Belföld

Áttörés vagy szélsőjobbos előretörés történt?

címlapok (tapolcai időközi választás, )
címlapok (tapolcai időközi választás, )

A Népszabadság Jobbik-áttörésnek, a Népszava a szélsőjobb előretörésének minősítette a tapolcai választást, míg a Magyar Hírlap a hajtás alá tette az eredményt.

A Népszava tálalta egyértelműen a legdrámaibb eseményként a vasárnapi választás eredményét és vezető cikkük fölött a Zsidó Világkongresszus elnökének, Ronald S. Lauder aggodalmát idézték, mondván: ez a párt kárt okoz Magyarországnak. Lauder egyébként ezt az Élet menetén mondta tízezer ember előtt a holokauszt emlékműnél.

Ezzel szemben a Magyar Nemzet hagy némi kétséget, hogy valóban a Jobbik nyert volna. „Szinte biztos: a Jobbik nyert Tapolcán.” Szerintük ugyanis a Fidesznek még jelenthet némi reményt az az ötszáz szavazat, amit a külföldi voksokkal a hét közepén számolnak meg.

 

A Népszabadság azonban nem hagy kétséget. Bár azt felcímben megjegyzik, hogy „Szoros versenyben bukott a Fidesz”, az „Áttört a Jobbik” cím nem hagy bizonytalanságot. Ők némi képi ellensúlyozással éltek, mert mindjárt a vezető cikk mellett az Élet menetének fotóját tették ki, és Colleen Bellt, aki részt vett a megmozduláson.

A legérdekesebb talán a Magyar Hírlap reakciója. Ők ugyanis felvidéki magyarokról, a kollektív bűnösségről és Kövér László álláspontjáról hoznak főanyagot, míg a tapolcai választást a hajtás alá helyezték. Szárazon leírják: Rig Lajos nyerte az országgyűlési választást. Felcím: Alacsony részvétel. A cikk pedig így kezdődött: „Rendkívüli esemény nélkül zajlott le Veszprém megye 3-as vlasztókerületében az időközi országygyűlésiképviselő-választás…”.

Nincs itt semmi látnivaló.

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján a tapolcai időközi országgyűlésiképviselő-választáson, az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb közte és a második helyen álló Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) között, mint abban a szavazókörben leadott – és várhatóan csütörtökön megszámlálandó – voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják. Vona Gábor Jobbik-elnök történelmi győzelemről beszélt. Fenyvesi Zoltán és Pad Ferenc, az MSZP és a Dk jelöltje is gratulált Rig Lajosnak. 

A választás eseményeiről szóló beszámolónkat itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik