Belföld

Orosz támogatás segíti a magyar gyógyszeripart

A magyar gyógyszercégek is profitálhatnak az orosz kormány azon döntéséből, miszerint a megugró olajbevételekből szélesebb körre terjesztik ki a gyógyszerár-támogatási rendszert.

A rendszer eddig csak a kisgyerekeket és a háborús veteránokat érintette. Moszkva a rendszer kiterjesztésére 50 milliárd rubelt, 1,7 milliárd dollárt szán. A lépés az orosz piacon erős pozíciókkal rendelkező magyar gyógyszergyárakat (Egis, Richter) is kedvezően érintheti.

Marosffy László, az Egis gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta: a támogatás csak az alapgyógyszerekre vonatkozik, és a kiválasztott gyógyszerek szállítására a nagykereskedőknek kellett ajánlatot tenni. A társaság értesülései szerint az Egis valamennyi Oroszországban forgalmazott készítménye felkerült ezekre a listákra – olvasható a Napi Gazdaságban.

A Richter PR-vezetője Beke Zsuzsa azonban hozzátette: csak a gyakorlatban derül majd ki, miként fog ténylegesen működni a rendszer. Szakértők szerint ennek a bejelentésnek, és a dollár erősödésének köszönhető a magyar gyógyszercégek részvényeinek drágulása.

A Richter bevételeinek közel 19 százaléka, míg az Egis forgalmának 15 százaléka származik Oroszországból. A  támogatási rendszer kiterjesztése húsz százalékkal növeli az itt elérhető bevételt, az a teljes árbevételre vetítve a Richter esetében közel négy százalék, az Egis-nél pedig három százalékos többletforgalmat jelenthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik