Belföld

Megtartják ellenőrzésüket a tűzoltók a Parlamentben

Várhatóan másfél-két órát tart majd a vizsgálódás: ha képviselővel találkoznak, kikérdezik.

Megtartják délelőtt 10 órakor a munkavédelmi ellenőrzést a tűzoltók az Országházban. Hétfőn az alkotmányozás miatt maradt el a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vizsgálata.

A HTFSZ tudomásul vette a döntést, de az esetet a szakszervezeti jogok sárba tiprásának tartják. Előzőleg egyébként azt mondták a tűzoltóknak a belépésnél, hogy elveszett a belépési kérelmük. A szakszervezet a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996-os törvényre hivatkozva szervezi a vizsgálatot, amely elsősorban az Országházban működő tűzoltóság dolgozóinak szolgálati és munkakörülményeire terjed ki. Az Országházi Tűzoltóság 23 főből áll, közülük 22-en hivatásos tűzoltók, egyikük pedig közalkalmazott. A speciális tűzoltócsoport felett a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorolja a munkáltatói jogokat.

A HTFSZ tagjai kedden újra elmennek a Parlamentbe és ha minden a tervek szerint halad, be is fognak jutni. Árok Kornél, a HTFSZ elnöke reggel azt mondta, hogy elvileg 3-4 órás munka az ellenőrzés, de több csoportra fognak oszlani, így várhatóan másfél-két órát tart majd. Mint fogalmazott, a “pincétől a padlásig” átnézik az épületet. Egyik csoportjuk a tűzoltók körleteit, másik pedig az Országház egyéb részeit ellenőrzi majd. Külön nem keresik a képviselőket, de ha találkoznak néhánnyal, megkérdezik majd őket, mennyire ismerik a tűzvédelmi szabályzatot és a menekülési útvonalakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik