Belföld

A Richterrel indult a jelentési szezon

A várakozásokat jóval meghaladó, jóllehet egyszeri tételekkel feljavított eredményt tett közzé a hagyományosan elsőként jelentő Richter. A negyedik negyedéves számok jó jelnek értékelhetők az Egis szempontjából is.

A tőzsdei cégek közül megint csak elsőként, a többieket jóval megelőzve tette közzé negyedik negyedéves eredményadatait a legnagyobb – 8,2 százalékos részesedésével piacvezető – hazai gyógyszergyár. Ezzel ugyan nem lepte meg a piacot, de a várakozásoknál lényegesen jobb profitjával már annál inkább. A befektetők egyből kisebb profitrealizálásba is kezdtek (a papír árfolyama hirtelen 1,5 százalékkal került lejjebb), viszont a szektortárs Egis részvénytulajdonosai reménykedve dörzsölgetni kezdték a tenyerüket (és csaknem 5 százalékkal egyből fel is tornázták a részvény kurzusát).







Richter-jelen, Richter-jövő
A cég az idén legnagyobb exportpiacán, Oroszországban dollárban számolva 10-15 százalékos bővülést vár – mondta Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. A nemrégiben bejelentett orosz kormányzati beavatkozás (a mintegy 1,7 milliárd dolláros tőkeinjekció) hatásait egyelőre korainak tartja megbecsülni a cég, így ennek eredménynövelő hatását még nem tükrözik a közölt tervszámok. A vezérigazgató szerint az Európai Unióban euróban 10 százalékkal növekedhet, míg az Egyesült Államokban a tavalyi szinten marad a forgalom. A belföldi piacon minimális növekedést vár a cég, és a tavaly jelentkezett nyereségnövelő egyszeri tételekkel sem számolnak már az idén.

Mellélőttek

Általában elég jól szokták megbecsülni az elemzők a Richter eredményét, ezúttal azonban alaposan mellé-, jobban mondva alálőttek. Az elemzői konszenzus ugyanis 8,54 milliárd forintra várta a negyedik negyedév adózott profitját, ehelyett 11,35 milliárd lett. Éves szinten a cég több mint 11 százalékkal növelte adózott nyereségét, így 37,61 milliárdos profittal zárt (a nemzetközi szabványok alapján készített, nem konszolidált jelentés alapján). Az üzemi nyereség 34,95 milliárd forint lett 2004-ben, ami az előző évinél 0,9 százalékkal magasabb, az éves árbevétel pedig 121,65 milliárd forintot tett ki, ami 4,3 százalékos növekedés a viszonylag magas bázist képviselő 2003-as évhez képest.

A forgalom jóformán minden jelentős részpiacon bővülni tudott: belföldön a társaság 4,7 százalékkal 35,65 milliárd forintra növelte árbevételét, az exportbevétel pedig közel 15 százalékkal lett magasabb, 423,6 millió dollár. A növekedés elsődleges forrása a jelentés szerint a FÁK-régió volt: a volt Szovjetúnió tagállamaiban 33 százalékkal nagyobb forgalmat, 154,1 millió dollárnyi bevételt realizált a társaság. Ezen belül az oroszországi kivitel 39 százalékkal 108,7 millió dollárra nőtt. A kibővült Európai Unióba irányuló szállítások értéke 123,3 millió dollárt tett ki, ami dollárban mérve 19,8 százalékos, euróban pedig 9,1 százalékos bővülés. Az árbevétel 60 százaléka a tavaly csatlakozott, volt kelet-európai országokból származott.

A külpiacok közül egyedül az Egyesült Államokban következett be kedvezőtlen fordulat: ott 9,2 százalékkal csökkent a Richter forgalma, értéke 83,6 millió dollár volt. A visszaesés oka a hatóanyag-eladások csökkenése, elsősorban a Johnson and Johnsonnak történt szállítások megcsappanása volt.







Ki, mikor jelent?

 február 4.: Richter
 február 9.: Egis, Démász, Freesoft
 február 10.: Synergon
 február 11.: TVK
 február 11.: Antenna Hungária, Mol, Matáv
 február 14.: Borsodchem, Danubius, Elmű, Émász, Fotex, FHB, OTP, Pannonplast, Rába
 február 15.: Globus, Graphisoft, Nabi
(A tőzsdei cégek friss jelentéseit folyamatosan bővülő Gyorsjelentések című összeállításunkban találhatja meg.)

Egyszeri örömök

Az örömteli képhez hozzátartozik, hogy a tavalyi eredményt jelentősen javította néhány nagyobb egyszeri tétel. Ilyen volt például a Richter-Forest kutatási együttműködés révén a korábbi költségek elismeréseként kapott 3,5 milliárd forintnak megfelelő egyszeri kompenzáció (amit az elemzők ennek hatodára vártak), illetve a számviteli változások miatti készletátértékelés legalább 300-500 millió forintos többlete. E tételek korrigálásával a nettó profit már elmarad a várakozásoktól – kommentálta a publikált számokat kérdésünkre Zékány András, az ING elemzője -, de üzemi szinten még mindig várakozáson felüli teljesítményt kapunk.

Érdekes fordulat következett be a pénzügyi eredményt illetően: a fedezeti ügyletek a várakozásokkal ellentétben a negyedik negyedévben már nem hoztak profitot, így hosszú idő után negatívba (695 millió forintos veszteségbe) fordult a pénzügyi eredmény. Ez részben amiatt következett be, hogy a társaság átmenetileg felhagyott a fedezeti ügyleteivel (ezt korábban jelezte is), idén januárban viszont már új pozíciókat nyitott. Az múlt év egészét tekintve azért ezen a soron sem borús a kép: a határidős devizaügyleteken a Richternek 2004-ben 3,21 milliárd forint nyeresége keletkezett, kamatbevételei 3,3 milliárd forintot értek el. A nettó pénzügyi nyereség 2,66 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1,71 milliárd forinttal.

A társaság tavalyi produktuma mindent összevéve kedvező megítélést kaphat a befektetőktől (még ha ezt a jelentés közzétételét követő első reakciók nem is tükrözik), és a környező országok kedvező piaci kilátásai (különösen a már bejelentett megnövekedett oroszországi kormányzati gyógyszertámogatások révén) megerősíthetik a vételhez közeli tartási részvényajánlásokat. Ráadásul a várhatóan 9-én jelentő Egis szempontjából is jók a Richter-számok, most a szektortárssal szemben is felfokozott várakozásokat táplálnak a befektetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik