Nagyvilág

Budapesten is járt az volt szír titkosszolgálati vezető, aki eltűnt, miután a Moszad Ausztriába csempészte

Nemrég újabb botrány ásta alá az osztrák titkosszolgálat amúgy is megtépázott tekintélyét: a B.V.T. az izraeli Moszad kérésére elintézte, hogy egy emberjogi szervezet által háborús bűnökkel meggyanúsított, egykor magas rangú szír titkosszolgát Franciaországból Bécsbe szöktethessenek, az ügy azonban, jó részt a szolgálat belső bénázásai miatt nyilvánosságra került.

A New Yorker sztoriját ismertető Hvg.hu szerint Khaled Halabi, aki korábban Bassár el-Aszad szíriai diktátor rezsimjét kiszolgáló titkosszolgálat rakkai kirendeltségét vezette, először Párizsba emigrált, de ott nem kapott menedékjogot.

A Moszad ezt követően lépett akcióba, vélhetően azért, mert a férfi korábban az ügynökük volt. Az izraeliek a szír férfit egy diplomata-rendszámú autóban egyszerűen kicsempészték Franciaországból, miután az osztrákok igent mondtak arra a kérésükre, hogy intézzék el Halabi befogadását.

Ausztria 2015. december 2-án menedékjogot adott Halabinak. Napokon belül öt évre szóló útlevelet kapott. A B.V.T. támogatta a menedékkérelmét is, azt állítva, hogy “nincs információja” arról, hogy valaha is “részt vett volna háborús vagy más bűncselekményekben Szíriában”.

Csakhogy a Nemzetközi Igazságszolgáltatási és Elszámoltathatósági Bizottság (CIJA) nevű szervezet alig néhány héttel később megkereste a mit sem tudó osztrák igazságügyi minisztériumot, hogy egy magas rangú szíriai háborús bűnözőt azonosítottak Ausztriában. A B.V.T. kavarása hamarosan kitudódott, a menedékjogot visszavonták, de addigra a szír férfinak ismét nyoma veszett.

A New Yorker szerint ez után derült ki, hogy a CIJA által háborús bűnökkel megvádolt egykori szír titkosszolga legutóbbi telefonszámai közül csak kettőnek volt osztrák országkódja, a harmadik magyar volt. Az ügy eddig feltáratlan magyar vonatkozásait erősíti az is, hogy tavaly őszig Halabi olyan profilképet használt a WhatsApp-on, amelyen Budapesten, a Lánchídon pózolt napszemüvegben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik