Belföld

Könyvelők: problémás lesz az szja-visszatérítés

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az szja-visszatérítés valójában egy bonyolult költségvetési támogatás, akkor is, ha az lényegében negatív szja, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete ezért törvényben javasolja a rendeleti szabályozást mihamarabb újraalkotni. Ehhez az MKOE 10 pontos javaslatot és egyeztetési kezdeményezést juttatott el a Pénzügyminisztériumhoz, de válasz nem érkezett, írják keddi közleményükben.

Kapcsolódó
Gyerekesek szja-visszatérítése: jól irányzott adóbevallással több százezer forintot lehet nyerni
1,3 millió forintos havi fizetés mellett is járhat a 809 ezer forintos visszatérítés.

Mint írják: az szja-visszatérítés miatti év közbeni változtatással ismét perelhetővé válik az állam az önkéntes pénztárak által, ami jelentős összegű kártérítések kifizetéséhez vezethet. Az egyesület szerint hasonló, kirívó probléma, hogy a köztartozással rendelkezők is kapnak (előlegként) adóvisszatérítést. Így akár költségvetési csalást elkövető, adótartozással rendelkező személy is visszatérítést kaphat, előtte pedig VISSZADO nyomtatványt nyújthat be, vagy erre felkérhet egy könyvelőt, hívták fel a figyelmet.

Óriási lesz a nyomás a könyvelőkön, hogy a VISSZADO nyomtatványokat benyújtsák, illetve, hogy a jogosultak önadózói bevallással beelőzzék a NAV önkéntes előlegutalását és a tényleges adóvisszatérítést igényeljék vissza, hiszen személyenként akár 809 ezer forint múlhat rajta. Ez a nyomás szinte minden könyvelőt el fog érni, de ez korántsem üzleti lehetőségként fog megjelenni

– jelezték.

Az egyesület nehezményezi, hogy a könyvelőkkel azonban ismét nem kívánt egyeztetni a Pénzügyminisztérium.

Az szja visszatérítés kapcsán a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete az alábbi várható problémákat fogalmazta meg:

  1. A NAV szja tervezete megfosztja majd a családokat az szja-visszatérítéstől! A bevallásban az egymás közti megosztáshoz viszont szakértelem kell, mert a bevallás nem egy söralátét.
  2. A NAV VISSZADO nyomtatványán szereplő adatok eltérést mutathatnak a NAV adataihoz képest, az eltérés rendezéséről a rendelet nem szól.
  3. A családi kedvezmény „egy háztartásban élés” szabálya továbbra is ellenőrizhetetlen.
  4. Jár az szja visszatérítés magyar bérleti díjból származó jövedelemből is, akár Angliában élők számára is, de ezt február 15-i előlegként nem lehet azonban igényelni.
  5. A katások ESZJA bevallásra kényszerülnek, abban fogalmilag zavaros bevételként viselkedik majd az szja-visszatérítés.
  6. Az EKHO alá tartozó vállalkozók is ESZJA bevallásra kényszerülnek, szintén bevételnek számít majd az szja-visszatérítés.
  7. Az önkéntes pénztárak kártérítést követelhetnek, mert az szja visszatérítés bizonyíthatóan csökkenti majd a tagok befizetéseit (lásd: étkezési utalvány perek).
  8. Visszatartás hiányában akár egy költségvetési csalásban érintett, jelentős adótartozással rendelkező személyeknek is adóvisszatérítést kellene kiutalnia az adóhatóságnak!
  9. Tisztázni kell, hogy a rendeletben szereplő „bármely okból” ki nem utalt előleg esetét. Bármely indok lehet ugyanis a napsütés is!
  10. Az adóhatóságnak kiajánlást kellene közölnie 2022.02.04-ig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik