Belföld

Zuschlag nem akar 20 évért bűnhődni

Az egykori MSZP-s az utolsó szó jogán tagadta a maffiavádat.

A bűnszervezet vádját és az üzletszerű csalás minősítést igyekezett cáfolni Zuschlag János az utolsó szó jogán az ellene és társai ellen folyó per fellebbviteli tárgyalásán a Szegedi Ítélőtáblán. “Az elmúlt húsz év minden bűnét, hibáját nem lehet rajtam számon kérni” – mondta az egykori szocialista politikus.

Az elsőrendű vádlott azt állította, hogy nem bűnszervezetben, nem személyes haszonért követték el a csalást, a civil szervezetek elnökei nem tudtak a pályázatokról, egymás tevékenységéről, soha nem is egyeztettek egymással, ő csak parlamenti képviselőként utasította munkatársait, korábbi személyi titkárát, a másodrendű vádlott Lados Istvánt, illetve a negyedrendű vádlott Őri Andrást.

Szerinte a lobbizásnál nem történt törvénytelenség, az ifjúsági pályázatok segítése feladatai közé tartozott, erre politikai mandátuma volt. Az apparátust soha nem befolyásolta, csupán politikusoktól kért segítséget, de ez szükségszerű volt, hiszen bizonyos kérdésekben politikai döntéseket kellett hozni – fogalmazott a vádlott.

Zuschlag szerint az elsőfokú bíróság több tanúvallomást félreértelmezett, önkényesen választott ki tanúkat, akiknek a vallomásaiból úgy emelt ki részleteket, hogy azok értelme megváltozott. A Fiatal Baloldal vezetése nem volt tisztában azzal, hogy programjaik finanszírozása fiktív pályázatokkal történik – mondta a vádlott.

Zuschlag elismerte, hogy koordinálta a védekezést, de ezt egyszemélyben tette. Állítása szerint soha nem próbálta törvénytelen eszközökkel befolyásolni a nyomozást, csak azért fordult Lusztig Péterhez – aki 2007-ben a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban, Lamperth Mónika akkori miniszter kabinetirodáján dolgozott -, mert az ügy politikai dimenziót kapott.

Zuschlag János úgy látta, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság erkölcsi és politikai filozófiai szempontból értékelte a történteket. Példát akart statuálni, nem vette figyelembe a kárenyhítését, a megbánást, s azt sem, hogy már három és fél éve van előzetesben. A kár megtérítése – mint mondta – legális forrásból történt. A vádlott azonban azt most sem árulta el, miből fizette vissza az 50 millió forintot.

Katus Ferenc is vitatta az elsőfokú ítélet megállapításait

Tételesen vitatta az elsőfokú ítélet megállapításait Katus Ferenc is, aki szerint “egy beavatatlan stróman” volt. A harmadrendű vádlott ifjúsági szolgáltató irodát működtetett Kiskunhalason, pályázati támogatással programokat valósított meg, és úgy gondolta, minden törvényes. “Az én tudtommal és beleegyezésemmel nem történt bűncselekmény” – fogalmazott.

Katus elismerte, hogy átvette néhány ifjúsági szervezet elnöki posztját, azt azonban csak a szoros pályázati határidő miatt tette, abban a hiszemben, hogy a támogatott programok megvalósulnak.
A vádlott az ügyészség tevékenységét is bírálta, szerinte a vádhatóság igyekezett irányítani a tanúvallomásokat.

Január végén hirdet határozatot a táblabíróság

A Szegedi Ítélőtábla január 31-én hirdet határozatot a Zuschlag János és társai ellen folyó perben – közölte a tárgyalási nap végén Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró. A kedden kezdődött fellebbviteli tárgyaláson Horányi Miklós ügyész az első fokon kiszabott büntetések súlyosítását kérte, és azt indítványozta, hogy a vádlottak fegyházban töltsék le a büntetésüket.

Az ügyvédek perbeszédekben, illetve a vádlottak az utolsó szó jogán – részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában – a büntetés mérséklését kérték, illetve felmentésért folyamodtak.

Az elsőfokú bíróság Zuschlag Jánost folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik