Belföld

„Nőként el kellett érnem, hogy egyenértékűként kezeljenek”

serco
serco
Interjú Lippai Andreával, a SERCO Informatika Zrt. értékesítés támogatási igazgatójával.

Bár napjainkban már szinte minden területen lehet női dolgozókat, sőt női vezetőket is látni, a világ nem mindig volt ilyen elfogadó. Mióta dolgozik az IT-szakmában, és milyen volt akkor a fogadtatása?

Lippai Andrea, a SERCO Informatika Zrt. értékesítés támogatási igazgatója

Lassan 20 éve már, hogy ezen a területen dolgozom. Éppen egy nehéz időszakában voltam az életemnek, amikor egy barátnőm beajánlott a rokona számítógépekkel foglalkozó kiskereskedelmi egységéhez. Korábban soha nem ajánlás után kerültem be munkahelyekre, mindig megharcoltam érte. Itt már az interjún elmondtam, hogy nem értek a számítógépekhez. Gazdasági végzettségem viszont van, kereskedni tudok – tettem hozzá, és végül felvettek. Ekkor azonban szembesülnöm kellett azzal, hogy a számítógépes világban szinte egyedül vagyok nőként. Gyorsan a mélyvízbe kerültem salsesként, így hamar meg kellett tanulnom a szakkifejezéseket. Megkértem a férfi munkatársakat, hogy tanítsák meg, hogyan kell összerakni egy számítógépet, és melyik hardware mire jó. Később kereskedelmi igazgatóként már én tudtam segíteni a salsesek munkáját.

Mindig is vonzottak a kihívások, a sztereotípiák megcáfolása, így már az általános iskola elvégzése után is autószerelő akartam lenni, azonban nem vettek fel azért, mert lány vagyok. Később az IT-pályán meg akartam mutatni, hogy képes vagyok boldogulni egy férfiak által dominált világban. Eleinte pátyolgattak, ám amikor megmutattam, hogy a kitartásom és a tudásom miatt kerültem oda, ahova, elkezdtek tisztelni.

Mi a helyzet ma? Elfogadóbb ma a közeg, mint 20 éve?

Nem az elfogadással van baj, az a többségnél megvan – nőként azonban el kellett érnem, hogy egyenértékűként kezeljenek. Szerencsére egyre kevésbé találkozom ilyen mentalitással, és az is jó hír, hogy egyre több nő van a pályán. Ma már nem rekeszti ki őket annyira a szakma, mint amikor én belevágtam, de a bizonyításkényszer most is ott van a vállukon. Sajnos azért még napjainkban is vannak néhányan, akik nem szokták meg, hogy nők is tölthetnek be fontos pozíciót, ezért időről időre lehet soviniszta megnyilvánulásokkal találkozni.

Külön figyelmet szentel a SERCO az egyenjogúságra? Csak mert a vezetőségben szinte egyenlők a viszonyok: 3 férfi és 2 nő alkotja a menedzsmentet.

A SERCO nagyon jó üzletpolitikával rendelkezik, és azt látom a vezetőnkön, hogy nem nőt, vagy férfit keres egy adott állásra, hanem szakembert. Azzal együtt, hogy megterhelő szakma lehet ez egy hölgy számára, vannak olyan tipikusan női tulajdonságok, amik nagyon jól jöhetnek. Az anyai tapasztalatok például sokat segítenek abban, hogy gyorsabban feloldjuk az esetleges konfliktusokat. Igyekszem mindenki irányába empátiával fordulni, és így egyben tartani a csapatot. A figyelmesség, az apró gesztusok, például közös programok szervezése, nagyon jót tesz a csapatnak.

A közel 40 éve a pályán lévő SERCO-nál Ön a közbeszerzések területét és a beszerzéseket felügyeli. Miért épp ez az irány vonzotta?

Nehéz volt az út, amíg az IT-világ fontosabb tudnivalóit megtanultam. Alapvetően az vonzott a szakmában, hogy olyanon kellett dolgozni, amit nem ismerek, és ami velem együtt fejlődik. A közbeszerzések világa viszont közelebb van a gazdasághoz, az alap szakmámhoz. Kezdetben, a számítógépekhez hasonlóan autodidakta módon tanultam meg a közbeszerzések rendszerét is. Később azonban iskolát is végeztem, közbeszerzési szakértővé váltam, ami nagy előny, mert jogi tudásra is szükség van a közbeszerzések kezeléséhez.

Mennyire fontosak Önöknek az állami beruházások?

Erős bástya számunkra az állami szféra, a közbeszerzések területe, bár egyre nagyobb teret igyekszünk meghódítani a nagyvállalati és a kkv szektorban is. Cégként, a közbeszerzésekben való részvételhez szigorú kritériumoknak kell megfelelnünk, a keretmegállapodásaink száma azonban folyamatosan bővül. Mára szélesebb spektrumot fedünk le a központosított közbeszerzési piacon: a számítógépes kliensek és a szerverek mellett hálózati kérdésekkel és megjelenítő eszközökkel is foglalkozunk, az ezeket támogató szolgáltatások mellett. Nagyon fontos, hogy különböző területeket fedjünk le, hiszen az ügyfeleknek is komoly, naprakész tudást követelő igényeik vannak.

Mennyire bonyolult átlátni ezeket az állami tendereket a változó szabályok közepette?

A közbeszerzési rendszer elég bonyolult, jogilag alaposan körbe van bástyázva. A SERCO azonban átlátja ezt, és nemcsak eladni akar, hanem szabályosan is akarja mindezt tenni. Így az ügyfeleiknek nem kell tartaniuk a vizsgálatoktól uniós és állami pénzek felhasználásakor, mi mindent rendben tartunk. A közbeszerzések világa tehát meglehetősen bonyolult, viszont igyekszünk mindenben partnereink rendelkezésére állni, és szakmai tudásunk legjavát nyújtva segíteni átlátni a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik