Belföld

Íme vezetőink fizetése

Mivel az orvosi kamara elnöke csak feljelentés után volt hajlandó nyilvánosságra hozni, mennyi a fizetése, az fn.hu utána nézett, vajon a többi kamarára is jellemző-e, hogy titkolják vezetőik díjazását, illetve hogy szintén milliós havi bruttót tesznek-e zsebre.

Mint az fn.hu is beszámolt róla, a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) januárban közérdekű adatok eltitkolása miatt feljelentő Keszthelyi Gyula tardi háziorvos végül elérte, hogy nyilvánosságra kerüljön Éger István elnök havi 1,3 millió forintos fizetése. A MOK-nál Gyenes Géza ügyviteli vezető, a Jobbik országgyűlési képviselője is jól keres, 717 ezer forint tiszteletdíjat kap, de mennyit keres a többi kamarai vezető? Az ő tiszteletdíjuk nyilvános? S vajon egyenesen arányos az illetmény a taglétszámmal, összefügg a bérezés a kötelező tagsággal?

Elöljáróban annyit, hogy az égeri csúcsdíjtól a nulla forintig terjed a havi bruttó. A második helyezett Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) elnöke több mint feleannyit (749 ezer forintot) kap, mint az orvosi kamara feje.
Van ahol a díjakhoz vagy a társadalmi munkában végzett tisztséghez jár részleges vagy átalánydíjas költségtérítés, de nem mindenhol.
Tiszteletdíjat csak az önkéntes kamaráknál nem vettek fel a vezetők, s jelképesnek mondható még a kötelező tagságúak közül a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnökének tiszteletdíja. A kötelező tagságú kamarák elnökei közül viszont a többség 600 ezer forint felett keres.
A vezetők fele mellékállásban látja el tisztét, a többiek pedig főállásúak vagy társadalmi munkában dolgoznak. A többség nem tette ki honlapjára az adatokat, de megkeresésünkre egy kivétellel mindenki válaszolt.

Legek

A legtöbbet kereső MOK-elnöktől nem kapott választ az fn.hu a kérdéseire, így arra sem, hogy vajon költségtérítést is kap-e. A többi válaszadó közül csak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) írt válaszában a költségtérítésnél összeget, itt az elnök 500 ezer forintot kap. A kamarák egy részénél a vezetőknek egyáltalán nem jár ilyen hozzájárulás.

A területi kamarákat tömörítő kamarák közül hárman csak részben adták meg, hogy a területi tagjaiknál összesen hányan vannak, mennyi a tagdíj, illetve a tagdíjbevétel. Nélkülük 119 ezres taglétszámával az SZVMSZK tűnik a legnagyobbnak, legkevesebb tagot (2700-at) pedig a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) számlál.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legolcsóbb az SZVMSZK-nál a tagság (6100 forint), a legdrágább pedig a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál (MKK), 45 000 forint az alapdíj + a bruttó éves árbevétel 0,7 százaléka. A legtöbb bevételt a kötelező tagságú SZVMSZK és az MKK könyvelhette el, 630 millió forintot, a legkevesebbet (14-15 milliót) pedig a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK).

Akik főállásban elnökölnek

A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke, Gönczi Gábor nem tiszteltdíjat kap, hanem a szervezet főállású alkalmazottja. Havi munkabére jelenleg 647 ezer forint, egyéb általános kiegészítő költségtérítést nem kap, csak a számlával, illetve kiküldetési rendelvénnyel igazolt eseti költségeit téríti meg a kamara. A főtitkárt is hasonlóan foglalkoztatják, az ő munkabére 382 ezer forint. Az adatok hamarosan elérhetőek lesznek a honlapjukon.

Szintén főállásban látja el tisztét a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) elnöke, Német Ferenc, keresete 600 ezer forint. Költségtérítést átalányban kap (gépkocsi, telefon, számítógép, stb.) 500 ezer forintot. A gazdasági alelnök Prépost Tibor nyugdíjas (2 napot dolgozik bent, 2 napot otthon) evás egyéni vállalkozó, 500 ezer forintot számláz, amiben benne van a költségtérítés is. Székesfehérvárról jár be, plusz a rendezvényekre is megy (a szállását ilyenkor a havi díjból fizeti). A kamara nevében kb. évi 20 000 km-t autózik. Az adatok nem érhetőek el a szervezet honlapján, de az elnök azt mondta, ha az fn.hu kéri, azonnal kirakják. Nem kértük.

Akik mellékállásban vállalták

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) vezetői nem főállásban látják el tisztüket, és átalány-költségtérítésben nem részesülnek. Havi bruttó tiszteletdíjaik: Lukács János elnöknek 749 ezer forint, Ladó Judit szakmai alelnöknek és Eperjesi Ferenc nemzetközi alelnöknek 160 500 forint, Ujvári Géza oktatási alelnöknek 117 ezer forint. A honlapjukon hamarosan elérhetőek lesznek az adatok.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamarában (MOKK) nem munkaviszonyban látják el tisztüket, így náluk a főállás kérdése nem értelmezhető – fogalmaztak válaszukban. Vezető tisztségviselőik: Tóth Ádám elnök, tiszteletdíja 700 ezer forint, Anka Tibor és Kapási Olga elnökhelyettesek, akik 550 ezer forintot kapnak. Ez az összeg mindnyájuknál tartalmazza a tiszteletdíjat és a költségtérítést is. Az adatok elérhetőek honlapjukon.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaránál (MESZK) Balogh Zoltán országos elnök mellékállásban 6 éve változatlanul 300 ezer forintos tiszteletdíjat kap, Kubányi Jolán általános alelnök pedig főállásban 500 ezer forintot keres. Költségtérítést csak a vidéki utazásokra kapnak. A tiszteletdíjak a honlapon a pénzügyi beszámolóban „elnökség” megjelöléssel összevontan szerepelnek.

A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) tisztségviselői csak aktív ügyvédek lehetnek, választott tisztségviselők, akik rendes ügyvédi munkájuk mellett látják el kamarai feladataikat, szabad idejüket áldozzák fel a kamarai közéletre – tájékoztatott a főtitkár. Bánáti János, a MÜK elnöke az ország egyik legismertebb büntetőjogász ügyvédje, ügyvédi irodájában aktívan dolgozik. Bánáti János tiszteletdíja a MÜK elnökeként egy évre 5 544 000 forint, Kiss Daisy főtitkár pedig évi 4 250 400 forint tiszteletdíjat kap. Honlapjukon a költségvetés, a tisztségviselők neve és díjazása is elérhető.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke, Horváth Tamás havi tiszteletdíja 220 500 forint, a további tisztségviselők (titkárok, országos bizottságok elnökei, alelnökei) tiszteletdíjat nem vesznek fel. Ennél a kamaránál utazási költségtérítés lehetséges még, szabályzatban maximálva, a ténylegesen megtett távolság függvényében. A tiszteletdíjakat bárki megnézheti honlapjukon.

A Magyar Építész Kamaránál Noll Tamás elnök 105 ezer forint tiszteletdíjat és 201 ezer forint munkadíjat kap, a három alelnök, Ertsey Attila, Makovényi Ferenc és Hajnóczi Péter tiszteletdíja pedig 35 ezer forint, amihez 70 ezer forint munkadíj társul. Az adatok elérhetőek a szervezet honlapján.

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnöke, „civilben” a BME Gépjárművek Tanszék vezetője Melegh Gábor 26 250 forintot kap (zárójelben külön hangsúlyozta, hogy nem 262 ezer forintot!). Agárdi Tamás elnökhelyettes pedig 13 125 forintért látja el tisztségét. A honlapjukra nem tették fel még ezeket az adatokat.

Elnökök társadalmi munkában

A Magyar Agrárkamaránál (MA) az elnök (társadalmi tisztségben) Forgács Barna 2010 őszén lemondott, a jelenlegi első számú tisztségviselő (az elnöki feladatok ellátásával megbízott alelnök) szintén társadalmi tisztségben Kun Mihály. A főtitkár Ebele Ferenc viszont főállású munkaviszonyban dolgozott a tavalyi év végéig 735 ezer forintért, januártól pedig nyugdíjasként 110 ezer forintot kap. Étkezési költségtérítésre és szolgálati gépjármű használatára jogosult, egyéb költségtérítése nincs. Az adatok honlapjukon nem érhetőek el.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) nincs tiszteletdíj, sem általános költségtérítés. Parragh László elnök hivatali gépkocsi és mobiltelefon használatára jogosult. Miklóssy Ferenc általános alelnök erre sem. Mivel nincs tiszteletdíj, a honlapon sincs adat erről – írták. Két megyei kamarát kérdeztünk még meg. Bács-Kiskun megyében Gaál József elnök tiszteletdíja a 2000-es közgyűlési határozat óta változatlan, 75 ezer forint, költségtérítése nincs, flottás telefonhasználat megilleti. Az adatok a honlapon nem érhetőek el, de a gazdasági irodánál igen. Az alelnök Halász István hasonló rendszerben 50 ezer forintot kap. Győr-Moson-Sopron megyében a kamara elnöke és általános alelnöke nem kap tiszteletdíjat (ezt ezért nem is közlik a honlapjukon), a ténylegesen – a kamara érdekében – felmerült költségeiket viszont megtérítik, ha azokat igazolják (pl. szállodai számla, repülőjegy, stb.).

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke, Barsiné Pataky Etelka tiszteletdíjat nem vesz fel, költségtérítést nem kap. A többi tisztségviselő tiszteletdíjban részesül, ennek mértéke átlagosan 30 ezer forint, amelyet honlapjukon is közölnek.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

347798 01: (NO ITALY, MAGAZINES PLEASE CALL) John F. Kennedy, Jr. and his wife Carolyn Bessette Kennedy attend the "Brite Nite Whitney" Fundraising Gala March 9, 1999 at the Whitney Museum of American Art in New York City. July 16, 2000 marks the one-year anniversary of the plane crash off the coast of Martha's Vineyard in Massachusetts that killed Kennedy, his wife, and her sister Lauren Bessette. (Photo by Arnaldo Magnani/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.