Élő Belföld

Gulyás: A kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Erste Bank

Egyelőre nem született döntés arról, hogy az állam eladja-e a 25 százalékos részesedését az Erstében.

Kaszinókoncessziók 35 éves meghosszabbítása

A politikai szereplők hozzátartozóira is ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint bárki másra – fogalmazott Szentkirályi Alexandra annak kapcsán, hogy az ország öt legjövedelmezőbb kaszinóját üzemeltető céget férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Garancsi István szerezte meg.

Meddőségi klinikák államosítása

A kormánynak az a célja, hogy mindenki a lehető legjobb színvonalú ellátást kapja. Gulyás hozzátette, hogy a hatodik lombikbeültetésért már fizetni kell.

Afganisztán

Gulyás nem tudja, hogy van-e még olyan magyar, akinek indokoltnak látná a kimenekítését Magyarország, de nem tudtak még mindenkit kihozni Afganisztánból, aki szerepelt a külügy nyilvántartásában. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány kapcsolatba lép-e a tálib kormánnyal, a miniszter jelezte az érdeklődő újságírónak, hogy csak titoktartási nyilatkozat aláírásával tud erről információt adni.

Tömegrendezvények esetleges korlátozása

A kormány minden esetben konzultál járványügyi szakemberekkel az aktuális döntésekről, így jelenleg nem tudnak arra nézve adatokkal szolgálni, milyen fertőzésszámok esetében korlátoznák a tömegrendezvényeket.

Orbán Viktor repülőútjai

A miniszterelnök feleségének nem kell fizetni a repülőútjai után, a többi családtag esetében Gulyás szerint az irányadó az elsőosztályú repülőjegy ára.

Antitestmérés

Noha az MTA állásfoglalása úgy szólt, hogy az idős korosztály antitestszintjét állami támogatással lenne szükséges mérni, Gulyás úgy véli, az antitestmérés eredménye még félrevezető is lehet, illetve szerinte nemcsak Merkely Béla vélekedik így, hanem különféle amerikai intézetek is.

Gulyás mikor viselt maszkot mostanában?

Magyarországon sehol nem viselt maszkot az utóbbi időben, „be vagyok oltva”, érvelt Gulyás. A miniszter úgy vélekedett, hogy mindenki szabadon dönthet arról, hogy maszkot visel zárt terekben, de az állami kötelezést végső eszköznek tekintik.

Öngyilkossági statisztika

Gulyás arról beszélt, hogy lesznek kormányjavaslatok annak következtében, hogy drasztikusan megnövekedett az öngyilkosságok száma 2020-ban, de hozzátette, hogy ezeket az adatokat valószínűleg főleg a koronavírus okozta bezártság okozta.

Szentgyörgyvölgyi Péter vagyongyarapodása

Azzal kapcsolatban, hogy vagyonnyilatkozata alapján nem látszik az anyagi fedezete annak, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármestere miből vásárolt magának sok hektár földet a Bakonyban, Gulyás azt mondta, a polgármester tud tájékoztatást adni.

Egészségügyi dolgozók oltása

Az egészségügyi dolgozóknak máig kell felvenniük a védőoltást, aki ezt nem teszi meg, annak megszűnik a jogviszonya, vagyis nem állhat munkába. A be nem oltott egészségügyi dolgozókra vonatkozó aadatokat most összesítik, de Gulyás szerint nagyon alacsony azok aránya, akik nem vették fel az oltást.

Rasszista szurkolók

A magyar kormány álláspontja minden rasszista megnyilvánulás tekintetében egyértelmű: mindenkinek az emberi méltóságát tiszteletben kell tartani, szögezte le Gulyás. Ugyanakkor az, hogy néhány tucat ember elfogadhatatlanul viselkedik, nem minősít egy országot, sem egy szurkolótábort. Végül megjegyezte, hogy neki egyébként tetszett, hogy magyar szurkolók kifütyülték a térdelő angolokat a legutóbbi meccsen.

Német választások

Gulyás úgy látja, hogy a baloldali-zöld koalíciónak nem lehet többsége, ha csoda nem történik. Szerinte a koalíció két kisebb tagja megvan, a kérdés, melyik lesz a nagy párt, de a küzdelem kiélezettebb lesz, mint ahogy most látszik. Novák Katalinnal már fogadtak is egyébként a választás kimenetelét illetően.

Erősíthetik a határvédelmet

Jelenleg a déli határon háromezer rendőr és katona szolgálata szükséges, de Gulyás szerint nőni fog a migrációs nyomás, így lehetségesnek nevezte, hogy újabb embereket csoportosítanak majd át a határra.

Egyetemi testnevelés

Szeretnék ösztönözni az egyetemeket arra, hogy sportlehetőségeket biztosítsanak a hallgatók számára, úgy is, hogy az előnyt jelentsen a diákoknak. Az egyetemek keresik a kapcsolatot a szövetségekkel, anyagi korlátai annak nem lesznek, hogy magasabb színvonalú sportlehetőségek legyenek.

Voksturizmus

Gulyás illúziónak nevezte, hogy a magyar országgyűlési választás miatt költöznek emberek hazánkba, szerinte egyesek a nyomor elől menekülnek hozzánk.

Oltási akció: nagyon magas az elutasítottság

13 ezer embert oltottak be, miután személyesen felkeresték őket. Viszont nagyon magas az elutasítottság: 90 százalék feletti volt az elutasítottság a 60 év feletti oltatlanok esetében.

Norvég alap

Várják az új norvég kormányt, mondta Gulyás, majd hozzátette, „vannak jogi eszközök”. A miniszter a legerősebb aduásznak azt tartja, hogy az Egységes Gazdasági Térség döntései egyhangúságot követelnek meg, ez pedig nem lesz meg, ha fennáll bármiféle tartozás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik