Belföld

Egyre több terület kerül belvíz alá

Több mint 1700 ember küzd a víz ellen országszerte.

Jelentősen, több mint kétszáz négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága Magyarországon; a folyók fővédvonalain kétezer kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 3365 négyzetkilométernyi terület volt víz alatt, 227 négyzetkilométerrel több, mint egy nappal korábban. Az elöntött területekből 1831 négyzetkilométer vetés-szántó.

Árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 13 megyében 206 településén folyik ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1725 ember 355 szivattyúval és 28 munkagéppel vesz részt. December 26-án kilenccel emelkedett a kitelepítettek száma, eddig összesen 88 embernek kellett a belvíz miatt elhagyni az otthonát. Az OKF ugyanakkor hangsúlyozta: a lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.

A folyók fővédvonalain az OKF összesítése szerint 2067 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség, 360 kilométerrel hosszabb szakaszon, mint egy nappal korábban.

Harmadfokú készültség van 478 kilométeren, a Tiszán a Kiskörei tározó és Csongrád-nagyrévi szakaszai között, a Hortobágy-Berettyó és a Zagyva alsó szakaszán. Másodfokú a készültség 558 kilométernyi szakaszon a Tiszán Dongér-csongrádi és a Marostorok-mártélyi szakaszai között, a Lónyay főcsatorna, a Kraszna, a Hármas-Körösök, a Hortobágy-Berettyó, és a Sajó szakaszain. Elsőfokú készültség több mint ezer kilométeren van érvényben, a Tiszán Mártélytól a déli országhatárig, Vass-felsőberecki és a Tiszatarján-rakamazi szakasz között, a Berettyón, a Bodrog, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Kraszna, a Sajó, a Tarna, a Sebes-Körös, a Takta, a Túr és a Zagyva szakaszain, valamint mellékfolyásain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik