Belföld

Az AstraZeneca reagált a magyarországi trombózisos esetek hírére

Konkrét esetekkel kapcsolatban részletes orvosi információk hiányában nem áll módunkban nyilatkozni. Kérjük az érintetteket, hogy minden esetben tegyék meg a mellékhatásokkal kapcsolatos bejelentést a hatóság vagy vállalatunk elérhetőségein, melyet követően minden egyes eset részletesen kivizsgálásra kerül.

– írja az AstraZeneca közleményben arra a hírre reagálva, hogy Magyarországon is több trombózisos eset alakulhatott ki a vakcinának köszönhetően.

Általánosságban azonban fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az utóbbi hetekben több esetben jelentek meg a hazai sajtóban olyan beszámolók, melyek az AstraZeneca COVID vakcinával összefüggésben említettek trombózisos (vérrögösödéssel járó) eseteket. A véralvadási zavarokkal kapcsolatosan több nemzetközi és nemzeti hatóság is mélyreható és részletes vizsgálatot folytatott, ezért fontosnak tartjuk, hogy a megállapítások egyértelműek legyenek.

– teszik hozzá.

A cég megjegyzi, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicine Agency, EMA) gyógyszerbiztonsági felügyelő bizottsága a vizsgálat során megállapította, hogy nem mutatható ki az AstraZeneca vakcinához köthető kockázat a vérrögképződéssel (tromboembóliás esemény) kapcsolatban általánosságban. Ide tartoznak azok a beszámolók, melyek pl. mélyvénás alsó végtagi trombózisról szólnak. Ez a betegség igen gyakori (évente 1000 lakosonként 1-2 eset fordul elő), igazolt kockázati tényezői például a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták használata. A nemzetközi mellékhatás-bejelentési adatbázisok áttekintése után a hatóság megállapította, hogy nem állapítható meg fokozott kockázat az AstraZeneca vakcina alkalmazása mellett (az észlelt gyakoriság megegyezik a nem oltott lakosságban észlelt esetekével, s hasonló értékek figyelhetők meg minden COVID-19 vakcina esetében).

Azt írják, a hatóság vizsgálata ugyanakkor valószínűsíti az összefüggést egy, az előzőekben leírt betegségtől teljesen eltérő, más mechanizmus alapján kialakuló, de nagyon ritka (100 ezer-250 ezer oltásra 1 eset gyakoriságú) alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló speciális trombózisos eseménnyel kapcsolatban. Ugyanakkor egyik hatóság sem azonosított speciális kockázati tényezőket, mint például a nem vagy az életkor, vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban – igen ritka mellékhatásként – feltüntetésre kerülnek az alkalmazási előírásban.

Általánosságban valamennyi hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a COVID-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat. Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, s már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát.

– teszik hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik