Belföld
kövér lászló (kövér lászló)

Kövér szerint a Magyar Nemzet ellenzéki lap

Az Országgyűlés elnöke szerint Simicska Lajos a magyar közélet betegségének egyik tünete, a Magyar Nemzet és a Hír Televízió nem kezelhető másként, mint ellenzéki orgánumként. Kövér László a Magyar Hírlapnak adott interjújában arról is beszélt, hogy a bírák ritkán számolnak a közérdekkel az ítélethozatalok során.

A házelnök az újság szombati számában a Simicska Lajos által a miniszterelnökkel szemben megfogalmazott ügynökváddal kapcsolatban úgy vélekedett, “Simicska Lajos a magyar közélet betegségének egyik tünete”, valós tényanyag nélküli vádaskodásról van szó, amit ráadásul még dokumentumok is cáfolnak.

Kész szembemenni

Kövér László szerint amit Simicska tett, olyat normális ember józan állapotában nem tesz. Láthatóan az “ott a haza, ahol a haszon” elvét vallja, vagyis addig támogat egy kormányt, amíg az a személyes gazdasági érdekeit nem sérti”. Véleménye szerint ez a történet alapjaiban ingatta meg az ellenzék “oligarcházásának” hitelességét. “Megerősítést nyert, hogy ha az ország érdeke azt kívánja, a Fidesz-kormány mindig kész erős érdekcsoportokkal is szembemenni”.

A házelnök szerint a jobboldal médiából tájékozódó része is kárt szenvedett, hiszen egyelőre, még egy rövid ideig orientációs zavarban lesznek, mivel a megszokott orgánumaik más üzeneteket és magyarázatokat közvetítenek, mint eddig.

“Fontos tanulság, hogy a sajtószabadság ma a tulajdonos szabadságát jelenti, ez Simicska nyilatkozataiból egyértelműen kiderül. S ha ez így van, akkor a Magyar Nemzet és a Hír Televízió a mi szempontunkból nem kezelhető másként, mint ellenzéki orgánumként, ahonnan támogatást nem, ellenben támadást, indokolatlan bírálatot bármikor kaphatunk”. Hozzátette, erre saját híveiket is fel kell készíteniük és új csatornákat kell találni, hogy üzeneteiket, érveiket eljuttassák választóikhoz.

Kisemberek a hálóban

Kövér László a brókerbotrányra vonatkozó kérdésre kifejtette: a magyar pénzügyi rendszer biztonsági hálója a kisembereket felfogja, a betétesek kártérítése jórészt teljes lesz. Az önkormányzatok esetében a kártalanítás már korántsem egyszerű, ami aláhúzza azt a 2010 óta élő törekvésüket, hogy a települések az államkincstárnál vezessék a számlájukat, és ne bankoknál gazdálkodjanak.

“Ez a független igazságszolgáltatás illetékessége” – válaszolta arra a felvetésre, általános társadalmi kifogás, hogy az ügyek nagyságrendje dacára mégsem kattannak rögtön a bilincsek. Kövér László úgy vélekedett, lehetne más a gyakorlat, ám ez törvénymódosítást igényel. Rendkívül érzékeny területről van szó, amelynek fontos megőrizni a függetlenségét, ugyanakkor szemléletváltásra van szükség.

“Talán a posztkommunizmus következménye vagy a liberalizmus szabadosságának lecsapódása, hogy a bírák ritkán számolnak a közérdekkel az ítélethozatalok során. Persze nem az emberek kollektív igazságérzetének kell megfelelniük, de a verdiktnek valahol mégiscsak azt kellene tükröznie, amit egy nemzet vagy egy közösség magáról gondol” – tette hozzá.

Elfogadja a választók büntetését

A Fidesz veszprémi vereségéről kifejtette, bízott abban, hogy nyernek, meg is tettek érte mindent, mégis, az adott politikai konstellációban ez volt a realitás. “Elfogadom, hogy a veszprémi választópolgárok büntetni akarták a Fideszt és a KDNP-t. Azt azonban nem értem, magukat miért büntették azzal, hogy éppen Kész Zoltánt választották be az Országgyűlésbe” – mondta.

Az új parlamenti struktúrára irányuló kérdésre elmondta: alapvetően javuló tendenciát lát, persze méltatlan viselkedésre most is van példa. “Készíttettem egy jegyzőkönyvi statisztikát, s kiderült, hogy az ellenzéki képviselők arányosan hatszor olyan mértékben vesznek részt a verbális rendbontásban, így a bekiabálásokban, mint a kormánypártiak” – közölte.

Beszélt arról is, minden politológusi okoskodás ellenére, folytatják a küzdelmet a polgári Magyarországért. “Tudom, sok minden hiányzik még a polgári Magyarországból, leginkább az emberek jóléte, amely lehetővé tenné egy széles, stabil, önbizalommal és önazonossággal bíró középosztály meghatározó erejét. Ezért amíg ezt nem érjük el, a polgári Magyarország programja aktuális marad, és a mi programunk marad” – mondta Kövér László.

És egy másik interjú, még mindig Kövérrel

Az Országgyűlés elnöke a Pesti Srácok című honlapnak is nyilatkozatot adotrt pénteken, melyben együttműködéssel vádolta meg az MSZP-t és a Jobbikot 

Van ahol ellenjelöltet sem állítanak, hanem leosztják a posztokat. A tapolcai önkormányzatban például nyilvánosan is együttműködnek. Országszerte számos bizonyítéka van, hogy nem csak a szavazóbázisban van átjárás az MSZP és a Jobbik között – válaszolta Kövér László arra a kérdésre, hogy van-e bizonyítéka a két párt gyakorlati együttműködésére.
Az ellenzéket értékelve Kövér László közölte: a Jobbik tele van zavaros fejű, múltú, lelkileg instabil emberekkel.

“Ám ugyanez már nem mondható el a mögöttük álló, őket manipuláló és mozgató erőkről” – tette hozzá. A baloldali ellenzékről szólva úgy fogalmazott, nincs baloldal, nincs olyan erő, amely a baloldal eszméjét képviselné. “Vannak politikai csoportosulások azon a térfélen, akiknek egyetlen-egy eszméjük és céljuk van: Orbán Viktort megbuktatni és megragadni a hatalmat” – tette hozzá.

Veszprém az internetadó és az útdíj eredménye is

A veszprémi elvesztett időközi választás és a lemorzsolódott szavazók kapcsán a házelnök úgy vélekedett, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani az ügynek. Szerinte az a kérdés, miért nem vettek részt a voksoláson a Fidesz szimpatizánsai.

“Ők is elfáradtak, mint ahogy mi is. Ekkora menetelés és győzelmek sora után meg kell állapítani: a Fidesz első vonala leengedett. Sokan nem érezték úgy, hogy ezért a győzelemért mindent meg kell tenni, a harcot tovább kell folytatni” – vélekedett Kövér László. Hozzátette: ehhez több rossz döntés és a jó döntések rossz kommunikációja is hozzájárult.

A lap kérdésére rossz döntésnek nevezte az internetadó előkészítetlen tervét, és nehezményezte “a tömegek számára előnyös útdíjrendelet rossz kommunikációját”. Egy másik kérdésre Kövér László leszögezte, hogy teljes mellszélességgel kiáll a vasárnapi pihenőnap mellett.

Simicska itt is kórság

A politikus szerint arra, ahogy Simicska Lajos vállalkozó “felrúgta” harmincéves barátságát a miniszterelnökkel, az ésszerű magyarázat az, hogy “Magyarországon nem csak a KGB-nek és utódjának voltak és vannak fizetett ügynökei”. Szerinte Simicska Lajos története jól ábrázolja azt a kórságot, amelytől a magyar közélet már jó ideje szenved: a folyamatos gyanúsítgatások és karaktergyilkossági kísérletek egymást érő sorozatát.

“Orbán Viktor nem először kerül a célkeresztbe, hanem 27 éve folyamatosan ott van. Minden elismerésem és csodálatom az övé, hogy ezt épp ésszel és akaraterővel elviseli” – tette hozzá a házelnök. Kövér László a kormányfőt érő ügynökvádat visszautasította, és emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktort átvilágították és tisztázták.

Jó lenne, ha megszűnne a “vadkempingezés”

Az interjú végén Kövér László reményét fejezte ki, hogy a Kossuth téren hamarosan megszűnik a “vadkempingezés”.
“A gyülekezési törvény nem ad engedélyt az élethosszig tartó sátorozásra, a magánszféra súlyos megsértésére, például politikusok családjának megfélemlítésére, és a mindenféle köztéri vándorcirkusz felállítására. (…) Jó lenne, ha a parlamenti pártok egyet tudnának érteni abban, hogy ami ma a megújult, közpénzek milliárdjaiból megszépült, évi félmillió turistát vonzó Kossuth téren mint a Nemzet Főterén zajlik, annak semmi köze a gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadsághoz. Az pusztán e joggal való rút visszaélés” – mondta az Országgyűlés elnöke.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.