Belföld

Tapolcai választás: győzött a Jobbik

Választás (választás, urna, )
Választás (választás, urna, )

Szinte biztos, hogy a jobbikos Rig Lajos nyert, egy tapolcai szavazókörből nincs még eredmény, mert várják a külföldi szavazatokat. A Fidesz és Orbán is elismerte vereségét.

Reggel hat órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében – Tapolcán és környékén , ahol azért tartanak vasárnap időközi választást, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választáson mintegy 72 ezren vehetnek részt, szavazni este 7 óráig lehet. Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni.

Nem tudunk szabadulni a tapolcai választástól. Most úgy néz ki, hogy Orbán Viktor politológussal, miniszterelnökkel búcsúzunk.

Van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt.

Lefordítjuk: Orbán elismerte a vereséget. Azért azt ne felejtsük el, a Fidesz háromból háromszor bukott az időközi választásokon. Újpesten a baloldal nyert, Veszprémben szintén, most Tapolcán a Jobbik.

A percről perce tudósításunk is zár, egy képpel búcsúzunk. Feladat is jár mellé:

Mikor készült a kép?

A) 1968 B) 1972 C) 1984 D) 2015

Megfejtés a kép alatt.

A D) a helyes, 2015-ben. Ma.

Pad Ferenc, a tapolcai időközi országgyűlési választáson a baloldali ellenzék támogatásával induló képviselőjelöltje (j) a párt szimpatizánsaival a tapolcai időközi országgyűlési választás részeredményeit figyeli az ajkai MSZP-irodában 2015. április 12-én. A baloldali ellenzéki pártok, az MSZP, a DK, a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös képviselőjelöltje Pad Ferenc volt. MTI Fotó: Nagy Lajos

21:44 – A Fidesz elismerte, kikaptak

Fenyvesi Zoltán végül megtartotta a kilenc órára ígért sajtótájékoztatóját, ahol elismerte vereségét. Rig Lajosnak gratulált, a saját csapatának pedig megköszönte a segítséget. (via)

A Nemzeti Választási Irodánál pedig bejelentették, várhatóan csütörtökre lesz meg a hivatalos végeredmény.

21:28 – Szinte biztos, hogy a Jobbik nyert

Ezzel megszerezve a párt történetének első győzelmét egyéni választókerületben. 302 szavazattal vezet, de még várják a külföldön leadott voksokat. Ezt egy tapolcai szavazókör urnájába keverik majd. Így 536 szavaztot kell még megszámolni. Azért mondjuk szinte biztosra a Fidesz győzelmét, mert Tapolcán minden egyes szavazókört elvitt a Jobbik, így nagy eséllyel azt is elfogja, ahol még nem számoltak.

A legfrissebb adatok szerint 261 szavazattal vezet Rig, a feldolgozottság 99,13%-os.

 Rig Lajos a Jobbik eredményváróján
Kép: MTI / Varga György 

21:21 – Fenyvesi ugrasztott, de hiába

Pár sorral lentebb írtuk, hogy 21:05-re sajtótájékoztatót hívott össze a tapolcai jelölt, az Indextől tudjuk, hogy ez még most sem kezdődött el. Fenyvesi a választást értékelte volna, de annyira szoros az állás, hogy nem tudja, mit mondjon – erre tippelünk.

21:10 – 302 szavazat

Ennyivel vezet Rig (a Jobbik így közvetítené), vagy ennyivel van lemaradva Fenyvesi (így látja a Fidesz). Mindez 98% mellett.

21:06 – 331 szavazat

Ennyivel megy Rig, 97,41 %-os feldolgozottság mellett.

21:04 – Fenyvesi sajtótájékoztatót tart

Téma: a választás értékelése, egyebet nem tudunk, egy perc múlva kezd.

21:00 – 96%-os feldolgozottság

A Jobbik továbbra is vezet, nagyjából 400 szavazattal.

20:48 – Napokig izgulhatunk még

Most is voltak olyanok, akik külföldön szavaztak. Az ő voksukra még várni kell, amíg megérkezik Magyarországra. Ilyenkor egy szavazókörben nem bontják fel az urnákat, majd közéjük keverik a külföldön leadott szavazatokat. Ha ennyire szoros marad, lehet, hogy csak a hét közepére derül ki, ki nyert.

20:45 – Elhúzott a Jobbik

92% mellett újra közel 400 szavazat van a két jelölt között, Rig vezet.

20:42 – 350 szavazat

Ennyi a különbség, 12%-al a vége előtt.

20:39 – A Fidesz nem adja fel

85%-os feldolgozottság mellett Rig: 35,17%, Fenyvesi: 33,84%

20:35 – Innen már csak a Jobbik bukhatja el

Ha nem történik semmi váratlan, a párt, Rig Lajos győzelmével megszerzi története első egyéni mandátumát. De lehet még egy kevéske izgulnivalónk, 85% mellett már csak 400 szavazattal vezet, jön fel Fenyvesi.

20:30 – Jelentősebb változás nélkül

80%-os feldolgozottság mellett semmi újat nem tudunk mondani, 600-700 szavazatkülönbség mellett egyre közelebb a győzelemhez a Jobbik

20:25 – Egyre biztosabb a Jobbik siker

Feldolgozottság: 72%, Rig előnye: 700 szavazat.

 Rig Lajos, fotózta: Neményi Márton

20:21 – 66% melletti részeredmények

Csak a lényeget mondjuk: ketten vannak 3 szavazattal 700 voks van a Jobbik és a Fidesz között, előbbi javára.

20:18 – Vezet, de csökkent Rig előnye

Már csak, vagyis jelen pillanatban 400 szavazat van a jobbikos és a fideszes jelölt között. Pad: még mindig kullog.

20:17 – Beesett az első “csaltak!” c. levél

Az Összefogás Párt a mai napon a választási visszaélések és csalások miatt a Választási Bizottsághoz az alábbi beadványokat nyújtotta be.

20:15 – Egy-két érdekesség

Változatlan feldolgozottság mellett: MIÉP 24 szavazat, Szepessy pártja és maga Szepessy 22 szavazat, Munkáspárt 27 szavazat, LMP 288 szavazat.

20:10 – Továbbra is a Jobbik vezet

53% a feldolgozottság. Rig bő 600 szavazattal vezet Fenyvesi előtt. Pad nagyon le van maradva, de az ajkai eredmények, ahol ő erős, még sehol sincsenek.

20:10 – Nagy Attiláné polgármester lett

Méghozzá Gyöngyfán, független jelöltként. (MTI)

20:05 – Vezet a Jobbik

45%-os feldolgozottságnál átvette Rig a vezetést, 36,69%, Fenyvesi: 35,61%, Pad: 24,01%

20:00 – Feldolgozottság: 35 százalék

Részeredményeket mondunk.

  1. Fenyvesi: 2981 szavazat, 37,74%
  2. Rig: 2736 szavazat, 34,64%
  3. Pad: 1889 szavazat, 23,92%

19:51 – A falvakat elvitte a Fidesz

Közel húsz százalékos a feldolgozottság. Eddig csak az a biztos, hogy a kisebb településeket elvitte a kormánypárt, de ez nem meglepő. De Ajka eredményeit még nem látni, ami fontos lehet a szavazás végkimenetelekor.

Most egyébként Fenyvesi: 39,56, Rig: 28,94, Pad: 27,59

19:48 – Új polgármester Káváson

Több mint 40 százalékos részvétel mellett választották meg polgármesternek a Zala megyei Káváson az egyetlen jelöltként induló független Eke Lászlót – tájékoztatta a település körjegyzője vasárnap este az MTI-t.

Takács Árpádné elmondta: a település 211 választópolgárából 86-an adták le voksukat a szavazáson. Az egyetlen jelöltre, Eke Lászlóra 79 érvényes voks jutott, az urnákban 7 érvénytelen szavazócédulát számoltak össze.

A Zala megyei Káváson azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a tavaly októberben megválasztott Fekete Heribert László (független) egészségi okok miatt január 5-ei hatállyal lemondott tisztségéről.

19:42 – Jönnek az eredmények!

Semmi nem tarthatja vissza őket. Jelenleg 8%-os a feldolgozottság, itt lehet nyomon követni. Fenyvesi (Fidesz) 497 szavazat, 42,33%, Rig (Jobbik) 387 szavazat, 32,96%, Pad (MSZP-DK) pedig 243 szavazat, 20,7%.

Ez persze semmit nem jelent még, ilyen alacsony feldolgozottságnál.

Kép: MTI / Koszticsák Szilárd 

19:35 – Szepessy Zsolt, újratöltve

Szóltunk ma már az Összefogás Párt vezetőjéről. Várjuk, hogy hány szavazatot szerez (Veszprémben néhány hónapja 46-ot sikerült), ő is várja. Nem is akárhol, most kaptunk levelet tőlük.

Az Összefogás Párt a mai időközi választás kampányzáróját Tapolcán, a Petőfi út 12. sz. alatti Stari Sörfőzdében tartja. Az érdeklődőket szeretettel várjuk!
Tisztelettel: Szepessy Zsolt

Emlékeztető: a Jobbik egy sörözőben várja a végét.

19:20 – Ki nyer ma? Szavazás

Várakozás van, nem kicsit, nagyon. Az urnákat bontják, a szavazatokat számolják, ez megy most. Hivatalos eredmény késő estére várható, ilyen-olyan szivárogtatások a pártdelegáltak által már nyolc, fél kilenc magasságában jönnek. Mi maradunk, Önök is tegyenek így.

Addig pedig szavazzanak.

 

19:07 – Körülnéztünk Tapolcán

Videónk is van, nem is akármilyen. Ide kattintva lehet megnézni, mindenképpen megéri.

19:00 – Ennyi volt, vége

Véget ért a szavazás, a szavazatszámláló bizottságoknak eredményes munkát kívánunk. A szavazók helyzetét is átérezzük. Nehéz döntés volt, sejtjük. (A Coub Füzesabonyban készült, még 2014-ben, de mindig aktuális.)

18:55 – NVI: Hír, hogy nincs hír

Rendkívüli esemény nélkül folyik az időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 3-as választókerületében – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén. Mint mondta, összesen 71 883 választópolgár jogosult szavazni, ebből 71 819 szavazna Magyarországon, és 8 külképviseleten összesen 11 választópolgár szavazna.

Hozzátette: az eddigi információk szerint minden külképviseleten rendben zajlik a voksolás, még a legtávolabbi, pretoriai külképviseletre is elment a szavazásra jelentkező választó, neki a Hír24 szerkesztősége egy emberként gratulál a tudatosságáért. Átjelentkezéssel – a választókerület területén belül, de egy másik településen – 53-an szavaznának. Pálffy Ilona elmondta: a legtöbben Ajkáról jelentkeztek át egy másik településre, 11-en, és ugyanennyien jelentkeztek be is a településre. 

A megjelenési arányokról szólva azt mondta: az összességében rosszabb, mint a Veszprém megyei 1-es választókerületben februárban tartott időközi választás részvételi aránya, de jobb, mint a tavaly novemberi újpesti időközi választás részvételi aránya.  Pálffy Ilona jelezte: a helyi választási iroda vezetője arról tájékoztatta, korábban nem tapasztalt mértékű sajtóérdeklődés mellett zajlik a voksolás.

18:50 – Gyorsan, gyorsan, már csak 10 perc

Aki még szeretne szavazni, az most induljon, Brad Pitt és én segítünk.

Mert ha van, akkor indulás!

18:38 – De mi történik Csabrendeken?

Az Index szúrta ki a 17:30-as részvételi adatok böngészve, hogy Csabrendeken egyszerre a legmagasabb és a legalacsonyabb is a részvétel. Ugyanis az ötös szavazókörben 71,19 százalékos, míg a négyesben 23,34. Aki tudja, mi az oka ennek a hatalmas különbségnek, mindenképpen írja meg kommentben!


A képen egy szóviccet rejtettünk el
Kép: Neményi Márton 

18:18 – A három város

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Jobbik nyeri a mozgósítási versenyt. Tapolcán, ahol ez a párt adja a polgármestert is, már 48,5 százalékos a részvétel, jócskán átlag fölötti. Az inkább fideszes Sümegen 38,3 százalék, a balos Ajkán pedig 35,6 százalék, ami elmarad az átlagtól.

18:13 – A Jobbikhoz megy a Fidesz, akik pedig söröznek

Az MTI azt írja, hogy a Fidesz Tapolcán tartja majd a választást értékelő sajtótájékoztatóját – közölte Dódity Gabriella, a nagyobbik kormánypárt szóvivője.Tájékoztatása szerint eredményvárót nem tartanak, csak sajtótájékoztatót a választási eredmények ismeretében.Közölte, Tapolcán még keresik a sajtótájékoztató helyszínét, és annak időpontjáról is később adnak tájékoztatást.

A Jobbik és az MSZP tart eredményvárót, mindkét párt már korábban levélben tájékoztatott erről minket. A Jobbik szintén Tapolcán, egy sörözőben, az MSZP pedig az ajkai pártirodában.

18:00 – Már csak egy óra

Aki a választókerületben lakik és még nem szavazott, de szeretne, ennyi ideje van még. Utána várjuk az eredményeket.

17:59– Újabb adag adatok, több rész-adat már nem lesz, csak a végleges

Kijöttek a legfrissebbek, a 17:30-as adatok, itt lehet elveszni a számsorokban. Az összesített részvétel 38,29 százalék, de például Balatonrendes egy rendes település ebből a szempontból, ott a választásra jogosultak 56,67 százaléka el is ment. 

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 17.30-ig a jogosultak 55,57 százaléka (39 897 választó) szavazott a teljes választókerületben.

17:44 – Jobbik: még egy érdekesség

A párt története során először nyerhet egyéni mandátumot. Parlamenti képviselői közül mindenki listán jutott be, de Rig Lajosnak most nagy esélye van arra, hogy egyéni választókerületből kerüljön be a Házba.

17:13 – Vajon hogy szerepel majd az Összefogás?

Nem, nem a baloldali, MSZP-s, DK-s, Együttös, PM-es, MLP-s, amit a 2014-es választásokkor ismertünk meg, hanem a volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt-féle. Neki van egy Összefogás Párt nevű alakulata, meg egy olyan szuperképessége, hogy ahol tud, elindul. Így volt ez idén február végén, Veszprémben is. 46 szavazatot szerzett, kötödése viszont ott sem volt. Most sincs, de majd figyeljük, mennyien ikszeltek rá.

17:00 – 7200, 7199, 7198

Indul a visszaszámlálás, már csak két óra és zárnak az urnák, végre úgy fognak viselkedni, mint egy rendes, KDNP által megnevelt pláza vasárnap.

16:50 – Egy kép többet mond ezer szónál, ütöttük fel a Coelho-kötetet

De akkor mit mondjunk egy videóról? Az nagyon sokat mond, a logika alapján. A fideszes Dódity Gabriella tartott egy sajtótájékoztatót tegnap, ebből mutatunk kettő Coubot, gondolkodás nélkül betámadták a két ellenfelet. Ennyire fontos ez a választás. A Coubokat köszönjük Utilitywarriornak.

16:40 – Mit lehet kiolvasni a legújabb adatokból?

Délután háromkor kaptunk legutóbb ilyet. Kiindulópontunk az, amit már a címben is írtunk, hogy Tapolcán a Jobbik az erős. De a másik két esélyesnek is van egy-egy fellegvára. Ajka = MSZP, Sümeg = DK. Tapolcán a legmagasabb a részvétel, közel 37,5 százalék, Sümegen mindez 28,2, Ajkán pedig egy százalékkal alacsonyabb.

16:29 – Kövéri intés

“Kölcsönös lelki megbékélés nélkül tovább él, lappang a bizalmatlanság, amely mindenkit és minden jó szándékú együttműködést is gyengít és hátráltat, végső soron kudarccal fenyeget”

A házelnököt idéztük, de nem az időközi választással kapcsolatosan. A felvidéki kitelepítettek emléknapján mondta ezt.

MTI / Krizsán Csaba 

16:23 – Kitekintés az Üllői útra

Milyen jó, hogy ma nem Tapolca–Ajka mérkőzést rendeznek, hanem Fradi–Újpestet. Avagy milyen jó, hogy ma nem Ferencvárosban vagy Újpesten választanak. Mert akkor még alacsonyabb lenne a részvétel. Az örökrangadót a telesport.hu oldalon is élőben lehet nézni, a Sport24-en pedig élőben olvasni az eseményeket. Mindkettőt ajánljuk, de csak a tapolcai percről percre mellett.

16:08 – Ha már Kubatov…

A Fidesz fő mozgosítója Veszprémben nagyon besült, ott többek között azért bukott a párt, mert a kormánypárti szavazók nem voltak szavazók, megmaradtak szimpatizánsoknak, vagyis: nem mentek el szavazni. Ma Kubatov is a helyszínen van, de ma Fradi–Újpest örökrangadó is van, ő meg a Fradi első embere is. Nem lennénk a helyében.

16:07 – A Jobbik visszautasít

Reagáltak a Fidesz feljelentős közleményére:

Ha a kétségbeesett kormánypárt “szélsőjobboldali agresszorok” alatt a Jobbik fiataljait érti, akkor a leghatározottabban visszautasítjuk a vesztét érző Fidesz aljas rágalmait. A most is Tapolcán látott, hóna alatt gyanús mappákat hordozó Kubatov Gáborral és listázó csapatával ellentétben, akik ezekben a percekben is a választópolgárok zaklatásával vannak elfoglalva.

15:58 – 22 jelölt, 3 esélyes

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, fura egy választás ez.

  • A parlamenti logika alapján tétje nincs sok. A kétharmad nem bukik, mert már Veszprémben megbukott.
  • Az erőviszonyok sem változnak jelentősen, bárki is nyer ma.
  • Mégis: egy szimpla időközinél jóval több forog kockán, erről bővebben itt.

22-en indultak, de csak a Fidesz, az MSZP-DK és a Jobbik jelöltjének van esélye. Nüanszokon fog múlni. Éppen ezért mi sem vettük félvállról, Nagy József kollégám Neményi riporterrel elmentek a helyszínre és hatalmas anyagot raktak össze.

Kiemeljük a munkáspárti jelölttel készült beszélgetés legszebb pillanatát:

Ha minden jelöltnek kötelező lenne felvarratni magára valamit, ön mit választana?

Talán azt, hogy Világ proletárjai, egyesüljetek!

Hová?

A bal öklömre.

Kiférne?

Kisbetűkkel. 

15:45 – Délutáni program: szavazás

A legfrissebb, 15 órás adatok szerint 28,9 százalékos a részvételi arány, az emberek megebédeltek, utána pihentek egy kicsit, aztán sétalnak egyet a tavaszi napsütésben és ikszelnek a fülkében.

15:40 – Pad is mozgosít

Nem akar lemaradni a kormánypárti jelölt mögött Pad Ferenc, MSZP-s, DK-s induló sem, bár ő inkább a matek felől közelített.

“Kérem Önt, menjen el szavazni! Még három és fél óráig lehet!”

De nemzeti tapolcai minimum lehet ez a kerti munka, ugyanis a megyei lap online kiadásának Pad korábban úgy nyilatkozott, hogy már nem kampányol, a mai napot a családjával tölti, füvet nyír, rendezi az udvart.

15:28 – Fenyvesi: Szavazás és kerti munka

A Fidesz jelöltje tisztában van a dolgokkal. Tudja, hogy itt a tavasz, de mindenkit arra kér, hogy… Áh, inkább átadjuk neki a szót:

Gyönyörű időnk van, tudom, hogy ilyenkor sok a munka, későn jött a tavasz. De arra buzdítok mindenkit, hogy 19 óráig még keresse fel a szavazóhelyiséget, szánjon 5-10 percet a kerti munka közben és után arra, hogy leadja szavazatát.

Kép: Fenyvesi / Facebook

14:50 – A Fidesz feljelent

A jelöltjük szavazásra buzdít, a jelölő párt feljelent. Ugyanis: “más pártok aktivistái több alkalommal zaklatták a Fidesz önkénteseit, emellett plakátokat gyújtottak fel és rongáltak meg, a Fidesz feljelentést tesz az ügyben. Nem fogunk engedni a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali agressziónak.”

Részvételi arány 13:00

A választásra jogosultak 21,79 százaléka, 15 663 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 13 óráig a jogosultak 33,01 százaléka (23 695 választó) szavazott ebben a választókerületben.

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A választáson személyesen és – a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. Átjelentkezni csak a választókerületen belül lehetett. Ahogyan tavaly áprilisban, az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak. A külképviseleti névjegyzékbe 11-en jelentkeztek: ketten-ketten Londonban, Szabadkán és Brüsszelben voksolnának, egy-egy választópolgár pedig Pretoriában, Münchenben, Milánóban, Bécsben és Bernben. Tavaly áprilisban 165-en jelentkeztek külképviseleti szavazásra a választókerületben.

A választásnak sok tétje nincs a parlamenti logika alapján, de mégis: az utóbbi idők legizgalmasabb időközi választása a mai, három esélyessel, akik mind óriásit bukhatnak, ha nem nyernek. Elemzésünket a választás jelentőségéről ide kattintva tudják elolvasni.

Az időközi választásra 22 jelöltet vettek nyilvántartásba, a jelöltek a szavazólapon a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek: Turcsán Mihály (független), Fecser János Gyula (független), Daróczi Sándor Józsefné (független), Köröskényi Kálmán (független), Czigler László (független), Horváth Magdolna (MIÉP), Antal Tamás (független), Csányi Gyula Sándor (független), Pad Ferenc (MSZP-DK-Magyar Szolidaritás Mozgalom), Ács László (Zöldek Pártja), Busi Erika (független), Blazovich Tímea (Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja-FGRP), Rig Lajos (Jobbik), Ladányi György (független), Sinkáné Vati Júlia (független), Borbély József (független), Galyas István (független), Sallee Barbara (LMP), Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP), Törökné Juhász Ilona (független), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Szepessy Zsolt László (Összefogás Párt). A tavaly áprilisi voksoláson ugyancsak 22 jelölt közül választhattak a szavazni kívánók.

Az időközi voksolás hatvan település választópolgárait érinti: szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár választói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik