Belföld

Hamar megtalálják a csellengőket

Az utóbbi időszakban tejes dobozokon is találkozhatunk eltűnt személyek, jórészt gyermekek, fiatalkorúak fotójával, adataival. Ők azok, akiket már régóta – esetenként évek óta – keres a rendőrség, hasztalanul. Fejér megyében az országos átlagnál jobbak a mutatók.

Míg például Borsodban vagy Budapesten tavaly több mint 300-an tűntek el családból, addig nálunk összesen 76-an. Jellemező az is, hogy a legtöbb fiatal, illetve gyermekkorú nem családból, hanem gyermekvédelmi intézményből tűnik el, tavaly 140 ilyen esetet oldott meg a rendőrség. De közülük is sokan csupán a családjukhoz szöknek, akik sok esetben bújtatják őket – mondta Neubauer Tamás a Fehérvár24-nek. A rendőr őrnagy a tavalyi adatokra hivatkozva azt is elmondta, nem volt gyermekeltűnési ügyekben megoldatlan ügye a megyei  rendőr-főkapitányságnak. Sőt, viszonylag hamar előkerültek a keresett fiatalok, és az sem jellemző, hogy az eltűnések bűnözéshez lennének köthetők. A tavalyi családból eltűnt 76 gyerek közül 38 egy napon belül, a többiek egy héten belül kerültek elő. Három eset volt, amelyik 90 napon túli megtalálással végződött. A gyermekotthonból eltűntek több mint a fele szintén egy napon belül került elő, ők tipikusan azok, akik csupán nem mentek vissza időben az intézménybe, a gyermekvédelmi otthonnak azonban hiányzás esetén azonnal be kell jelentenie az eltűnést. A többi eltűnt gyermek egy hónapon belül előkerül, és csak egy-két gyermeket kell ennél hosszabb ideig keresni. A 90 napon túli keresésbe már az Országos Rendőr-főkapitányság is bekapcsolódik.

Nyáron több szabadtéri rendezvény van, ilyenkor gyakrabban előfordul, hogy egy-egy kisgyermek elveszik a tömegben. Ebben az esetben azonnali keresésre indul a rendőrség. És bár egy elcsavargott kisgyermek hosszú átaggódott perceket jelent a szülőnek, megnyugtató lehet, hogy eddig mindig néhány órán belül megtalálták a gyermeket. De arra is volt példa, hogy az elcsavargott kisgyerek látván az őt kereső rendőröket, nem mert előjönni, mert attól félt, hogy a rendőr bácsi meg akarja büntetni – magyarázza Neubauer Tamás.  Az ovizsaru programot is azért indítottuk el, hogy már egészen kiskorban tudatosítsuk, hogy a rendőrtől nem kell félni, meg lehet benne bízni. A saját gyerekemnek is azt mondom, hogy ha bármi problémája van, és eléri azt, hogy talál egy rendőrt, vagy megkér egy felnőttet, hogy hívjon egy rendőrt, akkor már nem lehet baja, jó helyen van, mert előbb utóbb meg fogjuk találni – hangsúlyozta a rendőr őrnagy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik