyik módszereként arra is felhasználják, hogy a gyanútlan felhasználókat kártékony programok megnyitására vegyék rá.

Vírusok

Az e-mailben terjedő vírusok száma visszaesett 2005-ben. Minden 36,15 e-mailre jutott egy vírussal vagy trójai programmal fertőzött levél – azaz a levelezési forgalom 2,8 százaléka volt fertőzött. Ez jelentős csökkenés 2004-hez képest, amikor 6,1 százalék (16,39 e-mailből egy) volt ez az arány.

Adathalászat

Az adathalászat (phishing) 2005-ben is fontos fenyegetést jelentett. Minden 304 e-mailre jutott egy adathalászati kísérlet, míg 2004-ben átlagosan minden 943. levél érkezett ilyen szándékkal. Szakértői vélemények szerint az adathalászati aktivitás növekedése mögött a botnetek terjedése áll. A botnetek óriási mennyiségben ontják magukból a csaló szándékú e-maileket, mivel a kiberbűnözők agresszívabb fellépéssel próbálnak nagyobb profitra szert tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik