Belföld

Orbán-Simicska-háború: „ez itt a mi nagy ziccerünk”

A kollégiumi barát nekiment a miniszterelnöknek, a jobboldali sajtóban pedig óriási törés következett be. Egyetlen biztos pont van egyelőre, a Magyar Hírlap.

„Orbán Viktor egy geci” -– mondta Simicska Lajos február elején, ezzel pedig kilépett a nyilvánosságra és hozta magával az Orbánnal folytatott háborúját is. Innentől kezdve borultak az évtizedes, megingathatatlannak hitt bástyák a jobboldalon, és mindenki lő mindenkire. 

Ellenzéki lapok, hátbatámadás

A Simicska-médiabirodalom tagjaival szemben a kormánypárt, kimondva-kimondatlanul bojkottot hirdetett, amit leginkább a Magyar Nemzet és a HírTV érez meg, ugyanis még mindig nem tudni, ki, kivel van. Így került előtérbe a Széles Gábor tulajdonába tartozó Magyar Hírlap, rövid időn belül az egyetlen kormánypárti napilapként kezdtek el nézni rájuk.

Mi lesz most?
Szerintem világháború.
Ki fog benneégni?
Nem nehéz kitalálni.
Simicska is őriz nehézfegyvereket a sufniban. Tud ő ártani.
Kizártnak tartom.

Kövér László házelnök is arról beszélt – Magyar Hírlapnál, hol máshol? –, hogy a Magyar Nemzet ellenzéki lap, Simicska pedig a magyar közélet betegségének az egyik tünete. Ugyanígy gondolkodik a médiaháborúról Harrach Péter is: „egy választási kampányban egy olyan tulajdonosi indíttatásból, melyben több az érzelem és a sértettség, mint az elkötelezettség, hátba lehet támadni azokat, akik eddig a közös hajóban eveztek.”

„Érezzük a törődést”

A Hír24-nek sikerült beszélnie több Magyar Hírlapos újságíróval is, forrásaink egybehangzóan állítják: érezhetően megváltozott a légkör a testnedves február óta.

„Ahogy mi ismertük, megszoktuk, ahogy még annak idején én is dolgoztam benne, nyilvánvalóan vége van” – ezt még Bayer Zsolt mondta korábban a Simicska-birodalom médiacégeiről, ez pedig hamar igazodási pont lett a Hírlap háza táján. „Érezzük a törődést, sokkal nagyobb figyelem irányul ránk, ezt nem lehet nem észrevenni. Azok, akik eddig nyilatkoztak a Nemzetnek és a HírTV-nek is, nekünk sokszor nem, de ez mára teljesen megváltozott, mi vagyunk a sor elején” – árulta el egy, a Hírlap internetes oldalánál dolgozó, névtelenséget kérő forrásunk, aki nem sokkal a médiaszakítás után került a laphoz – a Magyar Nemzettől. Majd hozzátette: „ez itt a mi nagy ziccerünk.”

 

Arról, hogy belövik, vagy kihagyják ezt a ziccert egy másik Hírlapos, aki már hosszabb ideje dolgozik a lapnál, sejtelmesen csak annyit mondott: „nem csak rajtunk múlik”, utalva ezzel azokra az állami pénzekre, amelyek eddig a különféle Simicska-lapoknál landoltak, „talán majd mi is kapunk egy kicsit most ebből.”

Lajos szépített Tapolcán

A Fidesz háromból három időközi választást elvesztett, legutóbb Tapolcán, két baloldali siker után most a Jobbik győzött. A Fidesz vereségeihez nyilvánvalóan hozzájárult az is, hogy a pártnak folyamatosan meg kell osztani a figyelmét, „a fél szemüket mindig Lajoson, illetve az ő médiabirodalmán tartják” – avat be a részletekbe forrásunk, majd teljesen érthetetlen módon önkritikát is gyakorol: „de lehet, hogy mi sem tettünk meg mindent.”

Azt csak mi tesszük hozzá, hogy a bukta oka inkább a mozgosítás hiányában keresendő, hiába ment le személyesen is kampányolni Orbán Viktor miniszterelnök és volt ott a választás napján Kubatov Gábor, a fideszesek közül sokan otthon maradtak, erről bővebben a Republikon Intézet elemzésében olvashat.

„Lajos szépített Tapolcán, erre nem számítottunk” – számol be a döbbenetről szerkesztőségi forrásunk.

Hogy miért csak szépített? Eddig folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy a kormány odaszúrt Simicskának, elég csak arra gondolni, hogy mennyi földet vettek vissza tőle, vagy arra a mizériára, ami az M4-es autópálya körül zajlik.

„Elvárások? Hát… Irányítás? Háááát”

Egy kevésbé elnyújtott és egy nagyon elnyújtott „hát” volt a válasz, amikor a konkrét szerkesztési gyakorlatra kérdeztünk rá. Mindkét beszélgetőpartnerünk érezhetően zavarba jött. “Szó sincs arról, hogy megmondanák, miről kellene írni, vagy felülről ledobnának egy témát, esetleg egy konkrét írást.”

„De figyelni azért kell, mit írtok vagy hogyan?”

„Figyelni azt figyelünk. De sokaknak ez belülről jön” – vallja be a már régebben ott dolgozó forrásunk.

Ezzel szemben beszédes volt a tapolcai Fidesz-bukás után a Hírlap címlapja. A Nemzet, a Népszabadság és a Népszava is első helyen hozta a Jobbik győzelmét, ezzel szemben a Hírlap a felvidéki magyarokról, a kollektív bűnösségről és Kövér László álláspontjáról hozott főanyagot, a tapolcai választást a hajtás alá helyezték. Szárazon leírták: Rig Lajos nyerte az országgyűlési választást. Felcím: Alacsony részvétel. A cikk pedig így kezdődött: „Rendkívüli esemény nélkül zajlott le Veszprém megye 3-as vlasztókerületében az időközi országygyűlésiképviselő-választás…”.

Úgysem találják ki, mi volt erre forrásaink válasza: „Hát.”

Kilátások? Ilyen is, olyan is

Korábban írtunk már arról, hogy sajtóértesülések szerint a Simicskával összeveszett Liszkay Gábor közéleti újságot csinálna a kormányközeli Századvég napilapjából, a Napi Gazdaságból, aztán pedig arról is, hogy besülhet az új pártnapilap terve, a legújabb hírek szerint viszont sorra hagyják ott az újságírók a lapot, jön az átalakítás.

Régóta hallani arról is, hogy Habony Árpád belép a médiapiacra, a legfrissebb hírek szerint bejegyezték a cégét. Az „új Simicska” pedig Bayer Zsolttal és Torkos Matilddal az oldalán támadhat. Habony „Modern Media Group” néven alapította az új vállalkozást, ami azért érdekes, mert volt már Modern Media nevű cég Magyarországon, sőt, 2002-ben a hírekbe is bekerült. Mégpedig azzal, hogy megvette egy rejtélyes üzletember. Bizonyára mindenki hallotta már a nevét: Joszip Tot.

„Senki nem tudja, mi lesz itt Habonnyal meg a belengetett, új napilappal, nekünk nagyjából egy dolgunk van, a Simicska utáni űrt be kellene töltenünk a jobboldalon, erre pedig most van esély” – zárta forrásunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik