Belföld

Öt évre ítélték az ózdi rabszolgatartót, aki tíz éven át sanyargatta, nyomorékká tette áldozatát

Öt év börtönre ítélte az Ózdi Járásbíróság azt a férfit, aki éveken keresztül ingyen dolgoztatta és bántalmazta egy férfi ismerősét. A bíróság sanyargatással elkövetett kényszermunkában, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértésben és maradandó fogyatékosságot okozó könnyű testi sértésben is bűnösnek mondta ki a férfit.

A 44 éves ózdi férfi 2008-ban befogadott egy férfit, akinek azt ígérte, ha elvégzi a ház körüli munkát, gondozza az állatokat, fát vág, akkor a lakhatás mellett háromszori étkezést biztosít, és ad 3 ezer forintot. 2010-ben pénz helyett már csak dohányt, bort adott, miközben elvette áldozata szociális segélyét és közmunkáért járó pénzét, később pedig arra kényszerítette, hogy hagyja ott a munkahelyét.

2012-től már rendszeresen verte és egyre rosszabb minőségű ételt adott a férfinak.  2014-ben a férfi és családja átköltözött egy másik ózdi ingatanba, ahová a férfit is magukkal vitték és beköltöztették a ház nyári konyhájába. A bántalmazások ezt követően rendszeressé váltak. A kiszolgáltatott ember többször is megpróbálta otthagyni a férfit – egy alkalommal például Miskolcon akart munkát vállalni – de az mindig utánament, visszahozta és megverte.

Az is előfordult, hogy egy ásóval sújtott a fejére, mely ütés ellen a sértett jobb kezével védekezett, így az eltört. Orvosi segítség hiányában azonban csontja eldeformálódva forrt össze.  Az éveken át tartó sanyargatás tavaly február 8-án ért véget, amikor az elkövető acélbetétes bakancsával úgy megrúgta az áldozata fejét – mert az túl kevés fát vitt haza az erdőből – hogy gyökerestől kitört az egyik foga. A férfi másnap hajnalban tudott megszökni a rabságból.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az elkövető ezidáig sosem volt büntetve. Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte, hogy a környező településeken egyre gyakrabban élnek vissza a kiszolgáltatott körülmények között élők helyzetével. A bíróság az elkövető letartóztatását is elrendelte.  A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, ugyanakkor a tettes és védője fellebbezést nyújtott be az ellen. Az ügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik