Belföld

A Euronextnek is kell a londoni börze

Londoni sajtóértesülés szerint részletes átvételi ellenajánlatot terjeszt be a Londoni Értéktőzsdére (LSE) az európai Euronext tőzsdetársaság, amely a Frankfurtot és annak elszámolóházát üzemeltető Deutsche Börsével küzd a londoni tőzsde megszerzéséért.

A The Times által idézett ajánlattervezet egyik főeleme az, hogy a párizsi, a brüsszeli, az amszterdami és a lisszaboni értéktőzsdét, valamint a londoni LIFFE határidős és származékos piacot működtető, Amszterdamban bejegyzett, de a párizsi tőzsdén forgalmazott Euronext részvényeit az esetleges egyesülés után Párizson kívül a londoni értéktőzsdén is forgalmaznák, vagyis a londoni tőzsdére továbbra is a brit vállalat-felügyeleti szabályozók maradnának érvényben.

Megmaradna emellett az LSE irányítási függetlensége is: az igazgatótanács fele, valamint elnöke londoni lenne, a Euronextet “néhány igazgató” képviselné a testületben.

A The Times által látott tervek szerint az új tőzsdekonglomerátum “londoni központú” lenne, és az LSE maradna irányító pozícióban; innen igazgatnák az egyesüléssel összevont mind az öt értékpiacot.

A Euronext állítólag “idővel” még azt is hajlandó lenne megfontolni, hogy egész tevékenységét Párizsból Londonba helyezi át – áll a vezető brit napilap kedden közölt értesülésében.

Az egyesülés azt jelentené, hogy – a LIFFE piaccal együtt, amelyre az LSE korábban maga is pályázott, de alulmaradt a Euronexttel szemben – a Euronext működésének 75 százaléka Londonban lenne. Az LSE-vel együtt a Euronext lehetne a világon a második számú részvénypiac a New York-i után, nyilván más piacokat is csatlakozásra csábítva.

A The Times által megkérdezett jogi szakértők szerint azonban egy ilyen ajánlatcsomagot nem lehet kötelező erejűnek tekinteni mindaddig, amíg a Euronext részvényesei is jóvá nem hagyják a vállalati szerkezetnek az ajánlatban vázolt átalakítását.

Elemzők arra számítanak, hogy a szerintük napokon belül befutó Euronext-ajánlat részvényenként 580 pennyt kínál a londoni tőzsdéért.

Ez a kedd délelőtti állapot szerint felár lenne, akkor ugyanis a londoni tőzsde papírja 1,50 pennys, 0,26 százalékos nyereséggel 574,00 pennyn forgott a londoni tőzsdén.

A Deutsche Börse eddigi két – mindkétszer elutasított – ajánlatában 530 penny szerepelt – 1,3 milliárd fontra értékelve az LSE-t -, másodszor már olyan megfogalmazásban, hogy “ennél kevesebbet” a Deutsche Börse biztosan nem fog fizetni. Elemzők szerint ez egyértelmű jelzés volt arra, hogy egy esetleges magasabb Euronext-ellenajánlat esetén a frankfurti tőzsdeüzemeltető is kész lenne emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik