Belföld

Szijjártó a magyar ellenzék aktivistájának nevezte David Pressmant, és leháborúpártizta a litván külügyminisztert

MTI
MTI

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a magyar ellenzék egyik vezető szereplője, és a megnyilvánulásait is ennek megfelelően kell értékelni

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Unió informális külügyi tanácsülését követő sajtóértekezletén feltett újságírói kérdésre beszélt David Pressmannek a magyar békemissziót érő bírálatairól és titulálta a nagykövetet ellenzéki aktivistának.

Ha pedig a tartalmáról akarnék beszélni az ellenzéki aktivista megnyilvánulásának, akkor azt tudnám elmondani, hogy érdekes módon, amikor Olaszország miniszterelnöke Kínában járt, és azt mondta, hogy Kína megkerülhetetlen párbeszédpartner a mostani törékeny nemzetközi viszonyok közepette, akkor az ellenzéki aktivista úr nem aktivizálta magát

– mondta a magyar miniszter hozzátéve, hogy „amikor Zelenszkij elnök felhívta Donald Trumpot, akkor sem fejezte ki a rosszallását, vagy amikor az ukrán külügyminiszter legutóbb Kínában járt, akkor sem hallottuk a kritikáját”.

Tehát nyilvánvalóan itt ez egy ellenzékiségből fakadó, onnan inspirálódó megnyilatkozás volt

– tette hozzá.

Szijjártó Péter ezután a litván kollégája által megfogalmazott bírálatokról azt mondta, hogy Gabrielius Landsbergis az egyik legháborúpártibb politikus Európában.

Versenyképes a legháborúpártibb politikus címért, rendszeresen bírálja a magyar békepárti álláspontot. Azt hiszem, az ő helyzetértékelése sem tekinthető realistának semmilyen szempontból

– minősítette Szijjártó a litván politikust.

David Pressman szerdán Esztergomban ukrán menekülteket látogatott meg, ahol arról beszélt, hogy akkor lehetne már holnap béke, ha Vlagyimir Putyin leállítaná a háborúját, mert ez az orosz elnök háborúja. Pressman szerint fontos, hogy minden szövetséges megértse, hogy valóban véget érhetne már ma a háború, azonban ezt a döntést nem az Egyesült Államok, hanem Putyin tudja meghozni. Pressman azt is mondta, hogy szerinte Orbán Viktor moszkvai békemissziója csak egy performansz volt, és nem biztos benne, hogy bárki is követi ebben Orbánt.

Landsbergis külügyminiszter pedig a hét elején állt bele a magyar külpolitikában, azt állítva, hogy amit Orbánék békepártiságnak neveznek, az Oroszország érdekeit szolgálja. A litván külügyminiszter közölte, Magyarország rendszeresen akadályozza az Ukrajna támogatására szolgáló európai uniós intézkedéseket. Állítása szerint a magyar kormány eddig a vonatkozó határozatok 41 százalékával szemben lépett fel, és ezzel komoly nehézségeket okozott a közös fellépés megvalósításában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik