Gazdaság

Gyerekesek szja-visszatérítése: jól irányzott adóbevallással több százezer forintot lehet nyerni

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
1,3 millió forintos havi fizetés mellett is járhat a 809 ezer forintos visszatérítés.

Minden gyerekes szülő számolgat mostanában, hogy mennyi lesz februárban az adó-visszatérítése, de valójában ez pofonegyszerű: mindenki annyi szja-t kap vissza február 15-én, amennyit az idén befizetett – derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter rádióinterjújából. Most tehát felesleges a számolgatás, viszont az adóbevalláskor mindenki legyen résen, mert egy egyszerű átrendezéssel százezreket nyerhet egy család – mondta lapunknak Angyal József okleveles adószakértő.

A NAV részletes tájékoztatót készített a megjelent kormányrendelet alapján a február 15-ére ígért adó-visszatérítéssel kapcsolatban, amiben számos gyakorlatias kérdést érintenek. Rögzítik, hogy az éves szja-visszatérítés összege legfeljebb 809 000 forint lehet, a 2020. decemberi KSH-s kereseti adatok alapján.

  • A figyelembe vett bruttó átlagkereset 449 400 forint.
  • Az éves kedvezmény összege 449 400 forint szorozva 12 hónappal, majd 0,15-tel (az szja 15 százalék), így jön ki a 808 920 forint, kerekítve 809 ezer.
  • Ha a magánszemély összevont adóalapját terhelő adó 809 ezer forintnál kevesebb volt, akkor a visszatérítés összege egyenlő az adó összegével.

Vegyünk egy egyedülálló, minimálbéres (167 400 forint) szülőt egy gyermekkel. Tegyük fel, igénybe vette év közben a családi adókedvezményt, így havi 15 110 forint szja-át fizetett, ami éves szinten 181 320 forint. Ő tehát ennyi szja-visszatérítést kaphat februárban. Amennyiben mégsem vette igénybe év közben a családi kedvezményt, akkor viszont havi 25 110 forint volt a fizetendő jövedelemadója, így 301 320 forint szja-t kap vissza februárban. Amennyi volt tehát a havi levont szja-k összege az idei évben, annyi lesz a februári visszatérítés, de legfeljebb 809 ezer forint.

Az első bejelentések még arról szóltak, hogy a koronavírus miatt meggyötört, kis jövedelmű családosok megsegítéséről van szó. Orbán Viktor egy konferencián arról beszélt, hogy az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején. A leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat – fejtegette a miniszterelnök. Mindezek alapján sokan úgy értelmezték, hogy csak az átlagkeresetig lehet igénybe venni az szja-visszatérítést, azaz hiába keres valaki bruttó 449 400 forintnál többet, az átlagbér feletti keresmény adótartalmát nem igényelheti vissza.

Valójában azonban az átlagkeresetnél jóval magasabb fizetésre is visszajárhat az szja.

Ha ugyanis egy átlagnál magasabb keresetű gyerekes dolgozó családi adókedvezményt érvényesített, akkor emellett vontak tőle szja-t, ami visszajár 809 ezer forintig. Így aztán például egy havi 1,1 millió forintot kereső, háromgyerekes szülő a családi kedvezmény érvényesítése mellett még jogosult lehet a 809 ezer forint adó-visszatérítésre is, a négygyerekes esetében akár az átlagfizetés háromszorosát kereső szülőnek is járhat a maximális adóvisszatérítés. A táblázat mutatja, hány gyerek és mekkora, jóval átlag feletti fizetés mellett is járhat a maximális visszatérítés.

Katások, ekhósok

Mint megírtuk, nemcsak az szja-ból, hanem az ekhós jövedelemből és a kisadózók adójából is érvényesíteni lehet a gyerekesek adó-visszatérítését. Ha ekhósról van szó, szintén az a szabály, hogy amennyi szja-t fizetett az illető, annyi szja-t kaphat vissza a tavalyi évre, de maximum 809 ezer forintot. Az ekhósnál az szja-ba beleszámít a normál adózású rész szja-ja, és az ekhósan adózó rész adójából 9,5 százaléknyi (mert az minősül személyi jövedelemadónak). Tehát ha az ekhós a minimálbér után adózik normál módon (szja: 25 110 forint) és ekhósan kap még 100 ezer forintot (szja: 9500 forint), akkor – ha nem vett igénybe év közben szja-kedvezményt – 415 320 forint szja-visszatérítést kaphat februárban, automatikusan. (A családi kedvezményt az ekhós bérrészre nem lehet érvényesíteni, de a normál adózású részre igen.) Ha mondjuk lenullázta a szülő az szja-ját a családi kedvezményre, akkor is visszakaphatja februárra az ekhós részre a 9,5 százalékot, azaz 114 ezer forintot.

A katázóknál a rendelet kimondja, hogy csak a főállású kisadózók kaphatják vissza a befizetett adójuk negyedét. Így, ha valaki egész évben fizette az adót, alapesetben havi 50 ezer forintot (vagy emelt összeget, azaz 75 ezer forintot), akkor februárban 150 ezer forint adót kaphat vissza (ha emelt összeget fizetett, akkor 225 ezer forintot).

Frissítünk!

A mellékállású katások is igénybe vehetik az szja-visszatérítést, a havi 25 ezer forint adójuk után, ahány hónapra fizették az adót idén.

Akinek márciusban, áprilisban nem kellett adót fizetnie a veszélyhelyzeti rendelet miatt, annak az adó-visszatérítése is arányosan kevesebb lesz.

Fontos részletek

A rendelet és a NAV összefoglalója is kitér számos olyan részletre, ami fontos lehet az adó-visszatérítésnél.

  • Mindenki visszakaphatja az adóját, aki csak egy napig is jogosult volt idén családi kedvezményre, akkor is, ha nem ő veszi azt igénybe, vagy nem érvényesíti. Családi kedvezmény pedig annak jár, aki gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult, vagy várandós nő és vele közös háztartásban élő házastárs, vagy a családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy rokkantsági járadékban részesül.
  • A gyermeket váró házaspárok is jogosultak az adó-visszatérítésre a várandósság 91. napjától. Ezek szerint, akiknek legkésőbb október 2. a fogantatás időpontja, azok is megkaphatják a kedvezményt.
  • Elhunyt személy után is jár az adó-visszatérítés (ha 2021 legalább egy napján jogosult volt családi kedvezményre).
  • Ha valakinek a jogosultsága nem szerepel a rendszerben, például élettárs, legkésőbb december 31-éig lehet majd nyilatkozni ahhoz, hogy az illető is megkapja februárban az adó-visszatérítést.
  • Az adó-visszatérítés előlegnek számít, és szerepelni fog az adóbevallási tervezetben.
  • Az adóbevalláskor is lehet érvényesíteni az adó-visszatérítést.

Okos adóbevallással több százezer forintot lehet még nyerni

Ami az szja-sokat illeti, a számolgatás áttolódott májusra, illetve az adóbevallás idejére – akkor viszont érdemes lesz nagyon odafigyelni. Egy konkrét példával érzékeltette ezt Angyal József. Vegyünk egy háromgyerekes családot, ahol az egyik szülő bruttó 300 ezer, a másik bruttó 360 ezer forintot keres – ebben az esetben ők ketten maximálisan ki tudták év közben használni a családi szja-kedvezményt, a járulékkedvezményt viszont nem. Nem fizettek tehát személyi jövedelemadót – cserébe nem kapnak februárban szja-visszatérítést. Ha nem vették volna igénybe év közben a családi kedvezményt, akkor lenne adó-visszatérítésük, 540, illetve 648 ezer forint. Az évi nettó jövedelmük a kedvezményekkel együtt mindkét esetben összesen csaknem 6,5 millió forint.

Az viszont nagyon nem mindegy, hogy az adóbevalláskor hogyan számolják majd el a családi kedvezményt. Angyal József azt tanácsolja, hogy

adóbevalláskor az alacsonyabb keresetű szülő nevére csoportosítsunk át a családi adó- és járulékkedvezményből amennyit csak lehet. A magasabb keresetű szülő így igénybe tud venni még szja-visszatérítést is.

A konkrét esetben a bevallást úgy érdemes elkészíteni, hogy a havi bruttó 300 ezer forintot kereső anya érvényesítse egyedül a havi 99 ezer forint családi kedvezményt. Ezt meg lehet lépni, ha az anya nemcsak az adó-, hanem a járulékkedvezményt is igénybe veszi. Ezzel az apa szja-ja felszabadul, így az ő jövedelmére majdnem 650 ezer forint szja-visszatérítést lehet majd pluszban érvényesíteni a bevalláskor.

Óriási mozgástér nyílik a családoknak az adóbevalláskor, érdemes lesz kiaknázni – hívta fel a figyelmet már most az adószakértő. Szerinte teljesen újra kell gondolni adóbevalláskor a családi kedvezmény igénybe vételét, különösen a családi járulékkedvezményét, mert mint a konkrét példa is mutatta, egy egyszerű átcsoportosítással százezreket nyerhet egy pár. Azt tanácsolja, hogy a bevallási tervezetet csak kiindulási alapnak tekintsék a szülők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik