Belföld

Karácsony mögött összezárást, a Fidesz-szavazókban elbizonytalanodást hozhat Szentkirályi visszalépése

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szenkirályi Alexandra visszalépésével javultak Vitézy Dávid esélyei a főpolgármester-választáson, de a verseny kiéleződése összezárhatja a Fidesszel kritikus szavazókat is – vélekedik Mikecz Dánel politikai elemző.

Ahogy Karácsony Gergely főpolgármester első reakciói is ebbe az irányba mutattak, erősödhet a választókban az az érzet, hogy a választás tétje: visszaveszi-e Budapestet a Fidesz? A szakpolitikai hangsúlyok helyett ennek megfelelően a véghajrában inkább az a szempont kerülhet előtérbe a fővárosi választók számára, hogy a NER vagy annak alternatívája között kell választani, ami Karácsony esélyeit növeli.

Nehéz megítélni az elemző szerint azt is, hogy hogyan reagálnak azok a szavazók, aki a Fidesszel szemben eddig Vitézyt támogatták volna: sokan közülük nem véletlenül nem a Fidesz jelöltjére adták volna a szavazatukat.

Varga Jennifer / 24.hu

Mikecz Dániel a 24.hu érdeklődésére arról is beszélt, valószínűtlennek tartja, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje felé terelné az erre fogékony Fidesz-szavazókat. Grundtner András jelenléte – mint mondta – egyáltalán nem hangsúlyos a nyilvánosságban, ezzel a lehetőséggel tehát kevésbé kell számolnia az egymással szemben álló két, nagy támogatottságú jelöltnek. Igaz, a politikát szorosabban követők számára most akár fel is tűnhet, hogy van harmadik jelölt.

Kérdés az is, milyen hatással lehet a Fidesz-szavazókra a visszalépés híre. Az sajátos helyzetet teremt, hogy Szenkirályi Alexandra bár főpolgármester-jelöltként nem indul, a Fidesz fővárosi listáján továbbra is lehet rá szavazni, hiszen azt ő vezeti.

A kormánypárt a fővárosi listás szavazás visszaállításával végső soron önmagának állította elő azt a helyzetet, hogy taktikai szavazásra kell kérnie a választóit.

Erre eddig is akadt példa, de a Fidesszel kritikus ellenzékre volt jellemző. Az mindenesetre egyáltalán nem magától értetődő – véli az elemző –, hogy ezek után a kormánypárti szavazók behúzzák az ikszet Vitézyre, de a listán továbbra is a Fideszt támogatják.

A mozgósítás szempontjából bonyolíthatja a fővárosi Fidesz helyzetét az is, hogy a kormánypárti kampány célja – például a Békemenettel – az utóbbi időben elsősorban az volt, hogy magabiztosságot adjon a Fidesz-szavazóknak. Szentkirályi visszaléptetését azonban éppen annak a beismeréseként lehet értelmezni, hogy nem élvez elegendő támogatást. Ez pedig szembemegy azzal a képpel, amit a Fidesz az utóbbi években kialakítani próbált, amikor önmagát az ország egészével azonosította, vagy a saját politikai közösségét igyekezett kiterjeszteni az egész nemzeti közösségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik