Belföld

Tornádó volt Érpatakon

Az idei szezon első tornádójáról készült felvétel a szabolcsi településen – írja az idokep.hu.

A természeti jelenséget Császár Norbert kapta lencsevégre, és a felvételt a Facebookon tette közzé.

Az idokep.hu szerint az érpataki tornádó ezzel hivatalosan 2011 első magyar tornádója. Tavaly május 14-én, az Őrségben figyelték meg a 2010-es zivatarszezon első földetérő felhőtölcsérét.
Szombat délután a Vas megyei Rábahidvégen ugyancsak lefotóztak egy felhőtölcsért, ám az nem ért földet, így tubának minősül.

Egy tornádó átlagosan 2-3 percig létezik. Ennyi idő alatt futja be a több fázisból álló életútját. A tornádók kialakulásának első fázisa az örvénylő fázis, amikor megszületik a felfelé mozgó levegőből, amelyből kialakul a viharfelhő is. Ekkor jön létre a tölcsérforma.

A következő fázisban az örvény eléri a földet. Ezután gyorsan következik az érett fázis, a legpusztítóbb időszak. A törmelék, amelyet a földről szívott fel a vákuum, sötétre színezi a tölcsér alsó részét.

Az összeesés fázisában a tornádó gyorsan gyengül és kerülete is egyre kisebb lesz. Végül a hanyatló szakaszban a forgószél gyorsan gyengül, majd eltűnik. A szélsebesség a legvadabb tornádókban meghaladhatja az 500 km/órát is.

A kép illusztráció!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik