Nagyvilág

Orbán Viktor a koronavírusról: a legrosszabbra kell felkészülni

Miután nemzetközi vészhelyzet hirdetett az egészségügyi világszervezet (WHO) a koronavírus miatt Magyarországon is a legrosszabbra kell felkészülni – mondta Orbán Viktor az állami rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök úgy fogalmazott:

Szokták mondani, hogy az egész világ egy nagy falu – sok igazság van ebben – , és ha a falu egyik végében történik valami, akkor az gyorsan átér a másik végébe is. Ezért fontos, hogy ne engedjük elbagatellizálni a járványt. Baj nincs egyelőre, de lehet. A legrosszabbra kell felkészülni.

A kormányfő elmondta, a szerdai kormányülésen meghallgatták az országos tisztifőorvost, és felállították az operatív törzset, amelybe a megfelelő szakembereket vonták be. Amit a védekezés terén meg lehetett tenni, ezt megtettük – mondta. Hozzátette, ha Magyarországot elérné a járvány, elsősorban az idősekre kell figyelni, mert őket veszélyezteti a legjobban a betegség.

A héten egy nagyobb számú migráns próbált meg betörni Magyarországra Röszkénél. Erről szólva Orbán Viktor arról beszélt, nagyon komoly műszaki határzár épült a határon, ezért nem könnyű illetékteleneknek behatolni hazánkba. A jogi határzárnak köszönhetően pedig már el is ítéltek több migránst a behatolók közül. A miniszterelnök újra nagy a nyomás a határon, ugyanis százezer ember tartózkodik Törökország és a magyar határvonal közt. Ezért – mint mondta – továbbra is fenntartjuk az igényt, hogy az Európai Unió vállaljon át a költségekből, mert nem csak a magyar határt, hanem az unió külső határát is védjük.

Közölte:

Az eddigi kapott pénzt, zsebpénznek sem nevezném. Védjük Ausztriát, Németországnak mi vagyunk a várkapitányai. Méltányos lenne tehát, ha az unió is beszállna a költségekbe.

Szerinte az uniós képviselők politikai felelőssége is felmerül, ő pedig azon dolgozik, hogy az unió határvédelemre szánt pénzeket ne központilag költsék el, hanem azoknak az országoknak adják oda, amelyek sikeresen védik a határokat.

Ez alkalommal is szóba került Soros György. Orbán Viktor azt mondta:

Nem akarom, hogy azt higgyék, hogy fixálva vagyok Soros Györgyre, de a vak is látja, hogy a Soros-szervezetek szervezik a migrációt az egész Balkánon. Soros György egy oligarcha, aki maffiaszerű hálózatokon keresztül világméretű akciókat képes lebonyolítani, hatalmas politikai befolyása van, politikusokat vett meg.

A kormányfő úgy véli, a brüsszeli politika mögött ez bújik meg, a soros-féle bérpolitikusok a migrációt erőltetik, és a határzár lebontását szeretnék.

Orbán Viktort ismét kérdezték a börtönkártérítésekről. Nagy Katalin műsorvezető felsorolta, hogy például Magyar György ügyvédi irodája 420 esetben összesen 500 millió forintot kártérítést perelt ki rabok részére kártérítés címén. Erre a miniszterelnök úgy reagált:

30 éve vagyok a politikában, és 14 éve miniszterelnök, azt gondoltam, nekem már nem tudnak újat mutatni, de ilyet én még nem láttam. Itt van ez a börtönbiznisz. Emberek – akik ügyvédnek mondják magukat – felépítenek egy bizniszt, és 12 ezer pert indítanak a saját hazájuk ellen, egy teljesen mondvacsinált ügyben. Kínzás ürügyén ítéleteket csikarnak ki, a pénzen pedig megosztoznak a bűnözőkkel, a pénz 60 százaléka pedig ezekhez az ügyvédekhez kerül. Én nem tudom ezek az emberek, hogy kapták a diplomájukat, de a leghatározottabban szeretnék fellépni a börtönbiznisz ellen.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy most nagy erőkkel fognak új épületeket – börtönöket – megnyitni, hogy ne legyen jogi hivatkozási alapja a raboknak.

Az interjú során kérdezték a miniszterelnököt Gyöngyöspatáról is, ahol hamarosan elkezdődik az egyeztetés a felek közt, hogy ne pénzben, hanem képzéssel legyen kifizetve ez a település romáinak megítélt egyébként 100 millió forintos kártérítést.

Nem kérnek a kormány ajánlatából a gyöngyöspatai romák
Mindenki arra jutott, hogy csakis pénzt fogadna el.

A kormányfő erről azt mondta:

Többedszer és több órát foglalkoztam ezzel, Gyöngyöspata egy olyan kisváros, amelynek a lakosságának 80 százalék a nem cigány, ők élnek együtt a 20 százaléknyi a romával. Az iskolában áldatlan állapotok alakultak ki, hiányzások, tanárok megfenyegetése. Erre a úgy reagáltak a szülők, hogy elkezdték kivenni a gyerekeket és más iskolákba vitték őket. Most pedig a Soros-szervezetek által indított per miatt milliókat kell kifizetni azoknak, akik nem hagyták tanulni a 80 százalék gyerekeit. Nem akarok fizetni olyan családoknak, ahol 500 órát hagyták hiányozni a gyerekeket, és amúgy meggátolták a tanítást az iskolában, amikor ott tartózkodtak. Ez elfogadhatatlan.

Győr új fideszes polgármesteréről is beszélt a miniszterelnök. Azt mondta:

erkölcsileg feddhetetlen emberről van szó, erre van szükség, mert Győrben megroppantunk és helyre kell állítani a becsületet

– utalt ezzel Boraki Zsolt volt kormánypárti polgármester szexbotrányára.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik