Belföld

Az orosz propaganda „nácinak” nevezi az 1956-os magyar szabadságharcot

24.hu
24.hu

2016. 12. 28. 11:56

Korábban a témában:

Az orosz-ukrán háború óta az Európai Unió keleti határvidéke példátlan méretű és intenzitású ún. „hibrid háború” színtere. A kelet-ukrajnai harctéren kívül olyan műveletek zajlanak a kibertérben is, melyek aktívan befolyásolni, sőt destabilizálni igyekeznek propaganda, dezinformáció és ügynökök révén az európai közvéleményt a Kreml számára fontos ügyek mentén. Az elmúlt hónapban ezek közül a hazai közvélemény számára a legkirívóbb példa 1956-nak, mint „az első színes forradalomnak” az orosz átértelmezése, a Ribbentrop-Molotov paktum tagadásával egyidejűleg.

A visegrádi országok kiemelt célpontjai a Kreml dezinformációs kampányainak. Ennek bemutatására tavaly a Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh European ValuesThink Tank összefogásával elindult a Kreml-figyelő, amely többek közt a közösségi médiában is elszaporodó orosz propagandára hívja fel a figyelmet kétheti rendszerességgel.

„Nácik”Donbaszban, ahogy 1956 Magyarországán

Az elmúlt hónapban az orosz propaganda-oldalak folytatták az épp felálló Trump-adminisztráció tesztelését az ukrán hadszíntéren, amennyiben vad írásokat jelentettek meg a kelet-európai oroszbarát portálokon a 2013. november 21-én indult majdani forradalom évfordulója után.

Ehhez kapcsolódóan az Orosz Hírek magyar nyelvű dezinformációs oldal nemes egyszerűséggel az ukrán forradalmat az 1956-os forradalommal állította párhuzamba – nyilván ezzel is adózva a kivégzett magyar ellenállók emlékének – amennyiben az orosz értelmezés szerint 1956-ban szintén „fasiszta rohamosztagosok” végezték el a felbujtó külföldi titkosszolgálatok számára a piszkos munkát.

A propaganda szerint az ukrán nácikat a jelenlegi kormányzat is aktívan támogatja, az ukrán vezetés állítólag azért tartja vissza a kelet-ukrajnai, a szeparatisták ellenőrzése alatt álló, területeken élők nyugdíját, hogy abból a Donbaszban harcoló fasisztákat támogassa.

Az orosz információs hadviselés láthatóan a konfliktus további eszkalálódására számít vagy azt készíti elő a frontvonalról szóló részletes „tudósításaiban”.  A szeparatisták állítása szerint az ukrán fél katonai eszközöket (katonai egységeket, tankokat, nehéztüzérséget) koncentrál a harcokhoz közel, másrészt a Donbasz a leghevesebb tüzérségi támadást kellett elviselje 2015 januárja óta. A dezinformációs cikkek csattanója az ukrán és nyugati politikusokat tesztelő legkevésbé sem burkolt üzenet: a „Donyecki Nép Köztársaság” ugyan betartja a minszki fegyverszüneti megállapodást, azonban

fenntartja magának a jogot, hogy elfojtsa azokat az ellenséges ütegeket, amelyek tömeges támadásokat intéznek a békés, lakott települések ellen.

Az Európai Parlament elfojtja a médiaszabadságot

Ahogy az 1956-os magyar szabadságharc lehet náci, úgy Oroszország is lehet a sajtószabadság bajnoka. Ez látszik az orosz propaganda világában annak kapcsán, hogy a hibrid háborúra rendkívül későn ébredő európai döntéshozók, köztük az Európai Parlament 2016 novemberben fogadott el egy határozatot a külföldi, Oroszország, Iszlám Állam stb., által folytatott dezinformáció és propaganda ellen. Ugyan a határozat nem rendelkezik kötelező jelleggel és csupán a következetesen hamis információkat terjesztő médiumok ellen hirdet fellépést, az oroszbarát kommunikáció rögtön az európai szólásszabadság végével riogat.

Putyin elnök egyenesen a nyugati demokrácia „leépülésétől” tart a határozat fényében, és nem tűri Oroszország kioktatását demokráciából. A Hídfő az orosz állami médiának a globális információs térbe való betörését méltatja, amely többpólusú információszabadságot hozott létre. A liberális hírértelmezések azonban tűrik el a konkurenciát, ezért az alternatív vélemények elfojtására törekszenek a „propaganda” minősítésével.

Az orosz propaganda vagy orosz állami csatornák szólás- vagy sajtószabadságra való folyamatos hivatkozása, a nyugati médiumok lejáratása azonban azért rendkívül visszás, mivel Putyin Oroszországában az újságírók fokozott veszélynek vannak kitéve. 2000 óta közel 90 újságíró követett el öngyilkosságot vagy vált gyilkosság áldozatává – köztük is a legmegrázóbb az ismert ellenzéki újságírónő, Anna Politkovszkaja 2006-os elrablása és meggyilkolása. Az orosz „szólásszabadság” nevében pedig nemcsak a feminista-punk Pussy Riot tagjai látogattak el munka- (mai nevén javító-nevelő) táborba, hanem sarkköri jakutszki börtönben raboskodik -24-fokban a Krím-elcsatolását ellenző ukrán dokumentum-filmes, OlegSzencov – akit nem mellesleg meg is kínoztak őrei.

(Political Capital)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.