Belföld

A kormány nem kommentálja, miként tűnt fel a szíriai háborús bűnös és kettős ügynök Budapesten

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Pogácsás Tibor államtitkár közölte, sajtóhírekkel nem foglalkoznak.

Vadai Ágnes írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek arról, mit keresett az osztrák menedékjogától megfosztott szír titkosszolga Budapesten? A DK képviselője felidézte, hogy a The New Yorker oknyomozó cikke alapján először a hvg.hu írt arról, lehetnek magyar szálai is egy osztrák titkosszolgálati botránynak.

Khaled Halabi, Aszad szíriai diktátor titkosszolgálatának egyik vezetője Franciaországba emigrált, de nem kapott menedékjogot, ezért Ausztriába szöktették. Ott 2015. december 2-án az osztrák elhárítás közbenjárására megkapta a menedékjogot, amit azonban néhány hét múlva visszavontak, mert egy emberi jogi szervezet bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy Halabi Szíriában háborús bűnöket követett el. A szír férfi addigra eltűnt. Utóbb kiderült, az általa használt telefonok egyikének magyar országkódja volt, a WhatsApp-on tavaly őszig használt profilképén pedig Budapesten, a Lánchídon volt látható.

Vadai Ágnes arra volt kíváncsi:

  • Tudtak-e a magyar hatóságok Halabi magyarországi jelenlétéről?
  • Mennyi ideig tartózkodott Magyarországon?
  • Hol lakott ez alatt az idő alatt?
  • Mennyi ideig használta a magyar telefonját?
  • Lehetséges-e, hogy miután ausztriai menedékjogát visszavonták, Magyarországon húzta meg magát?
  • Folytatnak-e nyomozást az ügyben?

 

Pogácsás Tibor államtitkár válaszul tudatta Vadai Ágnessel, hogy a Belügyminisztérium „sajtóhíreket nem kommentál”. A New Yorker korábban azért írt a szíriai háborús bűnösről kettős ügynökként, mert a férfi érdekében korábban a Moszad lépett akcióba, vélhetően azért, mert az ügynöke volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik