Belföld

Nem csap le mindenkire a Fidesz költségvetési hóhérbárdja

Újpesten a tankönyvtámogatás szűkül, viszont díjazzák a volt polgármestert.

Az MSZP szerint a kormány az önkormányzatokon spórol, azokon keresztül hozza nehéz helyzetbe az embereket. Varga Zoltán, a szocialisták önkormányzati kabinetvezetője közölte: idén a helyhatóságok több mint ötmilliárd forintot költhetnek a létszámleépítés miatt szükséges kiadásokra, ami nagyobb településeken akár száz alkalmazott elbocsátását jelentheti.

Trippon Norbert, az MSZP budapesti szervezetének elnökségi tagja úgy fogalmazott: “háromszor csap le a Fidesz költségvetési hóhérbárdja”, mivel megszorításokat tartalmaz a központi költségvetés, a készülő fővárosi büdzsé, és megszorításokról döntenek a kormánypárti vezetésű helyi önkormányzatok is.

A szocialista párt újpesti frakcióvezetője példaként hozta, hogy a IV. kerület fideszes vezetői a kiadások ésszerűsítéséről, a megszorítások szükségességéről beszéltek. Az általuk elfogadott koncepció szerint a központi költségvetés intézkedései miatt a helyi kiadási előirányzatok 5 százalékos csökkentése lehet szükséges. Újpesten ez egymilliárd forintos megszorítást jelentene.

Trippon Norbert botrányosnak nevezte, hogy a kerület vezetése a tankönyv-támogatási rendszer megcsonkítására készül, így a tervek szerint a jelenlegi 5300 helyett ezután csak négyezer gyermek részesülhetne a támogatásból. Mindez azért furcsa, mert az Index közben arról ír, hogy éppen Újpest olyan életműdíjról dönt holnap, amellyel havi 350 ezer forint jár.

Ráadásul az elismerést a feltételek miatt nemigen kaphatja más, mint Derce Tamás, aki 20 évnyi polgármesterkedés után az önkormányzati választások előtt jelentette be, hogy már nem indul a posztért, a kampányban pedig a Fidesz jelöltjét, Wintermantel Zsoltot támogatta – írja az Index.

A Semsey Aladár Újpesti Életműdíjra – az előterjesztés szerint – csak az jelölhető, aki Újpesten legalább tíz éven át polgármester volt. Az elismeréssel életjáradékot is adnak, az előterjesztés szerint „az Önkormányzat a díjazott részére az élete végéig havi járadékot fizet. A járadék összege a polgármester tárgyhavi illetményének a 65 százaléka”.

AJÁNLOTT LINK:

Kiegyezett a Fidesszel, élete végéig fizetést kap (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik