Belföld

Navracsics: az embereknek túl összetett az alkotmány

Elutasítja az alaptörvényről szóló népszavazást a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibornak érve, hogy referendummal nem lehet bonyolult jogi szövegekről dönteni. Szerinte az alkotmány – emberi jogok felsorolásával, a hatalmi ágak viszonyának rendezésével, a nemzeti szimbólumok rendszerével és a közpénzügyi fejezettel – túl összetett ehhez, nem úgy, mint annak idején a vizitdíj. A fideszes politikus a Figyelő legfrissebb számában azt mondja, az új alaptörvénytől elsősorban közjogi újrakezdést vár. E szempontból fontosnak tartja a közpénzügyi fejezet megjelenését az alkotmányban.

A miniszter arra a kérdésre, hogy meddig marad meghatározó az egyéni képviselői indítványokon alapuló törvényalkotás, azt mondta: egy ilyen nagy létszámú frakciónál szükségszerű a sok egyéni indítvány. Navracsics Tibor ugyanakkor nem tartja jónak, ha átfogó, kódexszerű jogszabályok is ilyen módon kerülnek a parlament elé. E tekintetben mindenképpen szükség van a frakcióvezetés részéről a nagyobb együttműködési készségre, és nagyobb frakciófegyelemre.

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva kitért arra is, őt még nem győzték meg azok az érvek, amelyek a gyermekek után járó szavazati jog mellett szólnak. A politikus az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kiszélesítené egy kicsit, az utólagos normakontroll meghagyása mellett. Megítélése szerint alapvető cél, hogy “az alkotmányosság szempontjából jó minőségű törvények szülessenek. Ezt a célt az eddigieknél hatékonyabban érhetjük el, ha lehetővé tesszük, hogy az Alkotmánybíróság már a döntéshozatali folyamat során jelezhesse, ha valamit problémának lát” – írja a holnap megjelenő Figyelő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik