Belföld

Gyurcsány a baloldali polgárosodásról

Gyurcsány Ferenc szerint a történelmileg helyes útra a Fidesz előbb talált rá, mint a baloldal, de miközben a Fidesz egyre inkább távolodik, és mára lényegében teljesen letért erről az útról, addig - cikkcakkokkal és viták, belső konfliktusok árán - a baloldal egyre inkább rátalál erre a közelítésre.

A miniszterelnök erről szóló, Baloldali polgárosodás című írása a Népszava szombati számában jelent meg.

“Máig azt vallom, hogy a Fidesz történelmi-társadalmi értelemben is helyesen tette 1998-ban, hogy a politikai közbeszéd centrumába állította a polgárosodás gondolatát. Ez a lépés kölcsönözte először számukra a modernség, a frissesség, a progresszió látszatát, ez járult hozzá a választási győzelmükhöz.

Ők persze, rögtön ki is sajátították e politika teljes nyelvi készletét, talán máig hozzáláncolva a polgári jelzőt a jobboldalhoz, még akkor is, ha az ezredfordulóra ebből a polgári politikából már csak szavak, jelzők és beszédek maradtak, a tartalom, az értékek viszont nagyobb részt eltűntek.” – fogalmaz a kormányfő.

Történelmi tévedés

Úgy látja: a polgári politika cserbenhagyása történelmi tévedés.
“Én a polgárosodás célját ajánlom a magyar baloldalnak. A rendszerváltás, a rendszerváltozás egészének társadalmi lényege ez.” – vélekedik.
A miniszterelnök szerint legalább három dolog kell ahhoz, hogy kiteljesedjen a polgárosodás, a rendszerváltozás valódi célja. Ezek: a munka, a tudás és a tulajdon.

Gyurcsány Ferenc úgy értelmezi, a polgárosodás baloldali programját, hogy az két forrásból ered. Egyrészt a szabadság, a gyarapodás és a biztonság akarásából, másrészt pedig abból a felismerésből, hogy “az adóztass és támogass” eddigi politikája csak időlegesen csökkenti a társadalmi különbségeket, de nem szünteti meg azokat.

Súlyos örökség

Kitér arra: azért csak most lehet belekezdeni ebbe a programba, mert miniszterelnöksége első szakaszában, 2004-től 2006-ig az örökölt kompromisszumok határozták meg a kormányzást. Az elmúlt két évben pedig elmaradt a baloldali politika tartalmi megújítása, és a kormányzást számos kényszer határozta meg.

“A költségvetési hiánynak nincs pártállása, de súlyos következményekkel jár, ha a kezelés elmarad. A gazdasági hitelesség visszaszerzéséért politikai hitelességünk megkopásával fizettünk” – fogalmaz a kormányfő.

Állami feladat

A miniszterelnök szerint az állam feladata, hogy felkészítse a polgárokat az elvárt tudás és készségek folyamatos megszerzésére és olyan eszközökkel lássa el őket, amelyekkel alkalmazkodni tudnak és sikeresek lehetnek.
Ehhez kapcsolódóan Gyurcsány Ferenc a konkrét intézkedések között kiemeli: szükséges a hazai kisvállalkozások bérterheinek csökkentése.

Ugyanakkor – mint fogalmaz – az általános tehercsökkentésre csak korlátozottan van lehetőség, mert szükség van a költségvetési egyensúly megőrzésére.
Hozzáteszi: a kormány a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévőket fogja támogatni, a munkavállalást ösztönző lépésekre készül és párhuzamosan átalakítja a szociális rendszert.

Rugalmas átjárás

Véleménye szerint könnyebbé, rugalmasabbá kell tenni az átjárást a segély, az ellátás és a munkavállalás között.
Az oktatással kapcsolatos intézkedések közül kiemeli, hogy nemzeti tehetség-programot indítanak és a tervek szerint magasabb bérezést kapnának a hátrányos helyzetű és a tehetségesebb gyerekekkel foglalkozó pedagógusok. A védőnői hálózat, a bölcsődei és az óvodai rendszer, a kollégiumi hálózat fejlesztését is tervezik az miniszterelnök írása szerint.

Gyurcsány Ferenc az új tulajdonosi programról is ír a cikkben. Úgy fogalmaz: azok, akik tesznek is érte, a program segítségével hozzájuthatnak “az őket megillető örökséghez”. Megfogalmazása szerint ezt az örökséget, amely vagyon formájában maradt ránk, szüleink és nagyszüleink munkájának köszönhetjük.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.