Belföld

15–20 milliárdos pert indíthatna Zugló a Bayer-beruházás ellen, de Horváth Csaba megint elmulasztott egy határidőt

24.HU
24.HU
Horváth Csabának, Zugló ősszel távozó polgármesterének az önkormányzat csütörtöki ülésére sem sikerült elkészítenie azokat a peres iratokat, amelyeket a Bayer Construct Zrt. kötelezettségszegései miatt a képviselő-testület kért tőle. A polgármester 2022 óta már többször mulasztott határidőt az ügyben, és ezúttal is néhány héttel későbbre ígérték a dokumentumokat. A perindításon sok múlik, hiszen Zugló hatalmas összegre perelhetné a bíróságon a milliárdos beruházó, Balázs Attila cégét.

Három nap múlva lejár a végső határidő, ezért kérném, hogy minden képviselőnek legyenek szívesek elküldeni a teljes jogi, szakmai értékvizsgálati anyagot, valamint a peres beadványokat

– emlékeztette Zugló június 9-én megbukott polgármesterét, Horváth Csabát és a kerület jegyzőjét az önkormányzat csütörtöki ülésén az egyik – az önkormányzati választáson szintén alulmaradó – független képviselő a Bosnyák tér melletti gigaberuházással kapcsolatos teendőkre. Victora Zsolt napirend előtti felszólalásában azt mondta: a polgármester kísérőlevelével akár már július elején be lehetne adni a Bayer Construct elleni keresetet, és mivel a 15–20 milliárdot is elérheti a szerződésérték, az ügyet kiemelt sürgősséggel kellene kezelni.

Tiba Zsolt jegyző válaszából kiderült, hogy a dokumentáció nem készül el a június 30-i határidőre.

A polgármesteri hivatal egy külső ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy számítsa ki, mekkora összeget követelhet az önkormányzat. A jegyző szerint az ügyvédi iroda „néhány héten belülre ígérte, hogy leteszi a kész anyagot.” Ehhez Horváth Csaba annyit fűzött hozzá, hogy igazságügyi szakértőnek kell megállapítania, hogy a Bayer korábbi vállalásainak mi lehet a „jelenértéke”.

A kerületvezetés lassan két éve nem hajtja végre a testület határozatát, Horváth Csabáék nem indították meg a pereket a jogos követeléseink érvényesítésére, és talán arra játszanak, hogy a kötelezettségszegés felelősségét a következő ciklusra, a Rózsa András megválasztott polgármester vezette testületre tolják át

– mondta a 24.hu-nak Victora.

A Zugló közepén épülő Bayer-beruházást a kormány az elmúlt években összesen hét kormányrendelettel mentette fel a kerületi építési szabályok betartása alól, majd az állam 244 milliárd forintért megvásárolta a készülő irodaépületeket. Balázs Attila cége menetközben egy sor olyan kötelezettség alól is kibújt, amelyeket az úgynevezett előzményszerződésekben magára vállalt: nem épít például P+R parkolót, de a közintézmények sem kapnak helyet a telken belül.

Két éve, 2022 nyarán a képviselő-testület határozatot fogadott el a céggel szembeni fellépésről. Ebben feladatul adták a polgármesternek és a jegyzőnek: készítsenek beszámolót arról, hogy a Bayer projektcége, a Zugló-Városközpont Kft. maradéktalanul eleget tett-e a telekértékesítési pályázatban, a szerződésekben, a közérdekű fejlesztési kötelezettségvállalásokban foglaltaknak, illetve azt is kérték, hogy készítsék elő az ügyben a bírósági eljárás megindítását. A szükséges dokumentumokat a határozat szerint legkésőbb 2022. szeptember 30-ig kellett volna a közgyűlés elé terjeszteni.

Mint ismert, a Bayerrel kialakult konfliktus nyomán tavaly októberben a kerület főépítészét, Dienes Jánost is menesztették posztjáról. A polgármester hetekig még az ellenzéki többségű képviselő-testület előtt sem ismertette, mi állt a döntés hátterében. Horváth Csaba utóbb tagadta, hogy a kirúgásnak köze lett volna ahhoz, hogy Dienes éveken át negatív főépítészi véleményt fogalmazott meg a cég által benyújtott szerződéstervezetekről és előterjesztésekről, amelyeket a polgármester megpróbált elfogadtatni az önkormányzattal. Ráadásul Dienes becslésére alapozza a képviselő-testület a 15–20 milliárdos összeget is, amely szerinte jogos követelés lehet a céggel szemben.

Dienes tavasszal kártérítési pert indított a Fővárosi Törvényszéken. Az ügy legutóbbi tárgyalására a jegyzőt idézték be meghallgatásra. Tiba Zsolt vallomásában nem védte meg a polgármestert, és azt állította, hogy valóban a Bayer-ügy miatt történt a menesztés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik