Belföld
Budapest, 2015. november 4.
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa beszél a Tudomány világfóruma megnyitóján Budapesten, az MTA dísztermében 2015. november 4-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Navracsics: Nem üzentem a hódmezővásárhelyi választás után Orbánnak

24.hu
24.hu

2018. 05. 14. 10:48

Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa korábban többször is kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, most a Magyar Időknek adott interjújában már visszafogottabb volt.

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) szerint Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata és sérül a jogállamiság. Navracsics szerint viszont nincs rendszerszintű probléma a jogállamisággal Magyarországon, a kritika okának pedig azt tartja, hogy az EP-ben pártpolitikai csatározások folynak.

Elmondta, nem üzent a hódmezővásárhelyi időközi polgármesterválasztás után Orbán Viktornak, amikor arra utalt, hogy sok lesz a sorosozásból, csak a véleményét fejtette ki. (Egy újságírói kérdésre – miszerint mit gondolt, amikor meghallotta, hogy már fideszes körökben is soknak tartják a sorosozást – azt válaszolta: „Amikor meghallottam, azt gondoltam, na ugye!”)

Aki ismer, az tudja, hogy nem szoktam üzengetni, a véleményemet viszont mindig elmondom, amikor kérdezik

– nyilatkozta.

Navracsics azt is világossá tette, hogy ő nem azt mondta, hogy az Európai Bizottságban nincs szó Soros-tervről:

Én pontosan fogalmaztam, de nem mindenki értette pontosan, amit mondtam. Ha valaki azt kérdezi, hogy az Európai Bizottság mikor tárgyalja a Soros-tervet, arra csak azt tudom mondani, hogy ilyen napirendi pont nincs. Arról nem tehetek, hogy ezt egyesek másként értelmezték. Azt is elmondtam egyébként, hogy a biztosok között akad, aki büszkén vállalja, hogy Soros György a legjobb barátja. Az Európai Parlamentben is vannak olyan képviselők, akik a milliárdos világnézetét vallják és annak megvalósulásáért dolgoznak, de az Európai Bizottság nem úgy működik, hogy valaki előáll egy ötlettel és azt meg is valósíthatja. Éves munkaterv szerint dolgozunk, a témakörök pedig ezernyi fórumon mennek keresztül, itt kevésbé érvényesülhet a pártpolitikai vagy hasonló jellegű befolyásolás.

A választások után egyébként telefonon gratulált Orbán Viktornak és abban maradtak, hogy a kormányalakítás lezárultával, júniusban személyesen is találkozunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.