Belföld

HITEL VAGY LÍZING?

Bérelt vagy saját ingatlan? Számos hazai kis- és középvállalkozásban (KKV) is megfogalmazódott már hasonló kérdés, hiszen a bérleti díjat többen kidobott pénznek tekintik, míg vásárlás esetén azonnal a vállalkozás saját tulajdonát képezheti az ingatlan, még ha hitellel terhelten is.

Ha a vétel mellett teszi le voksát a társaság, akkor mindjárt újabb válaszút elé kerülhet: a finanszírozás hitelből vagy lízingből történjen? A lízing egyelőre csak a pénzügyekben legjáratosabb kis- és középvállalkozások körében terjedt el. Ezt bizonyítják a számok is, hiszen az ingatlanlízing aránya nagyon alacsonynak tekinthető a hazai KKV körben.
A hazai vállalkozások többségének, ha az ingatlanfinanszírozás kerül szóba, akkor a jelzáloghitel konstrukció ugrik be elsőként. Pedig a finanszírozható ingatlanok listája legalább ugyanolyan széles spektrumú lízing esetén is. Feltehetjük a kérdést: mikor lehet kedvezőbb a lízing, mint a hitel?
Alacsony önerő, hosszú futamidő. Ez jellemzi a lízinget. Ez a két tényező erőteljes hatást gyakorol a forráshiányos KKV ügyfélkörre. Lízing esetében már 10-25%-os önerővel hozzá tud jutni a kiszemelt ingatlanhoz az ügyfél, ami komoly előnyt jelent a jelzáloghitelhez képest.

HITEL VAGY LÍZING? 1

Beszédes számok

De mit mutatnak a kamatok hitel és lízing esetén? E kérdés megválaszolását sem szabad a mérlegeléskor elfelejtenünk!
Piaci tévhit, hogy a lízing drága finanszírozás! Mivel a lízing a finanszírozó vállalatnak nagyobb biztonságot jelent a tulajdonjog megszerzése végett, ezért kockázatot csökkentő tényezőként szerepel. Ez az egyik ok, amiért semmiképp sem drágább, mint a hitel. Sőt!
Mind hitel, mind pedig lízing konstrukció esetén nagyban befolyásolja az árazást a finanszírozandó eszköz, annak területi elhelyezkedése, másodlagos piaca, és nem utolsó sorban az ügyfél bonitása.
Minden ingatlan ügylet más és más, és minden eszköz egyedi az ingatlanfinanszírozásban. A finanszírozási termékek palettája egyre bővül, egyre bonyolultabb termékek látnak napvilágot és a pénzügyi intézmények folyamatos akciókkal csábítják a potenciális ügyfeleket.
Annak érdekében, hogy lehetőségeit mérlegelni tudja, és a legjobb konstrukciót válassza, kérjen pénzügyi tanácsot finanszírozójától! Egy-egy döntés meghozatala előtt ne felejtsen el hitel, és lízing ajánlatot is kérni az adott ügyletre vonatkozóan!

További részletek a Lombard Lizing Csoport oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik