Élő Belföld

Az első napirendi pontnál sem sikerült megállapodni – élő közvetítésünk a fővárosi közgyűlés alakuló üléséről

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Péntek délelőtt 10 órakor új fejezet kezdődik a budapesti politikában. A fővárosi közgyűlés alakuló ülésén igazán fontos kérdésekben – fővárosi cégvezetők- és a főpolgármester-helyettes kinevezése, költségvetés elfogadása – még nem döntenek, de sok minden kiderülhet arról, milyen politikai mozgásokra lehet számítani az előttünk álló ciklusban. Karácsony Gergely munkaterápiával törné meg a jeget a testületben, amelyet az előző ciklusban kényelmes többséggel irányíthatott, most azonban a mögötte álló képviselőcsoportnak a sajátjával együtt mindössze hét szavazata van. A többséghez 17 szavazatra van szükség, amelyet a 10-10 főt delegáló Tisza és Fidesz, és a 3-3 fővel jelen levő Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP és Magyar Kétfarkú Kutyapárt frakciókkal kell valahogy megépítenie.

  • Az ülés egy Fidesznek tett gesztussal indult: egyhangú szavazással napirendre vették Szentkirály Alexandra fideszes frakcióvezető előterjesztéseit.
  • Új nevet kapott a Vitézy Dáviddal-Budapestért-LMP frakció: mostantól Podmaniczky Frigyes után Podmaniczky Mozgalomnak hívják őket.
  • Az alakuló ülésről egy képviselő hiányzik: a kutyapártos Kovács Gergely nincs itt, betegség okán.
  • 11 óra körül elkezdődött a vita az szmsz-módosításról, amely 19 főpolgármesteri jogkört delegálna a szakbizottságokba és megemelné a képviselői fizetéseket. A Fidesz, a Tisza és a Vitézy-LMP frakció azt akarta elérni, hogy szavazzanak az szmsz-módosításokról is, de Karácsony szerint erre az önkormányzati törvény miatt nincs lehetőség. A főpolgármester amellett érvelt, hogy hosszan egyeztetett a frakciókkal, amelyeknek a javaslatai bekerültek az előterjesztésbe.
  • Egy rövid szünet után Vitézy javaslatára a képviselők megszavazták az szmsz-vita elhalasztását, vagyis már az első szavazásnál patthelyzet alakult ki. Karácsony a kormányhivatal álláspontját fogja kérni a jogvitában.

Így oszlottak meg a szavazatok a Fővárosi Közgyűlés képviselői közt az szmsz-vita elnapolásáról

A nagyjából 15 percesre nyúlt ötperces ügyrendi szünet után Vitézy Dávid egyből azzal folytatta a vitát, hogy Karácsony szavaztassa meg, napolják el az szmsz felülvizsgálatát. Karácsony így tett, szerinte megtárgyalták a napirendet, a kormányhivatal kifejtheti az álláspontját az ügyben, bár szerinte a szóban forgó jogvita egyértelmű. A közgyűlés nagy többséggel támogatta a javaslatot, az 1. napirendi pont megtárgyalását ezzel a testület következő ülésre tolták.

Az elnapolásról való szavazásban érdekes, hogy az mentén hogyan oszlott meg először a közgyűlés döntéshelyzetben:

  • a főpolgármester és az egész Párbeszéd-DK-MSZP szavazott ellene,
  • a Kutyapárt Kovács Gergely pártelnökön kívüli két jelenlévő képviselője tartózkodott,
  • A Tisza Párt, Vitézy frakciója és a Fidesz pedig kivétel nélkül megszavazta a javaslatot.

Önkormányzati TV

A felálló közgyűlésben a legviharosabb vita a főpolgármester-helyettesek személye mellett – mint azt láthattuk – a főváros szervezeti és működési szabályzata (szmsz). Ennek a leglényegesebb része, hogy milyen jogkörök, tehát döntések legyenek Karácsonynál, és miket gyakoroljon a képviselőtestület, illetve annak bizottságai. A Tisza Párt és Vitézy szerint több jogkört kéne visszaadnia a főpolgármesternek, mint amennyiről korábban beszélt, hogy átadna.

Karácsony az ülés előtt többször egyeztetett a frakciókkal az szmsz-ről, figyelembe is vett pár javaslatot, viszont vannak olyan pontok, amikből nem akar engedni. Szerinte a közgyűlés egyébként csak arról az szmsz-ről szavazhat, amit ő nyújt be, mert az önkormányzati törvény szerint övé a benyújtás joga.

Vitézy szerint három fő kérdésben van vita a testületben, a cégvezetők kinevezéséről, a két ülés közti döntési jogkörökről, és arról hogy lehet-e erről szavazni.

Egyhangúan szavazták meg a szakbizottságok tagjait

A személyi döntések meghozataláról szóló javaslat következett, melynek keretében a tanácsnoki és a bizottsági posztokról fognak szavazni: ezt a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. Mivel az új szmsz-t nem fogadták el az előbb, Karácsony nem tudta hova delegálni a jogköreit. Vitézy amellett érvelt, hogy éppen ezért súlytalan bizottságok jönnének létre.

Ennek ellenére egyhangúan szavazták meg a bizottságok tagjait és az egy tanácsnokot.

Az esélyegyenlőségért és az akadálymentesítésért felelős a tiszás Bovier György lett. A bizottságok elnöki székeiben az alábbiak képviselők foglalnak helyet:

  • Vitézy Dávid fogja vezetni a klímavédelmi, közlekedési és városfejlesztési bizottságot,
  • a Karácsony mögött álló ellenzéki pártok képviselője, Keszthelyi Dorottya az emberi erőforrások bizottságát,
  • Baranyi Krisztina a pénzügyi és közbeszerzési bizottságot,
  • a tiszás Orbán Árpád pedig tulajdonosi bizottságot.

Szentkirályi üdvözölte, hogy öt helyett csak négy bizottságot hoztak létre.

Vitézy közbeszúrta a javaslatát, hogy a harmadik napirendi pont a BKK-rendészet legyen. Habár előzetesen elfogadták a napirendet, Karácsony szavazásra bocsátotta: a képviselő testület a javaslatot nem támogatta, de Vitézyék és a Tisza mellette szavazott.

A Tisza és Vitézy szerint alig volt idő tárgyalni az szmsz-ről

Baranyi után a DK-s Déri Tibor is kritizálta az szmsz-vita elhalasztását, amivel szerinte óriási hibát követtek el, hiszen így nem garantált a közgyűlés törvényes működése.

Ordas Eszter elmondta, hogy nyáron lett volna idő az szmsz-ről tárgyalni. Ehhez képest elmondása szerinte hétfőn tíz óráig kellett beküldeni a módosítójavaslataikat és szerdán volt egy frakcióvezetői egyeztetés, tehát nem igaz, amit Karácsony állít, hogy volt bőven idő előzetesen megtárgyalni az szmsz-t. Mivel ez a szöveg határozza meg, milyen szabályok szerint dolgoznak a következő öt évben, fontosnak tartja az erről szóló vitát: nem akarják konzerválni a jelenlegi állapotokat.

Ezt Vitézy is megismételte, mondván, az első érdemi egyeztetés ezen a héten zajlott.

Megállapodás tehát nem született, következik a kettes számú napirendi pont.

Már az első napirendi pontnál patthely alakult ki

Vitézy az ötperces szünet után azt javasolta, napolják el az szmsz-ről szóló szavazást, amit Karácsony elfogadott. A főpolgármester a kormányhivatal álláspontját fogja kérni a jogvitában.

A közgyűlés támogatta Karácsony javaslatát, a vitát elnapolták.

Baranyi Krisztina a szavazás után megdorgálta a képviselőket, amiért az szmsz-ben sem sikerült megállapodniuk. Szerinte nincs jó üzenete annak, hogy a kormányhivatalhoz szaladnak.

Megvan a Tisza, Fidesz és Vitézy-LMP frakciók első közös ügye

Folytatódott az szmsz-vita, melyen nem kellett sokat várni arra, hogy a Fidesz, a Tisza és a Vitézy-LMP frakciók összefogjanak Karácsonnyal szemben. Azt akarják elérni, hogy szavazzanak az új szmsz-re adott módosítókról is, mivel nem minden pont került be az előterjesztésbe, amit a pártok akartak. Karácsony ezt nem engedi: amellett érvel, hogy az önkormányzati törvény értelmében a közgyűlés csak az általa benyújtott szmsz-javaslatról szavazhat.

Mohos Márton / 24.hu

Vitézy Dávid súlyos politikai kudarcnak nevezte azt, hogy nem sikerült főpolgármester-helyettest jelölni: ez szerinte száz százalékban Karácsony feladata, ezért arra kérte, hogy tegyen javaslatot. Ezzel együtt megköszönte Karácsonynak, hogy a javaslatára csökkentették a tanácsnoki pozíciók és bizottságok számát. Vitézy azt javasolta, hogy a cégvezetők munkáltatói joga kerüljön vissza a közgyűléshez, megjegyezve, hogy emlékszik olyan fővárosi cégvezetőre, akit a képviselő-testület váltott le. Karácsony erre válaszul elmondta, hogy emlékei szerint ő volt az egyetlen, aki az akkori BKK-vezér Vitézy visszahívása ellen szavazott.

A fideszes Gulyás Gergely Kristóf és Böröcz László is azt kérte, szavazzanak arról, hogy a cégvezetői munkáltatói jogok kerüljenek vissza a közgyűléshez. Az LMP-s Gál József azt javasolta, hogy a főpolgármester és a kerületi polgármesterek fizetésemeléséről is szavazzanak.

Ordas Eszter azt javasolta, hogy a szavazás megkezdése előtt rendeljen el ötperces szünetet, hogy megtárgyalhassák a módosítókat, de Karácsony továbbra sem akarja, hogy szavazzanak róluk.

Tehát

a Fidesz, a Tisza és a Vitézy-LMP frakció kardoskodik amellett, hogy szavazzanak a módosítókról.
A fideszes Radics Béla szerint nem indul jól a közös munka, Gulyás Gergely pedig nem érti, hogy ha Karácsony a demokrácia szellemében akarja vezetni a várost, akkor miért nem engedi, hogy a képviselők vitatkozhassanak az szmsz-ről. Karácsony erre megismételte, hogy törvénysértést kérnek tőle.

Jön az szmsz-vita, Szentkirályi kettőre csökkentené a bizottságok számát és visszahozná a Budapest infót

Elkezdődött a vita az új szmszről. Karácsony a frakciókkal egyeztetett a javaslat előtt, amely 45-ről 15-re csökkentené a tanácsadóinak a számát, miközben frakciók mellett dolgozó tanácsadókét 8-ról 10-re, az adminisztratív dolgozókét 9-ről 10-re emelné, valamint megemelné a képviselői béreket. Az utóbbit szerinte az indokolja, hogy most nem a kerületi polgármesterek, hanem főállású képviselők alkotják majd a közgyűlést. A képviselői illetmény eddig a főpolgármester havi fizetésének, vagyis 1,5 millió forintnak a negyede volt, ami Karácsony szerint nem követte le az inflációt és átlagbér-emelkedést – mostantól a naptári évet megelőző év októberére közzétett rendszeres bruttó átlagkereset illeti majd meg őket, ami a legmagasabb kerületi tiszteletdíjakhoz közelíti a képviselői javadalmazást.

Karácsony hajlandó belemenni saját főpolgármesteri jogainak csorbításába is: 19 főpolgármesteri jogkört bizottságokba delegálna, melyeket a mandátumarányok szerint töltene fel.

Szentkirály Alexandra kért szót: azt javasolta, hogy spóroljanak a költségvetésen, ha már a DK-s Szaniszló a főváros nehéz helyzetéről beszélt.

A fideszes frakcióvezető elmondása szerint 214 millió forintot lehetne a spórolni, ha két bizottságon keresztül látnák el a munkát.

Mohos Márton / 24.hu

A tanácsnoki pozíciók csökkentését üdvözölte. Emellett a Tarlós alatt működött Budapest infót is újra bevezetné, és antikorrupciós szobát javasolt a városházán, ahol bároki számára szabadon vizsgálhatók a városházi dokumentumok.

Karácsony válaszában azt mondta, hogy a fideszes javaslatok közül sokat elfogadott, de a szakbizottságok a mostani számban szükségesek ahhoz, hogy kellő mélységben el tudják látni a munkát. Azt sem tartja életszerűnek, ha beleírnák az szmsz-be, hogy a főpolgármester mikor tart sajtótájékoztatót, az antikorrupciós szoba ötletét pedig azzal ütött le, hogy teljes átláthatóságra törekednek.

A tiszás Bujdosó Andrea Anna elmondta, hogy közel 100 bekezdést javasoltak az szmsz-módosításhoz, ebből nagyjából 30 került be. A legfontosabb a gazdasági társaságokra vonatkozott: ezeknek az ellenőrzése szerinte vissza kell, hogy kerüljön a közgyűlési hatáskörbe.

A Párbeszéd, a DK és a Kutyapárt is szót kért

A párbeszédes Barabás Richárd azt mondta, Karácsony programjának megvalósítására fognak törekedni, a DK-s Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere pedig azt hangsúlyozta, hogy a testületben az összes olyan ellenzéki párt jelen van, amely a 2026-os kormányváltásért tud dolgozni.

Döme Zsuzsanna, az MKKP társelnöke, Ferencváros alpolgármestere azt mondta, szuper azt hallani, hogy mindenki az emberek problémáival kíván foglalkozni, de ez a Kutyapárt politikusainak szájából hitelesebben cseng. Elmondta, hogy az alakuló ülésre az állatvédelemről, az átláthatóságról és a közösségi költségvetés hatékonyabbá tételéről hoztak javaslatokat.

Ezzel véget értek a napirend előtti felszólalások, kezdődik az érdemi munka.

A Tisza ajándékozott, Szentkirályi gyurcsányozott

A frakcióvezetők felszólalásai következtek.

  • Ordas Eszter, a Tisza Párt frakcióvezetője bemutatkozott, és megismételte, hogy ügyek mentén, konstruktívan, de kritikusan kívánnak együttműködni. Ezután kultúraváltásra tett ígéretet és eredményes munkát kívánt. Emellett a Tisza egy Bibó István könyvet adott ajándékba a többi képviselőnek, hogyan annak értékei menték politizáljanak.
  • Ezután Szentkirályi Alexandra, a Fidesz frakcióvezetője kért szót, aki szintén konstruktivitást és partnerséget ígért. Arról is beszélt, hogy hiába van „balliberális” többség a közgyűlésben, nem fognak tudni helyettest választani, ami szerinte arról árulkodik, hogy a budapestiek ügyeit a hatalmi lökdösődések, paktumok szorítják háttérbe. Emlékeztette, hogy a 2019-es alakuló ülésre még Gyurcsány Ferenc jött, ám most Magyar Péter ül a sorok között. „Szép kis csere” – mondta.
  • Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP frakcióvezetője megköszönte a szavazóinak a támogatását, és az összes szavazónak pedig a magas részvételt. Elmondta, hogy mindketten Karácsonnyal több szavazatot kaptak, mint bárki az eddig főpolgármester-választásokon: ennek a felelősségével kell dolgozniuk. Vitézy elmondta, hogy összességében többen szavaztak a változásra, ezért szerinte nem mehetnek úgy a dolgok, ahogy eddig. „Új szakasz kezdődik a budapesti politikában, ahhoz hogy sikeres legyen ez a közgyűlés, az összes rossz beidegződést magunk mögött kell hagyni” – mondta Vitézy, aki szerint Podmaniczky Frigyes örökségéhez kell felnőni.
Mohos Márton / 24.hu Ordas Eszter
Mohos Márton / 24.hu Vitézy Dávid

Napirendre vették Szentkirályi előterjesztéseit

Egyben szavaztak Szentkirályi Alexandra három előterjesztését, melyek Karácsony szerint határidő után futottak be. A képviselők ennek ellenére egyhangúlag elfogadták a napirendre vételüket.

Ezután a fideszes frakcióvezető előterjesztéseivel kiegészített napirendet is elfogadták.

Mohos Márton / 24.hu

Karácsony: Budapesten nem az egyik vagy másik oldal van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon

Karácsony Gergely a munka megkezdése előtt pár szót szólt a képviselőkhöz: Ferenc pápát idézve arra kérte őket, hogy segítsék egymást felelősségük teljesítésében.

Úgy helyes, ha mindannyian ragaszkodunk az elveinkhez és a hiteinkhez, de Budapest szeretete bizonyosan összeköt minket. (…) Budapesten nem az egyik vagy másik oldal van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon

– mondta Karácsony, hangsúlyozva, hogy a sokszínűség egység. A főpolgármester beszédében a klímaválság kihívásairól, az akadálymentesítésről, árvízvédelemről és a lakhatási válságról is beszélt: szerinte „mindent át kell hasson az a szenvedély, hogy ezekért a célokért dolgoznak”.

Mohos Márton / 24.hu

Karácsony megismételte egy gyakran hangoztatott mondását: ideje, hogy a politika szóljon az életünkről, és ne az életünk a politikáról.

Végezetül minden frakciónak eredményes munkát kívánt.

A képviselők sorában egy hiányzó van:

a kutyapártos Kovács Gergely, újonnan megválasztott hegyvidéki polgármester.

Megemlékezés, eskütétel

Az ülés megemlékezéssel egyperces néma csenddel indult, a nemrég elhunyt Donáth László, Tompos Kátya, Novák Ferenc Tata, Jelenits István előtt tisztelegtek így.

Ezután a himnusz és főpolgármesteri és képviselői eskütétel következett.

A teremben van Magyar Péter is: ő a pártjának fenntartott képviselői székek mögött foglalt helyet. Az odavezető úton tőle szokatlan módon a sajtó kérdéseire nem válaszolt, ahogy a tiszás képviselők sem – utóbbi kevésbé meglepő.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu

A BKK-rendészetről is szavazni fognak

Vitézy Dávid benyújtotta a kampányban nagy port kavart BKK-rendészetről szóló javaslatát, amely indoklása szerint azt hivatott biztosítani, hogy a közösségi közlekedést jogszerűen, az utazási feltételeket betartva használók atrocitásoktól mentesen, tiszta környezetben utazhassanak. A kampányban Karácsonyék hajléktalanellenséggel vádolták meg Vitézyéket emiatt.

Emellett megválasztják a tanácsnokokat és a bizottsági tagokat is: a várakozások szerint a Tisza Pártnak két tanácsnoki pozíciója lesz és Vitézy Dávid elnökli majd Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságot.

Ugyanakkor Karácsony nem jelölt magának helyettest, mivel elmondása szerint senkinek sincs meg a 17 fős szavazattöbbsége, akikkel ő maga együtt tudna vagy akarna dolgozni.

Emellett módosulhat a Szervezeti és Működési Szabályzat (szmsz) is: Karácsony 19 jogkörét készül átadni szakbizottságoknak.

Az ülés perceken belül kezdetét veszi. A képviselők és a főpolgármester most vonulnak be a terembe, Bede Zsolt, a kormánypárti főkötekedő, a Vadhajtások szerzője beszólogatva lohol a nyakukban.

Olvasói sztorik