Belföld

Pénzügyminisztérium: marad a Nők 40 nyugdíj

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nem szerepel a Nők 40 programot érintő változás a kormány napirendjén – közölte a Pénzügyminisztérium a G7-tel.

A Nők 40 értelmében 2011 óta negyven év szolgálati idővel nyugdíjba vonulhatnak azok a nők is, akik még nem érték el a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ezt egyfajta családtámogatásként vezette be a második Orbán-kormány, azzal a feltételezéssel élve, hogy a fiatalabban nyugdíjba menő nagymamák nagyobb segítséget tudnak nyújtani a kisgyerekes családoknak, megkönnyítve ezzel a dolgozó szülők életét.

Csütörtökön több lap, köztük a kormánypárti Magyar Nemzet is arról írt, hogy hogy 2025-től a kormány átalakítja a nők kedvezményes nyugdíjba vonulását lehetővé tevő programot, és már januártól bevezetheti a Nők 43+-t.

„Az értesülés kacsa. A nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, a következő 10–15 évben nem indokolt a megváltoztatása” – írta a Pénzügyminisztérium.

A magyar kormány megígérte az Európai Bizottságnak, hogy 2025 tavaszáig megreformálja a magyar nyugdíjrendszert. Ennek keretén belül az OECD készített egy szakértői jelentést, amelyben a nyugdíjkorhatár emelésére, a 13. havi nyugdíj korlátozására, járulékemelésre és az előrehozott, csökkentett nyugdíj visszavezetése mellett a a Nők 40 szigorítására is javaslatot tett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik