Belföld

Fidesz-közeli ügyvédi iroda kaszált a legtöbbet a „börtönbizniszen”

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában is sokat beszélt arról, hogy gátlástalan ügyvédek keresnek óriási pénzeket azzal, hogy a fogvatartottak börtönkörülményei miatt „pereket indítanak a saját hazájukkal szemben”, kiderült, hogy éppen egy Fidesz-közeli ügyvédi iroda keresett a legtöbbet a kormányzati kommunikációban emlegetett „börtönbizniszen”.

Az Átlátszó.hu cikke szerint a Mohácsi Ügyvédi Iroda fogvatartott ügyfeleinek az állam 1880 ügyben összesen 814 millió forint kártalanítást fizetett ki.

Ezt az ügyvédi irodát a debreceni önkormányzatnak és cégeinek évtizedek óta dolgozó, a legutóbbi időkig a város helyi választási bizottságát is vezető Mohácsi Ferenc debreceni ügyvédi vezeti. 

A perstatisztikákat a kormány-közeli Origo tette közzé csütörtökön, a vélhetően az igazságügyi tárcától kikerült összesítésen az a 60 ügyvéd, illetve ügyvédi iroda szerepel, akik/amelyek a legtöbb börtönkártalanítási ügyben jártak el. A táblázat az ügyek számát, valamint az ezekben az ügyekben összesen az ügyfeleknek kifizetett kártalanítást tartalmazza. Bár a kormánypárti portál cikkében Magyar György ügyvédi irodáját elemzi, amely 420 esetben összesen 500 millió forintot kártérítést perelt ki rabok részére kártérítés címén, azt is hozzáteszik, hogy ez az ügyvédi iroda intézte Magyarországon a második legtöbb börtönkártérítési pert.

Arról viszont egy szót sem ejtettek, hogy ki vezeti a toplistát, vagyis meg sem említették a Mohácsi Ügyvédi Irodát, amelynek a honlapja egyébként elérhetetlen.

Ugyanakkor az internet nem felejt, és megmutatja, hogy nemrég még egyebek közt saját honlapján és a tulzsufultsag.hu honlapon is kínált a Mohácsi Ügyvédi iroda kártalanítási ügyekben képviseletet. Az Átlátszó cikke megjegyzi, a szégyenlősség alighanem annak szól, hogy az irodát vezető Mohácsi Ferenc – ahogy 2016-ban ő maga nyilatkozta egy KLIK-es megbízása alapján a Népszabadságnak – évtizedek óta dolgozott Debrecen évtizedek óta örökös Fidesz-többségű önkormányzatának.

Emellett a városvezetéssel fennálló viszonya bizalmi természetét az is jelzi, hogy több cikluson át, két évvel ezelőttig ő volt a városban a helyi választási bizottságnak a debreceni közgyűlés által megválasztott elnöke. 2010-ben Kósa Lajos, Debrecen akkori polgármestere a közgyűlés előtt azt is megemlítette róla, hogy “járt már el az Önkormányzat megbízásából például munkaügyi kérdésekben”.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik