Belföld

Finoman, de lenácizta Orbánt az osztrák kancellár a menekültek miatt

“Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi”, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy “teljesen máshova” fognak majd utazni – jelentette ki Werner Faymann a  Der Spiegel című német hírmagazinnak adott interjújában. A menekülthelyzettel kapcsolatos beszélgetésben az osztrák kencellár kijelentette: “Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít”, és “tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza”.

Arra a kérdésre, igaza van-e Orbán Viktornak abban, hogy részben Németországot terheli a felelősség a menekültválságért, Werner Faymann azt mondta, hogy éppen ellenkezőleg, Angela Merkel nagyfokú felelősségtudatról tett tanúbizonyságot, és a legtöbb uniós tagországgal ellentétben Németország, Ausztria és Svédország “elismeri, hogy vannak háborús menekültek”, és kiáll a menedékhez fűződő jog mellett.

Arra a felvetésre, hogy az osztrák belügyminiszter júniusban utasításba adta, hogy egyelőre ne dolgozzanak fel több menedékjogi kérelmet, az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) politikusa elmondta, senki nem számított arra, hogy ennyire magasra emelkedik a menekültek száma. Hozzátette: “a dublini rendszer alapján az olyan országok, mint Magyarország kötelesek lennének megvédeni az EU külső határát, regisztrálni valamennyi menekültet és megvizsgálni, van-e joguk menedékre”.

“Ámokfutás, hazugságkampány, esztelen rágalmak”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon reagált Faymann szavaira, kijelentve, hogy az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy XXI. századi európai vezető politikushoz. A miniszter közölte:  Werner Faymann “ámokfutása” mostanra minden tűréshatáron túlmegy, és szerinte valószínűleg a belpolitikai haszonszerzés reményében fogalmazott meg a kancellár “esztelen” rágalmakat.

Szijjártó kijelentette: a kancellár hetek óta “hazugságkampányt” folytat Magyarországgal szemben és az állításai minden alapot nélkülöznek, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart és egy hatékony közös európai megoldást keres a bevándorlási válságra. Ezt éppen az nehezít meg, hogy vannak a kancellárhoz hasonló politikusok, akik felelőtlen nyilatkozatokkal hamis illúziókat és alaptalan álmokat keltenek a gazdasági bevándorlókban – fűzte hozzá. A külügyi tárca pedig hétfő reggelre berendelte a budapesti osztrák nagykövetet, hogy személyesen tiltakozzanak az osztrák kancellár kijelentései miatt.

“Európai baloldali támadás”

Közben a Fidesz “nemzetközi baloldalazott” egy jót Faymann szavaira reagálva. Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti elnöke szerint Magyarország ismét egy előre megkomponált európai baloldali támadás áldozata, az illegális migránsok melletti kiállás ugyanis egyértelműen belpolitikai, szavazatszerző indokokkal történik – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik