Belföld

Dupla áramdíjat fizettet az E.ON két évre visszamenőleg – kisvállalkozók tömegénél borul a könyvelés

24.HU
24.HU

Egyetemes jogosultság vizsgálatát követő számlamódosítás

– ezzel a címmel küldött ki a napokban számos hazai kisvállalkozásnak értesítést az E.ON bejelentve, hogy a 2022. augusztus 1. és 2024. március 31. közötti időszakra visszamenőleg módosítja az áramdíjat.

A levélben azt írták, hogy 2022-ben egy kormányrendelet nyomán megváltozott az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelek köre. Az energiaszolgáltató akkoriban nyilatkozatot kért a hozzá tartozó kisvállalkozásoktól, hogy továbbra is a jogosultak körében kívánnak-e maradni. A nyilatkozat fontosságát azonban sokan nem értették, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyták a felszólítást. Náluk – az értesítő szerint – az E.ON „megszüntette az egyetemes szolgáltatási szerződést”, de csak most, két év után fizetteti meg a megszüntetés miatt felszámolt extra pénzeket.

2022 óta szó nélkül, mindig határidőre fizettem a kiküldött százezres szabadpiaci számlákat, de most leesett az állam, amikor az E.ON lesztornózta a teljes időszakra a befizetéseinket, és helyette két darab, millió fölötti számlát küldött, hogy néhány napon belül rendezzük

– mesélte lapunknak az egyik érintett vállalkozó, aki szerint a visszamenőleges módosítással az energiaszolgáltató nemcsak váratlan költségeket rak a kis cégek nyakába, hanem arra is kényszeríti őket, hogy az új számlák miatt módosítsák az előző évek lezárt könyvelését.

A vállalkozó szerint ő 2022 óta valamivel több mint másfél millió forintot utalt az E.ON-nak, a cég viszont most közel 3 milliót követel.

A problémáról az Ipartestületek Országos Szövetsége is tud. Németh László elnök a 24.hu kérdésére kifejtette: „az E.ON csuklóztatja a legkisebb vállalkozásokat”, mert az utóbbi napokban számos helyről kapott információt az áramszámlák visszaküldéséről, és magasabb díjak kiszabásáról.

Nem tudjuk, hogy miért most jött ez elő, és hogy miért kell külön nyilatkozattal bizonygatni, hogy egy mikrovállalkozó mikrovállalkozó, amikor ezt tartalmazza a NAV nyilvántartása is

– utalt az IPOSZ-elnök a szektort érintő információhiányra. Németh szerint az E.ON-nál a vállalkozások átörökítésénél is megnehezítették a szerződéskötést, mert nem akarnak már egyetemes szolgáltatásban leszerződni a vállalkozás továbbvivőjével.

Frissítés: ez az E.ON nem az az E.ON

A visszamenőleges számlázás körüli zavaros helyzetet jelzi, hogy a mai napig E.ON néven futó E.ON Áramszolgáltató Kft., valójában már nem tartozik a német energiacég itteni leányvállalatai közé. Az MVM vette meg két éve. A fogyasztókat azonban alaposan megtévesztheti, hogy a cég 2022 óta nem változtatott se nevet,, se dizájnt, és továbbra is a régi anyavállalat internetes oldalát használja. Az E.ON Áramszolgáltató még a napokban szétküldött tájékoztató levélben is az eon.hu oldalra hivatkozik, amely a német hátterű E.ON Hungária Energetikai Zrt. honlapja.

Megkerestük az E.ON-t az ügyben. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • miért most sztornózta az E.ON a 2022 óta befizetett számlákat, és miért két évre számolja el a drágább energiaárat?
  • Összesen hány érintettje lehet az újraszámolásnak?
  • Mekkora összeggel nő az újra kiszámlázott díj?

A cégtől azt a választ kaptuk, hogy „illetékességből” a szolgáltatásokat átvevő MVM válaszol majd.

Az MVM szerint 2022-ben mindkét egyetemes szolgáltató, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és az  E.On Áramszolgáltató Kft. több alkalommal sajtóközleményben is felhívta az ügyfelek figyelmét a szükséges nyilatkozattételre. Az akkori levelekben tájékoztatták az ügyfeleket, hogy mi lesz a következménye, ha nem reagálnak megkeresésre. „A kormány döntése értelmében működőképességük megőrzése érdekében a mikrovállalkozások rezsicsökkentett, azaz a nem lakossági egyetemes szolgáltatás árképzésének megfelelő áron voltak jogosultak villamos energiát és földgázt vételezni a kormányrendeletben meghatározott 4 606 kilowattóra éves összesített villamosenergia-fogyasztás és 1489 köbméter éves összesített gázfogyasztás erejéig. Az ezen mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása azonban már az egyetemes szolgáltatáson belül biztosított piaci áron történik” – olvasható az MVM válaszában.

Az szolgáltató szerint a kormányrendelet alapján 2022. augusztus 1-jétől egyetemes szolgáltatásra nem jogosult ügyfeleknek saját érdekükben kellett volna nyilatkozniuk az MVM Next felé az érintett felhasználási helyeik megjelölésével azért, hogy végső menedékes jogintézmény keretében folytatólagos maradhasson számukra az energiaszolgáltatás.

Ha a kormányrendelet alapján az egyetemes szolgáltatásra már nem jogosult ügyfelek nem tettek nyilatkozatot, úgy az egyetemes szolgáltató a továbbiakban nem köteles az érintett energiaellátását biztosítani, a nyilatkozattételt elmulasztóknak ezen felül a kormányrendeletben foglalt jogkövetkezményekkel is számolniuk kell

– írták lapunknak. Az MVM válasza szerint azoknak, akik két éve elmulasztották a nyilatkozattételt, a „jogosulatlanul vételezett energiát ellátási feláron” számlázták ki 2022. augusztus 1-ig visszamenőlegesen.

Az MVM azokra a kérdésekre, hogy a büntető jellegű díjemelés hány vállalkozást érint, illetve hogy mindez mekkora plusz bevételt hoz a szolgáltatóknak, nem válaszolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik