Belföld

Így viszi el a reklámpénzt Simicskától az állam

magyar nemzet, napi gazdaság (magyar nemzet, napi gazdaság)
magyar nemzet, napi gazdaság (magyar nemzet, napi gazdaság)

Tavaly még a hirdetési bevétel fele, most már csak a negyede származik állami cégektől a Magyar Nemzetnél. Új fideszes napilaphoz kerülhetnek a források.

Jelentősen csökkentek az állami reklámköltések a Simicska Lajos médiabirodalmához tartozó Magyar Nemzetben és Heti Válaszban – írja a Népszabadság. A kieső hirdetéseknek már megvan a helyük, hiszen hamarosan új Fidesz-közeli politikai napilap indul a Napi Gazdaság bázisán.

A Népszabadság szerdai cikke szerint a Magyar Nemzet 2013-ban 3,1 milliárdos nettó árbevételt ért el, ebből 2,3 milliárd származott hirdetésekből, ennek csaknem fele az állami szférából érkezett. Tavaly hasonlóak voltak a számok, 2,2 milliárd forint volt a hirdetési árbevétel és 47 százaléka jött az államtól. Igaz, az Orbán-Simicska háború még tavaly nyáron kezdődött, de a hirdetési szerződéseket általában 3-6 hónapra kötik, ezért nem jelent meg a konfliktus a tavalyi számokban.

Idén már egyértelműen látszik a szakítás: januárban és februárban a Magyar Nemzet több mint 190 milliós hirdetési bevételének már csak 28 százaléka érkezett az állami szférából. Eltűntek az Államadósság Kezelő Központ, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Turizmus Zrt., az MVM és a Paksi Atomerőmű reklámjai. Hasonló tendencia figyelhető meg a Heti Válasznál is, a tavalyi 35 százalékról 20 százalék körülre szorult vissza az állami hirdetések aránya.

Eközben Széles Gábor lapjánál, a Magyar Hírlapnál csak minimálisan csökkent az arány, 40-ről 38 százalékra.

A Népszabadság információi szerint Simicska nyilvánvalóvá tette, hogy a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Hír TV finanszírozása évekre előre megoldott. Ugyanakkor többen felmondtak a Magyar Nemzetnél – nemcsak újságírók, hanem tördelők, korrektorok és más munkatársak is, miután már kész tényként kezelik, hogy a Napi Gazdaságot Liszkay Gábor és Csermely Péter vezetésével politikai napilappá alakítják, itt biztos helye van az állami hirdetéseknek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik