Élet-Stílus

Negyven orosz településen pusztít a madárinfuenza

Negyven oroszországi településen pusztít a madárinfluenza, további 78 esetében pedig még folyik a szárnyasállományt megtizedelő betegség vírusának pontos azonosítása - közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

A legfrissebb statisztikák szerint továbbra is hat oroszországi régióra terjed ki a járvány. A házi baromfit és vadmadarakat megtizedelő betegség kórokozója minden egyes esetben ugyanaz vagy legalábbis rendkívül hasonlít, ami az állategészségügyi hatóságok szerint igazolja azt a feltevést, hogy költöző madarak hurcolták be az emberre is veszélyes és gyors mutációkra képes H5N1 vírust Oroszország területére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Szentpéterváron működő oroszországi influenzakutató központja már megkezdte a vírus tanulmányozását, és az ígéretek szerint októberre elkészítheti az ellenszer első, nagykereskedelmi forgalomba kerülő szállítmányát.

Szergej Dankvert, az orosz állategészségügyi hatóságok vezetője pénteken jó hírrel is szolgált: a laboratóriumi vizsgálatok szerint nem madárinfluenza okozta Baskírföldön és Kalmükföldön a szárnyasok elhullását. Baskírföld egyik falujában helytelenül megválasztott takarmány miatt sómérgezésben pusztultak el baromfifélék, a Kalmük Köztársaságban pedig polimorfizmus végzett vadkacsákkal.

A kazahsztáni mezőgazdasági minisztérium pénteken arról számolt be, hogy nem javult a helyzet a madárinfluenzával fertőzött északi területeken. Ennek elsősorban az az oka, hogy a falvakban továbbra sem tartják be a háziszárnyasok és a vadon élő madarak szigorú elkülönítését előíró utasításokat.

A madárinfluenza réme miatt több oroszországi régióban – a Szverdlovszki, a Penzai és a Cseljabinszki területen – elhalasztották az őszi vadászati szezon kezdetét.

A Zsidó Autonóm Területen viszont a szükséges vizsgálatok és elemzések elvégzése után engedélyezték, hogy augusztus 26-án megkezdődjön a vadászati szezon. Orosz ornitológusok attól tartanak, hogy egyes ritka és védett madárfajták kipusztulásához vezethet a vadon élő madaraknak a madárinfluenza miatt elrendelt tömeges lelövése.

A kihalás sorsa várhat olyan vízimadarakra, mint például az Oroszország déli részén honos bütykösréce vagy a márványos réce. Összességében a vadon élő madarak tömeges kiirtása súlyos kárt okozhat az ökoszisztémában, mivel minden egyes madárfaj különleges jelentőséggel bír az állatvilág számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik