Belföld

Harmincmilliós végkielégítést kap a két tárca nélküli miniszter

Balogh Zoltán / MTI és Soós Lajos / MTI
Balogh Zoltán / MTI és Soós Lajos / MTI
Nem távoznak üres kézzel azok a miniszterek, akik nem kapnak szerepet az új Orbán-kormányban. Négy ilyen politikus van, és valamennyien hat havi illetményüknek megfelelő összeggel búcsúzhatnak a kormánytagok jogállásáról szóló törvény alapján.

A legjobban a két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea jár: mindkettőjüknek öt-öt millió forint volt a havi fizetése, így 30-30 millió forintot kapnak egy összegben az új kormány megalakulásától számítva 15 napon belül. Ekkora összeget még soha nem fizettek ki távozási pénz gyanánt egyetlen kormánytagnak sem.

Süli János a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt 2017 óta, amiért a 24.hu számításai szerint közel 250 millió forintnyi fizetést vehetett fel a végkielégítés nélkül. A Paks2 munkálatai jelentős csúszásban vannak. Az új kormányban pedig már nem is lesz külön tárca nélküli minisztere a paksi bővítésnek, a beruházással kapcsolatos feladatokat várhatóan a jó orosz kapcsolatokkal rendelkező Szijjártó Péter külügyminiszterre bízzák.

Mager Andrea az állami vagyonért felelt tárca nélküli miniszterként négy éven keresztül, posztját szintén jogutód nélkül szüntetik meg.

A két tárca nélküli miniszter fizetését 2018 augusztusában emelték meg az akkori 1,1 millió forintról 5 millió forintra, hogy igazodjon az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez. A többi miniszter ehhez képest jóval szerényebb emelésben részesült, illetményük még most sem éri el a 2 millió forintot.

Így Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek 11,9 millió forint végkielégítés jár az 1 millió 979 ezres miniszteri fizetésük után. Kásler tárcáját szétdarabolják, az egészségügy például sajtóhírek szerint a belügyi tárcához kerül Pintér Sándor irányítása alá, a kultúra pedig az innovációs területtel együtt Kulturális és Innovációs Minisztérium néven születhet újjá Csák János volt londoni nagykövet vezetése alatt.

Benkő Tibor utódja pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf lesz, akinek felesége nem más, mint, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik